Soha nem látott összegek állnak Karácsonyék rendelkezésére, mégis kivéreztetésről beszélnek

2024. január 07. 09:28

A Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint idén rekord nagyságú adóbevétel keletkezett, és ezt mind a budapesti vállalkozások fizették be a kasszába.

2024. január 07. 09:28

A főváros 2024-es iparűzési adóbevételének alakulása miatt korábban soha nem látott mértékben magas összegeket tartalmaznak a helyi önkormányzatok költségvetései – számolt be vasárnapi cikkében a Magyar Nemzet. A lap szerint a költségvetés számai nem támasztják alá azt a baloldali mantrát, 

amely szerint az önkormányzatok kivéreztetése zajlik. 

Összfővárosi szinten 562 milliárd forint iparűzésiadó-bevétellel terveznek, ebből a Karácsony Gergely főpolgármester által vezetett fővárosi önkormányzatnak 56 százalék jut, vagyis mintegy 303,5 milliárd forint. Ez csaknem 32 milliárd forinttal, körülbelül 12 százalékkal több, mint a 2023-ra várt 272 milliárd forint. A Magyar Nemzet emlékeztet: Tarlós István utolsó teljes évében, 2018-ban a 149 milliárd forintot sem érte el a fővárosi önkormányzat iparűzésiadó-bevétele, azaz több mint kétszeres a növekedés. 

Mégis, a Karácsony-kabinet által vezetett főváros a csőd szélén áll.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője korábban a lapnak azt nyilatkozta: idén rekordméretű adóbevétel keletkezett, és ezt mind a budapesti vállalkozások fizetik be a kasszába. „Ráadásul 214 milliárd volt az a tartalék, amivel Karácsony Gergely átvette a kormányzást Budapesten. Tehát ki lehet azt mondani: felélték a tartalékokat, elköltötték a rekordméretű adóbevételt, és ennek ellenére jelenleg 55 milliárdos mínuszban van a főváros. Ez egész egyszerűen botrány. Amikor a baloldal kormányra kerül, felélik a pénzt, majd adósságba kergetik a várost” – összegezte a kormánypárti politikus, aki hozzátette: a baloldal saját magával sosem volt szemérmes, hiszen amikor saját káderekre kellett költeni, saját prémiumokra, saját rendezvényekre, mindig volt pénz. 

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palmimi85
2024. január 09. 13:13
Ez a rinyahuszár vagy ha úgy jobban tetszik, pöcsike (a sok-sok pöcök/pöcsök után, amivel teleszórta Fővárosunkat) már megint sajnáltatja magát! Szerintem Budapesten végre egy tettre kész embert kell választani, aki Budapestért és nem gyurcsótány és ágyékminiszterasszonya bankszámlájáért dolgozik...
tintapaca
2024. január 07. 16:16
Azt azért tisztázni kell, hogy a teljes iparűzési adó bevétel mintegy negyvenkilenc százaléka létszámarányosan kerül felosztásra a kerületek között,amelyek így nagyon kényelmes finanszírozási pozícióban vannak a vidéki önkormányzatokkal szemben, mert havi ütemezésben jutnak a pénzhez, míg vidéken ez évi három alkalommal történik. Erről szól a fővárosi törvény. Ezen kívül vannak még jelentős bevételei a fővárosnak a vagyonhasznosításból, bérbeadásból parkolási bevételből, koncessziókból. Kár, hogy a Télikabát és Láng Zsolt félék nem értenek igazán a költségvetéshez, de úgy látszik, a szakértőik sem. Ha szükséges, szívesen kisegítem őket. A kincstári beszámoló jó kiinduló pont az elszámoltatáshoz!
SABOTAGE
2024. január 07. 15:10
Arról miért nem pofáznak a kormány párti politikusok hogy az egészségügy, oktatás milyen szarban van? Ez a szaros mandíner csak nemlétező allenzékkel van elfoglalva, de a kormány országeladosítását soha nem említik. A sok birka meg zabálja a sok szar hazugságot!!!
FeketeFehér
2024. január 07. 13:56
Mi is volt a fővárosi fidesz frakció javaslata a fővárosi költségvetés módosítására?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!