Karácsonyék félmilliárdos „mikroadományai” kapcsán tarthatott házkutatást a NAV

2023. november 12. 17:44

„A NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában” – derült ki vasárnap este.

2023. november 12. 17:44
Béres Sándor

Mint arról Mandiner is beszámolt, csütörtökön késő este szemtanúk szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal emberei jelentek meg annál a háznál, melyben Tordai Csaba ügyvédi irodája is van. A Magyar Nemzet megkereste az adóhivatalt és az ügyészséget is, hogy valóban történt-e házkutatás Tordai Csaba irodájában. Vasárnap választ is kapott a portál.

Tordai Csaba nem mellesleg Gyurcsány Ferenc egykori államtitkára, Bajnai Gordon bizalmasa, Karácsony Gergely ügyvédje és főtanácsadója.

Mit válaszolt a NAV?

A NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”

– állt a NAV válaszában a Magyar Nemzet vasárnapi cikke szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

Előzmények: Karácsony Gergely esete a „zárt adománygyűjtő ládikákkal”

Emlékezetes: a kampányfinanszírozási botrány kirobbanásakor Karácsony Gergely közösségi oldalán leszögezte: „bármit is állít a lakájmédia”, az ő egyesülete „a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat”, amelyet Perjés Gábor párbeszédes politikus (az egyesület ügyvezetője – a szerk.) fizetett be az egyesület bankszámlájára a jogszabályi követelményekkel összhangban.

2023. júliusában aztán nyomozás indult a Karácsony-féle 99 Mozgalom ötszázmilliós támogatása miatt, mert kiderült: a számlán landoló félmilliárd forintnak addig ismeretlen volt az eredete.

Nem sokkal később pedig már az OTP Bank is feljelentést tett Karácsony Gergely 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében, miután kiderült, hogy Perjés Gábor többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adomány-gyűjtőládák felnyitásáról szóltak. A bank ezután vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén arra jutott, hogy „a kb. 30x30x30 cm nagyságú adománygyűjtő ládába a Perjésék-féle jegyzőkönyvek állítása szerint 2-3 ezer bankjegyet, egy esetben pedig 3 811 bankjegyet préseltek be.” Erről itt olvashat bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony: Nem kis ládika, nyilván nagy ládika

Karácsony Gergelyt július elején aztán még az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának vendégeként is megkérdezték a „mikroadomány-gyűjtő nagy ládikáról”. A főpolgármester akkor is azt állította, hogy jogszerű, de anonim módon gyűjtöttek adományt. Amikor pedig a műsorvezető megkérdezte, hogy „hol gyűjtöttek kis ládikában eurót?”, Karácsony rávágta: Magyarországon.

Nem kis ládika, nyilván nagy ládika”

– tette hozzá a főpolgármester. Erről itt olvashat részletesebben.

Ezt is ajánljuk a témában

A Telex szerint Karácsony szövetségesei sem hisznek a főpolgármesternek

A főpolgármester magyarázatával azonban vélhetően még az ellenzék sem volt elégedett, lévén, hogy még a kormánypártisággal nem vádolható Telex is azt írta egyik cikkében, hogy

még a saját szövetségesei sem hiszik el neki, hogy adománygyűjtő ládákban, mikroadományokból szedett össze 506 millió forintot az előválasztási kampányára.”

Ennek részleteiről itt olvashat.

Továbbra is várják a magyarázatot a választók Karácsony Gergelytől

2023. októberben aztán ismét megpróbálták megkérni Karácsony Gergelyt az ellenzéki oldalról, hogy magyarázza meg az ellentmondást, miszerint, hogyan jöhetett össze az 500 millió magánemberek mikroadományaiból, amikor kiderült, hogy csak és kizárólag euróban és fontban érkeztek, sőt úgy tűnik, hogy gyakran egymást követő sorszámú, nagy értékű, gyűretlen euró- és font bankjegyekben. Az ellentmondást ezúttal ráadásul a kormánypártisággal szintén nem vádolható HVG munkatársa vetette fel a főpolgármesternek.

Karácsony Gergely azonban érdemi válaszadás helyett lényegében azt felelte:

 Én nem tudok ehhez hozzátenni újdonságot.”

A HVG főpolgármesterrel készült teljes beszélgetését itt, a fentebb említett, „nagy ládikás” magyarázatát Rónai Egonnak pedig az alábbi vieóban tekinthetik meg:

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moricka13-3
2023. november 14. 07:19
Karácsony nem vigyorog már a NAV által a félmilliárdos "mikroadományaik" kapcsán tartott házkutatás okán. Bizonyára érzi a vesztét , ill. a vesztüket amiatt, hogy tavaszra fordulván a Napnál is világosabb lesz már ország-világ előtt is azok kiléte, akik végső felhasználói voltak a sundám-bundám, nem egyenes úton és alattomban, ebül szerzett makrohaszonnak.
KBA98
2023. november 13. 14:18
Szeretném látni a láncra fűzött gyűjtögetőket!
Átoperált Kiscsoportos
2023. november 13. 10:48
"Ízisz Honnan tudod???, hogy a városháza eladás nem jött be ..." Onnan, h az eladási szándékot a Főv. Közgyűlés elé kellett volna terjeszteni. Meg onnan, h nem kerestek másik Városházát ... :)))))))))) ----------------------------------------------- Ostoba Kolhozcselédek, Faszparaszt Szarcsimbókok, Cigánytamponok! Ti nem szégyellitek, h egy aberrált bakcigány vezet meg benneteket 14. éve?
nyúlgerinc
2023. november 13. 10:44
Rettenetesen buta képe van ennek a f@sznak. A pofájára van írva lelke is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!