Karácsony az 500 milliós adománymutyiról: Én nem tudok ehhez hozzátenni újdonságot

2023. október 14. 18:01

Hiába próbálta meg szóra bírni a HVG Karácsony Gergelyt az 500 milliós külföldi adományról, nemigen kapott érdemi választ.

2023. október 14. 18:01

Mint arra a Mandiner olvasói emlékezhetnek: Euróban, angol fontban és forintban több mint 500 millió forint érkezett a Karácsony Gergely főpolgármester nevével fémjelzett Kilencvenkilenc Mozgalom számlájára 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között. Erről itt írtunk bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony Gergely esete a „zárt adománygyűjtő ládikákkal”

A kampányfinanszírozási botrány kirobbanásakor Karácsony Gergely közösségi oldalán leszögezte: „bármit is állít a lakájmédia”, az ő egyesülete „a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat”, amelyet Perjés Gábor párbeszédes politikus (az egyesület ügyvezetője – a szerk.) fizetett be az egyesület bankszámlájára a jogszabályi követelményekkel összhangban.

Arról, hogy ki is az a Perjés Gábor, aki százmilliókat fizetett be Karácsonyék egyesületének számlájára, ide kattintva olvashat bővebben.

Egy hónappal később azonban nem várt fordulat következett.

2023. júliusában nyomozás indult a Karácsony-féle 99 Mozgalom ötszázmilliós támogatása miatt, ugyanis kiderült: a főpolgármester által alapított számlán landoló félmilliárd forintnak addig ismeretlen volt az eredete.

Nem sokkal később pedig már az OTP Bank is feljelentést tett Karácsony Gergely 99 Mozgalmának finanszírozása ügyében, miután kiderült, hogy Perjés Gábor többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adomány-gyűjtőládák felnyitásáról szóltak. A bank ezután vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén arra jutott, hogy

a kb. 30x30x30 cm nagyságú adománygyűjtő ládába a Perjésék-féle jegyzőkönyvek állítása szerint 2-3 ezer bankjegyet, egy esetben pedig 3 811 bankjegyet préseltek be.

Annak ellenére is, hogy kiderült: „a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el”, és az is „megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az EUR bankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat).” Erről itt olvashat bővebben.

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony: Nem kis ládika, nyilván nagy ládika

Az ügy nem meglepő módon nagy port kavart. Karácsony Gergelyt július elején még az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának vendégeként is megkérdezték a „mikroadomány-gyűjtő nagy ládikáról”. A főpolgármester akkor is azt állította, hogy jogszerű, de anonim módon gyűjtöttek adományt. Amikor pedig a műsorvezető megkérdezte, hogy „hol gyűjtöttek kis ládikában eurót?”, Karácsony rávágta: Magyarországon.

Nem kis ládika, nyilván nagy ládika”

– tette hozzá a főpolgármester. Erről itt olvashat részletesebben.

Ezt is ajánljuk a témában

A Telex szerint Karácsony szövetségesei sem hisznek a főpolgármesternek

A főpolgármester magyarázatával azonban vélhetően még az ellenzék sem volt elégedett, lévén, hogy még a kormánypártisággal nem vádolható Telex is azt írta egyik cikkében, hogy

még a saját szövetségesei sem hiszik el neki, hogy adománygyűjtő ládákban, mikroadományokból szedett össze 506 millió forintot az előválasztási kampányára.”

Ennek részleteiről itt olvashat.

Karácsonynak főpolgármesterként sem tett jót az 500 milliós botrány

De világossá vált az is, hogy Karácsony főpolgármesteri renoméjának sem tett jót a botrány. Ungár Péter 2023. júliusában az Inforádióban például úgy fogalmazott: 

Karácsony Gergely és tanácsadói elsősorban az ellenzéki szavazóknak tartoznak elszámolással a 99 Mozgalomhoz euróban és fontban érkezett félmilliárd forintnyi kampánytámogatásról.”

Emiatt is van függőben Karácsony Gergely 2024-es támogatása – tette hozzá. Aztán eljött 2023. szeptembere, amikorr kiderült: bár a 2024-es évi önkormányzati választás kapcsán még nem dőlt el az ellenzéken belül, hogy támogatnák-e a Karácsony Gergely főpolgármesteri jelöltségét.

Ezt is ajánljuk a témában

Továbbra is várják a magyarázatot a választók Karácsony Gergelytől

Cikkünk írásakor, 2023. októberben aztán

ismét megpróbálták megkérni Karácsony Gergelyt az ellenzéki oldalról, hogy magyarázza meg az ellentmondást, miszerint, hogyan jöhetett össze az 500 millió magánemberek mikroadományaiból, amikor kiderült, hogy csak és kizárólag euróban és fontban érkeztek, sőt úgy tűnik, hogy gyakran egymást követő sorszámú, nagy értékű, gyűretlen euró- és font bankjegyekben. Az ellentmondást ezúttal ráadásul a kormánypártisággal szintén nem vádolható HVG munkatársa vetette fel a főpolgármesternek.

Karácsony Gergely azonban érdemi válaszadás helyett lényegében azt felelte:

 Én nem tudok ehhez hozzátenni újdonságot.”

A HVG főpolgármesterrel készült teljes beszélgetését itt, a fentebb említett, „nagy ládikás” magyarázatát Rónai Egonnak pedig az alábbi vieóban tekinthetik meg:

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

***

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FeketeFehér
2023. október 14. 20:57
"Monte Carlo 2023. október 14. 20:24" Hivatalos büntető eljárás az ügyben nem folyik, nincs semmi vád, nincs semmi. Én meg azt a pártot támogatom esetleg pénzzel, aktivitással, amelyiket akarom. Nektek ehhez semmi közötök. Pont.
Takagi
2023. október 14. 20:41
Szar alak.
akoba
2023. október 14. 20:13
Bastyaelvtars Bastyaelvtars az Bástyaelvtárs és kész. karigeri fasza gyerek, O meg 1g. Ilyen egyszerű a világ. Szerinte. Csak arra lennék kíváncsi, hogy a kedvenc kocsmájában is ilyen szellemben mer szájalni, vagy ott óvatosabb, vagy már csak a klaviatúra maradt?
FeketeFehér
2023. október 14. 20:07
Azért van abban valami bájosan röhejes, hogy apró faxkalap fideszesek szeretnék megmondani, hogy ki kiket támogathat egy kampányban. :))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!