Karácsony választási mozgalmához 500 milliós külföldi támogatás érkezhetett

2023. június 26. 14:57

Euróban, angol fontban és forintban több mint 500 millió forint érkezett a Karácsony Gergely főpolgármester nevével fémjelzett Kilencvenkilenc Mozgalom számlájára 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között. A befizető egyetlen ember, Perjés Gábor párbeszédes politikus volt.

2023. június 26. 14:57
null

A Magyar Nemzet online kiadása A 2022. évi magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szóló titkosszolgálati jelentésre hivatkozik, amelynek titkosítását feloldotta a Nemzeti Információs Központ, a dokumentumot pedig közzétették a parlament honlapján.

Karácsony mozgalmához is bőven jutott valuta

A Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Oraculum 2020 Kft. és a DatAdat-csoport mellett – főként valutában – jelentős összeg áramlott a Karácsony Gergely főpolgármester által alapított Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számlájára is. Utóbbi azért jött létre, hogy támogassa a 2021-es ellenzéki előválasztáson Karácsonyt mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP együttes miniszterelnök-jelöltjét. A 99 mozgalom alapítói között megtalálhatók voltak országos és helyi politikusok, ismert közéleti szereplők (közgazdászok, színészek, rendezők), pedagógusok, diákok. A mozgalom hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa, akit Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek, hiszen Perjés dolgozott annál a Wallis nevű cégcsoportnál, amelynek 2000 és 2005 között Bajnai Gordon későbbi kormányfő volt a vezérigazgatója – írta a Magyar Nemzet a jelentésből idézve.
A titkosszolgálati dokumentum emlékeztet: a 99 mozgalom Facebook-oldala az ellenzéki előválasztást követően néhány héttel inaktívvá vált. A DatAdat Professional Kft. számlaforgalmi adatainak vizsgálata alapján azonban kiderült, hogy

a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület összesen több mint 616,5 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatást a cégtől.

A szóban forgó megrendelések kilencven százaléka Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti visszalépését követően realizálódott.

A megrendelések fedezetét a mozgalom saját forrásból biztosította. A mozgalom számlájára egyetlen befizetőként Perjés Gábor azonosítható, aki a számla felett önállóan rendelkezik. Perjés tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be a számlára. A tranzakciók nagyobb része valutában történt. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”.

Szó sincs mikroadományokról

„A mintegy félmilliárd forint forrása egyelőre nem ismert. Mikroadományokról nyilvánvalóan nem lehet beszélni, hiszen az egyes utalások nagysága többször meghaladta az ötvenmillió forintot” – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.
Az már korábban napvilágra került, hogy egy másik mozgalom, a Márki-Zay Péter volt baloldali kormányfőjelölt nevével fémjelzett

Mindenki Magyarországa Mozgalom 1,85 milliárd forintnyi támogatást kapott külföldről az Action for Democracyn keresztül.

Utóbbit pedig az a Korányi Dávid vezeti, aki korábban Karácsony Gergely és Bajnai Gordon tanácsadójaként is ténykedett. „Nagyon valószínű tehát, hogy a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület számláján is külföldi pénzek landoltak” – jegyzi meg a cikk.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states
2023. június 26. 16:55
De milyen égő, hogy a dollár és forintmilliárdok sem segítenek ezen a tehetségtelen komcsi csürhén, csőcseléken, nyelik a kétharmadokat, mint kacsa a nokedlit, 13 éve járnak szopni az urnákhoz, egyetlen ütőképes politikust sem tudtak felmutatni 30 év alatt.
hátakkor
2023. június 26. 16:46
Félmilliárd átment, egy szinésznőcskének is jutott, erre KaliFelit elütötte a villinger..
budihazi gabriellák
2023. június 26. 16:45
Karácsony választási mozgalmához 500 milliós külföldi támogatás érkezhetett " Gratulálunk hozzá a főpolgármesternek ez nagyon szép eredmény Ezek szerint sokan tartják eredményesnek, csak így tovább!
states
2023. június 26. 16:39
Korrupt komcsi csürhe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!