Karácsony nem dőlhet hátra, adománygyűjtő ládikás botránya miatt is kivárnak még támogatásával a balos pártok

2023. szeptember 29. 13:04

Ahogy Donáth Anna fogalmazott, négy és fél év után tudnának róla, ha lenne jobb jelölt. Gyurcsány azonban kevésbé lelkes.

2023. szeptember 29. 13:04
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Bár a jövő évi önkormányzati választásig még több mint nyolc hónap van hátra, még nem dőlt el az ellenzéken belül, hogy támogatnák-e a Karácsony Gergely főpolgármesteri jelöltségét. Ettől függetlenül az érintett kifejezetten magabiztos.

Nyilván nagyon sokk függ majd az ellenzék vezető erejévé előlépő Demokratikus Koalíciótól, de Gyurcsány Ferenc továbbra sem ad egyértelmű választ arra, hogy beállnak-e majd Karácsony mögé. A pártvezér a héten az ATV-ben azt mondta, hogy 

a DK-ban még nincs napirenden ez a kérdés, nagyon messze van a 2024-es választás. 

Azt is jelezte egyben, hogy Karácsony támogatása nem személyi kérdés. Gyurcsány ugyanakkor elejtett egy sokat mondó megjegyzést is, ami szerint napi kapcsolatban áll Karácsonnyal.

Nem alapértelmezett

A főpolgármesterrel korábban elégedetlen, a Karácsonyon a kormánnyal szembeni határozottabb fellépést számon kérő Gyurcsány ugyanakkor márciusban még azt mondta, hogy három ember is van a tarsolyukban potenciális főpolgármester jelöltként: van, aki a pártos világhoz van közelebb, van, aki civilnek tekinthető. De az alap dilemma az, akarnak-e kihívót Karácsonnyal szemben.

Júliusban, szintén az ATV-ben ugyancsak nyitva hagyta a kérdést, mint fogalmazott, „lehet olyan megfontolás, amelynek a végén azt javasolom a Demokratikus Koalíciónak, hogy támogassa Karácsony Gergely indulását”.

A DK-vezér ugyanakkor talán legvilágosabban tavaly szeptemberben fogalmazott, amikor azt mondta, hogy 

nem alapértelmezett Karácsony támogatása.

Gyurcsányék tehát kivárnak, ahogy a többi ellenzéki párt is, de ahogy az eddigi nyilatkozatokból is látszik, Karácsony egyelőre biztos nem dőlhet hátra.

Magyarázatot várnak

Az LMP-s Ungár Péter többször is megszólalt az ügyben, legemlékezetesebb megnyilvánulása az a tavalyi Facebook-bejegyzése volt, amelyben gyakorlatilag ráhúzta a vizes lepedőt a főpolgármesterre a 2022-es országgyűlési választási vereség miatt. 

Mint írta, „az LMP egy zöld párt, ennek okán finoman se ajánlják, hogy biztosra vegye a támogatásukat az, aki egyrészt bő egy évvel ezelőtt a világ összes kamerájába belemondta, hogy a zöldpolitikának nincs meg a megfelelő támogatottsága Magyarországon, majd egy interjúban kifejti, hogy a dugódíj rossz, a Lánchíd gyalogos híddá tétele bonyolult, és amúgy is a forgalomcsillapítás esetén olyan csúnyákat mondanak az autósok.”

Ungár júliusban az Inforádióban úgy fogalmazott: „Karácsony Gergely és tanácsadói elsősorban az ellenzéki szavazóknak tartoznak elszámolással a 99 Mozgalomhoz euróban és fontban érkezett félmilliárd forintnyi kampánytámogatásról.”

Emiatt is van függőben Karácsony Gergely 2024-es támogatása.

Bátrabb Karácsonyt várnak

A Momentumnál sincs még eldöntve a kérdés, de a jelek szerint jobb híján beállnak majd Karácsony mögé. Erre utalnak Donáth Anna szavai, a párt EP-képviselője és meghatározó politikusa egy csütörtöki háttérbeszélgetésen arról beszélt, hogy Karácsony Gergellyel jobb irányba megy Budapest, mint 2019 előtt, de nem elégedettek mindennel. Jelezte, hogy az országos választmány dönt majd arról, hogy támogatják-e Karácsony Gergelyt, de ez még nem történt meg.

Mint mondta, 

beleállósabb, bátrabb Karácsony Gergelyt szeretnének, viszont négy és fél év után tudnának róla, ha lenne jobb jelölt. 

A Momentum mellett a Jobbik egyelőre a főpolgármester azon ötletét támogatja, hogy jövőre az ellenzéki jelöltek egy ernyőszervezet égisze alatt induljanak az önkormányzati választáson. 

Visszatérve Karácsony jelenlegi ügyére a külföldi támogatások kapcsán, a fejlemények még sokat nyomhatnak a latba.

Az mindenesetre igen beszédes, hogy az ellenzéki politikusok bohózatnak tartják a főpolgármester magyarázatát az ötszáz milliós támogatás hátteréről. 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. október 02. 08:17
Gyurcsány Ondó Ferenc tajtrészegen lépést váltott. Nagyon imbolyog,botorkál. Nem tudni kire esik.
llnnhegyi
2023. október 02. 08:13
A moslékkoalíciósok pártjainak vezetői idegroncsok lettek mára. Karácsony Gergely megroggyant főpolgármestert koptatódobba dobták. A dob forog a koalíció pihen!
Lajoss
2023. október 01. 11:02
Hiába erőlködik a komplett KESMA,a főváros marad az írni-olvasni tudóké..:)
Sztrovacsek
2023. szeptember 29. 16:27
Mindeközben a Metropol akkora öngólt rúgott hogy Jürgen Klopp azon gondolkodik leszerződteti őket Szoboszlai mellé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!