Balaton, Horvátország? Így nyaraltunk idén

2023. szeptember 15. 21:51

Siófok mindent vitt: a legtöbben a Balaton-parti nagyvárosban pihentek a nyári hónapok során.

2023. szeptember 15. 21:51
Daily Life In Balatonkenese
Bokor Gábor

Bár az indián nyár sokáig kitartott, a szezon már véget ért, hétvégente is leginkább csak azok járnak már le a legnagyobb tavunkhoz, akik ráérnek és van ott saját ingatlanjuk. A szezon elején politikusok és közéleti szereplők számos kritikát fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy rendkívül drága lett a balatoni nyaralás és emiatt gyenge, vendégekben szegény szezon várható. 

A szallas.hu adatai szerint a szezon végére sikerült megközelíteni a 2019-es, pandémia előtti év eredményeit,

csupán 3,7 százalékkal csökkent a szallas.hu-n megtett, belföldi úti célú foglalások száma.

A foglalási számokat látva 15 százalékos visszaesés látható az idén nyáron, azonban ez a szám augusztusban csak hét százalék volt, az volt az idei szezon legerősebb időszaka.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi lesz veled, balatoni nyár?

Félmillió alatt nem jön ki egy kerek balatoni családi vakáció. Az alsó középosztály számára a balatoni nyaralás költségei már túl vannak a lélektani határon.

A vendégéjszakák tekintetében 2019-hez viszonyítva 6,7 százalék, míg 2022-höz pedig 17,7 százalék az elmaradás.

Többnyire az áremelkedések eredményeként a bruttó közvetített szobaár-bevétel viszont alig több mint 3,5 százalékkal csökkent 2022-höz képest.

Kelemen Lili, a szallas.hu szóvivője szerint a foglalási adataik szerint az átlagos fő/éj ár 12 ezer forint volt, ez 17 százalékos emelkedés tavalyhoz mérten.

Ide utazunk belföldön a legszívesebben

A szallas.hu felmérése szerint az idei turisztikai szezon egyértelmű nyertese Siófok volt, ugyanis a Somogy vármegyei településre kétszer annyian foglaltak, mint a második helyezett Budapestre. Bővelkedett vendégekben Hajdúszoboszló, Eger és Gyula is, itt pörgött legnagyobb számban a turizmus, azonban jó szezont zárt Hévíz, Szeged, Pécs és Zalakaros is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Furcsa trendek körvonalazódnak a hazai üdüléseknél

A szakértők szerint két úti cél pörög nagyon a szezonban: a luxusszálloda és az olcsó, retró helyek.

A szallas.hu szerint a top látványosságok között volt az

  • Egri vár, 
  • a Gyulai Várfürdő,
  • a siófoki Plázs,
  • a Zalakarosi Fürdő és a 
  • Hungarospa Hajdúszoboszló is. 

A foglalási adataik szerint a nyaralók leggyakrabban arra szűrtek, hogy félpanziós vagy legalább reggelit adó szállásokba menjenek, emellett népszerűek volt az önálló házak, lehetőleg medencével, továbbá hogy előleg nélkül lehessen foglalni.

Ugyan összességében kevesebb foglalás volt, mint tavaly, viszont a foglalások szállástípusonkénti eloszlása némi változást mutat- Idén nagyobb arányban részesültek a foglalásokból az apartmanok és a négycsillagos hotelek, mint tavaly”

– mondta Kelemen Lili.

Ezt is ajánljuk a témában

A nyaralási költségek 15 százalékkal drágulnak idén – a Szallas Group vezérigazgatója a Mandinernek

A covid-években elhalasztott nyaralásokat most pótolják a magyarok, sokan mennek külföldre, a belföldi szállásfoglalások azonban májusban-júniusban elmaradnak a tavalyi évhez képest – a középréteg nagyon érzi az inflációs hatást. Hogyan alakulhatnak a külföldi beutazó turizmus számai, milyen szezonja lehet 2023 nyarán a belföldi turizmusnak, és visszakapaszkodik-e a budapesti hotelszektor? Interjúnk Szigetvári Józseffel.

Horvátország nem veszít a népszerűségéből

A szallas.hu jelentése szerint bár a koronavírus-járvány előtti foglalási szintek alatt maradt, a tavalyihoz képest nőtt Horvátországban a foglalási arány. A legtöbb foglalást júliusra és augusztusra jelezték.

A foglalási- és turisztikai portál szakembere szerint a magyarok kedvenc horvátországi desztinációi között szerepel

  • Vir,
  • Crikvenica,
  • Njivice, 
  • Bibinje, és
  • Vodice. 

A Balaton itthon mindent visz

Az előbb kiemeltük, hogy Siófok volt a legnépszerűbb, ám régiókra lebontva is kibontakozik Balaton elsősége, hiszen a nyári foglalások 31 százaléka a magyar tengernél történt. Sorrendben a második legtöbb foglalás a szallas.hu-nál a Észak-Magyarországon volt, a bronzérmes a Nyugat-Dunántúl lett. 

Ezt is ajánljuk a témában

Gálvölgyi János nem a Balatonon nyaral, mert „luxus lett a lángos”

A színész szerint a Balatonnál lenni már nem olcsóbb a mallorcai tengerparti nyaralásnál.

Nyitókép: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik