A NAV deríthet fényt Perjés Gábor eltitkolt millióira

2023. szeptember 25. 10:45

Költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával jelentette fel Karácsony pénzemberét Tényi István.

2023. szeptember 25. 10:45
null

Ahogy arról a napokban már a Mandineren is beszámoltunk, felmerülhet a pénzmosás gyanúja Karácsony félmilliárdos támogatása kapcsán. Az Origo összegző cikke felidézi, hogy a nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentés szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Oraculum 2020 Kft., illetve a DatAdat-csoport mellett – főként valutában – jelentős összeg áramlott a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára is.

A pénzt Karácsony párbeszédes párttársa, Perjés Gábor hordta be a bankba, készpénzben, 19 részletben. 

Arról, hogy kicsoda pontosan Perjés Gábor, itt olvashatja el összegző cikkünket. Karácsony egyelőre tartja magát ahhoz a nagyjából mindenki által kétségbe vont magyarázathoz, miszerint az általuk kihelyezett adománygyűjtő dobozokban gyűlt össze ez a hatalmas összeg.

Ezt is ajánljuk a témában

A magyarázat több szempontból is sántít, elég ha arra gondolunk, hogy a támogatás nagy része angol fontban érkezett, 

arról pedig senki nem hallott, hogy Karácsonyék bármikor, bárhol kihelyeztek volna adománygyűjtő dobokozat. 

Nem stimmelnek Karácsony emberének vagyonnyilatkozatai

Ahogy arról szintén hírt adtunk, a párbeszédes Perjésnek a II. kerület önkormányzati képviselőjeként évente számot kell adnia vagyoni helyzetéről. A Magyar Nemzet sorra vette a politikus megválasztása (azaz 2019) utáni vagyonnyilatkozatait, amelyekkel kapcsolatba arra a következtetésre jutottak:

a politikus több millió forintnyi jövedelmet titkolhatott el”.

Bár azt feltüntette, „hogy az Országgyűlés Hivatalában a Párbeszéd Párt rendezvényszervezőjeként havi bruttó 235 ezer forintot keresett az önkormányzati képviselői tiszteletdíján felül”, más jövedelemről azonban nem számolt be, pedig – mint a lap fogalmazott – „lett volna miről”.

Perjés ugyanis 2016 és 2019 között a Trafó Kortárs Művészetek Háza felügyelőbizottsági tagjaként, afféle politikai delegáltként havi bruttó nyolcvanezer, tehát évente közel egymillió forintot keresett, de ez a tétel mégsem szerepelt első önkormányzati vagyonnyilatkozatában. A dokumentumot 2019. november 11-én adta le, ám a Trafóban még 2019. november 30-ig a felügyelőbizottság tagja maradt, vagyis számot kellett volna adnia jövedelméről” – hozta fel példaként a portál.

Ezt is ajánljuk a témában

2023-ban már csak egymillió forintnyi megtakarítást vallott be

Azt is megírtuk korábban, hogy az ügy kapcsán szóban forgó egyesület (a Karácsony Gergely vezette 99 Mozgalom Egyesület) székhelye Törökbálinton, egy luxusvillás környéken, Perjés Gábor – résztulajdonában lévő – 200 négyzetméteres házában található. 

Perjés a 2019-es nyilatkozatában arról is írt, hogy felerészben tulajdonosa egy 188 négyzetméteres és egy 47 négyzetméteres II. kerületi öröklakásnak. Továbbá tulajdonában állt egy 5400 négyzetméteres szántó is Szőlősgyörökön. A Magyar Nemzet információi szerint szonban Perjés

ekkor még semmilyen megtakarítással nem rendelkezett.

235 ezer forintos bruttó jövedelme volt az Országgyűlés Hivatalától, valamint az Uniclub Kft. 60 százalékát tulajdonolta.

Ezt is ajánljuk a témában

Perjés a 2020-as vagyonnyilatkozatában már nem tüntette fel a két budai lakását, amelyekben felerészben volt tulajdonos korábban. Ezzel szemben viszont már megjelent a törökbálinti ingatlan. A nyilatkozatból kiderült, hogy azt 2019-ben vette, és 3/8-as tulajdoni aránnyal bírt. 

Az észszerűség alapján a két budai lakást, amelyekben felerészben volt tulajdonos, valószínűleg eladta. Az utóbbi folyamat bár nincs feltüntetve a nyilatkozatban, következtetni lehet rá.

A 2020-as nyilatkozatban azonban már az is szerepel, hogy kétmilliós megtakarítása keletkezett Perjésnek a korábbi évhez képest, 

és a szőlősgyöröki szántója is megmaradt. Mindezek mellett havi bruttó 127 ezer forintot kapott a Párbeszédtől tanácsadásért, valamint havi bruttó 105 790 forintot azért, mert felügyelőbizottsági elnök. Az Uniclub Kft.-ben továbbra is 60 százalékos tulajdonosi résszel rendelkezett.

A Magyar Nemzet korábbi összeállításában arra is felhívta a figyelmet, hogy a párbeszédes politikus 2021-ben  – amely évben az előválasztás zajlott, illetve Perjés elkezdte több tízmilliós, összességükben több százmilliós befizetéseit – egy olyan vagyonnyilatkozatot adott le, miszerint egy 1998-ban vásárolt Citroën 2CV4 gépjárművel, illetve mindössze 2 millió forint megtakarítással rendelkezett.

Miközben tehát Perjés egy néhány ezer, legfeljebb néhány tízezer eurós, legalább harmincéves kisautót tulajdonolt, alig több mint egy év alatt egymillió eurót meghaladó összegű kampánypénzt kezelt – mutatott rá a visszásságokra a portál.

Legutóbbi vagyonnyilatkozatában (tehát a 2023-as dokumentumban) Perjés már azt tüntette fel, hogy a korábbi 60 százalék helyett már csak 42 százalékos tulajdoni érdekeltséggel rendelkezik az Uniclub Kft.-ben. S míg 2022-es vagyonnyilatkozata szerint még 25 millió forint megtakarítása volt, 

2023-ban már csak egymillió forintot vallott be.

Az nem derül ki a dokumentumból, hogy hova tűnt 24 millió forintnyi megtakarítása. 

A legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint Perjés egy újabb ingatlannal növelte vagyonát, hiszen a XII. kerületben egy 43 négyzetméteres lakás tulajdonosa lett (1/2 arányban), azonban a szerzés jogcímeként ajándékozást jelölt meg.

Ezt is ajánljuk a témában

A NAV deríthet fényt Perjés eltitkolt millióira

Friss információk szerint nyomozás indulhat Karácsony Gergely bizalmi embere, Perjés Gábor valótlan tartalmú vagyonnyilatkozataival kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügyben egy magánszemély fordult a hatósághoz azután, hogy megírtuk, a párbeszédes politikus több millió forintnyi jövedelmet titkolhatott el. Költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával jelentette fel Perjés Gábort, a Párbeszéd politikusát Tényi István

Ezt is ajánljuk a témában

Feljelentésében azt írta, hogy Perjés 2019 novemberében vagyonnyilatkozatában csak azt tüntette fel, hogy az Országgyűlés Hivatalában a Párbeszéd Párt rendezvényszervezőjeként havi bruttó 235 ezer forintot keresett az önkormányzati képviselői tiszteletdíján felül. 

A feljelentés kitér arra is, hogy Perjés 2020 végétől a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagságát kapta meg. Ennek azonban nincs nyoma azóta leadott vagyonnyilatkozataiban (2021, 2022, 2023), ami azért problémás, mert ez szintén fizetett tisztség. Ez éves szinten 780 ezer forintot jelentett 2021-ben és 2022-ben, idén pedig már több mint egymillió forintot.

Tényi az adóhatóságnak írt beadványában azt is megemlítette, hogy Perjés a képviselői bemutatkozásában sem mond igazat, amikor azt írja, hogy gyerekkora óta a II. kerület lakója. A legutóbbi két vagyonnyilatkozatát már Törökbálinton keltezte, ahol egy luxusotthonnal rendelkezik, 

és ide van bejegyezve a Karácsony Gergely vezette 99 Mozgalom Egyesület is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás és pénzmosás elkövetésének gyanújával, valamint az OTP feljelentése nyomán már hamis magánokirat felhasználása miatt is vizsgálódik.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Perjés Gábor Facebook-oldala

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. szeptember 25. 20:10
Polt vérügyeszei alszanak. Pintér szemkilövői vakok és siketek. A navosok, titkosszolgák szabadságon vannak egy éve. Csányi és a samszai csak Marinénivel kemények, mint a vídia, a baller pénzhordókat fedezik évek óta. A nernyik propagandisra és trollsereg nem ért rá megirni egy feljelentést az eptept év során. Ezért kellett Tényinek feljelentést tennie. Micsoda szégyen ez már!
Szuperszig
2023. szeptember 25. 13:08
Szegény, szerencsétlen bácsinak nem mondták, hogy ebből baj lesz. Bevihette volna a geri is, vagy valamelyik tanácsadója, de nem, beálldozták ezt a szerencsétlent.
Gyurcsany-embere
2023. szeptember 25. 11:08
Csak a szokásos lerágott csont a fideszes kutyáknak a választások előtt. Lássuk végre, hogy a politika nem nyújt kibúvót sem a fideszes végrehajtó patkányok esetén, sem a baloldali pénzmosóknál.
llnnhegyi
2023. szeptember 25. 10:55
Naugye,hogy lehet nyomozni. -:) Na jó, közeleg a kampány időszak. Addig is morzsolgatni,reszelgetni kell Karácsony Gergely megroggyant főpolgármester hitelességét, alkalmasságát. Magánszemély jelentett fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!