Felmerülhet a pénzmosás gyanúja Karácsony félmilliárdos támogatása kapcsán

2023. július 07. 13:44

Kérdés, hogy a több, mint 500 millió forintot a bankba hordó Perjés Gábor mivel magyarázta a pénz eredetét.

2023. július 07. 13:44
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Új aspektusból vizsgálta cikkében a Karácsony Gergely főpolgármester mozgalmához a tavalyi kampányban érkező több, mint 500 millió forintos támogatást az Origo. A cikk felidézi, hogy a nyilvánosságra került titkosszolgálati jelentés szerint a Mindenki Magyarországa Mozgalom, az Oraculum 2020 Kft., illetve a DatAdat-csoport mellett – főként valutában – jelentős összeg áramlott a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára is.

A pénzt Karácsony párbeszédes párttársa, Perjés Gábor hordta be a bankba, készpénzben, 19 részletben. Karácsony egyelőre tartja magát ahhoz a nagyjából mindenki által kétségbe vont magyarázathoz, miszerint az általuk kihelyezett adománygyűjtő dobozokban gyűlt össze ez a hatalmas összeg. 

A magyarázat több szempontból is sántít, elég ha arra gondolunk, hogy a támogatás nagy része angol fontban érkezett, arról pedig senki nem hallott, hogy Karácsonyék bármikor, bárhol kihelyeztek volna adománygyűjtő dobokozat. 

Az Origo annak járt utána, hogy felmerülhet-e a pénzmosás gyanúja Karácsony kampánypénzei kapcsán. Idézték a legnagyobb magyarországi bank magyarázatát, miszerint „pénzmosásról beszélünk, amikor valamilyen bűncselekményekből származó pénz eredetét megpróbálják eltitkolni vagy elfedni.” 

A Magyar Nemzeti Bank holnapján fellelhető megfogalmazás szerint a „pénzmosás olyan illegális, rendszerint a gazdasági szférában megvalósuló szolgáltatás, amely valamilyen (egy korábbi bűncselekményből származó) »piszkos« pénzt látszólag legális forrásból származó pénzzé konvertál. A »technológia« jórészt különböző pénzügyi műveletek felhasználásával valósul meg.

Az Origo ennek kapcsán tér ki az 506 millió forintot a bankba 19 részletben elhelyező Perjés Gábor szerepére mondván, hogy

a szabályozás szerint a pénzintézeteknek vizsgálniuk kell az ügyfelek nagy összegű készpénzbefizetéseinek forrását. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Mediaworks

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jeva081308
2023. július 07. 16:49
Meglepett, hogy egyeseknek ilyen soká esett le a tantusz. Egyértelműen felmerül a pénzmosás gyanúja, csodálkozom, hogy a bank nem jelezte ahol a befizetés történt.
zavulon
2023. július 07. 14:39
Senkit nem érdekel a magyarázkodás, elég ha vallomást tesz.
hátakkor
2023. július 07. 14:05
Perjès dobozkákban lelt anonym Evrót meg elcsórt fontokat és berakta a 99 Mozgalom számlájára. Én meg előveszek még egy kanalat..
cutcopy
2023. július 07. 14:05
"a több, mint 500 millió forintot a bankba hordó Perjés Gábor mivel magyarázta a pénz eredetét" Ugyanazzal amivel Simon Gábor is..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!