Schiff antiszemita taxisai

2023. augusztus 14. 07:53

Már elnézést, de akad ember, aki ezt elhiszi?

2023. augusztus 14. 07:53
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Egy rabbi költözött nemrég a társasházunkba a családjával. Pontosabban visszaköltözött, mert lakott már itt, de néhány évet közben külföldön töltött. Kisgyerekekkel jöttek vissza; babakocsiban tolják őket. Mindez még nem lenne nagy szám a környékünkön: két sarokra lakott innen Scheiber Sándor néhai főrabbi is, nemzetközi hírű tudós, a hazai neológ zsidóság egyik legnagyobb alakja. De Scheiber úgy nézett ki az utcán, mint bármely környékbeli öregember, a mi mostani házirabbink viszont kiköpött ortodox. Fején mindig fekete kalap, az egész öltözete fekete, a nadrágja mellett himbálóznak a világos szemlélőrojtok, amint átsiet a zebrán.

Legközelebb elkapom egy pillanatra, és – attól függően, mennyire leszek kekec hangulatban – megkérdezem tőle, nem fél-e, esetleg direkt rosszat akar-e cseperedő gyerekeinek? Schiff András, Londonban élő nemzetközi hírű zongoraművész ugyanis azt nyilatkozta a minap az angol The Telegraphnak, Magyarországon a »politikai klíma aggasztóan hasonló 1940-hez«, noha óvatosságból nem használja a fasiszta szót. Schiff már régóta egyáltalán nem jár a szülőföldjére.

Ezt is ajánljuk a témában

Úgy tűnik, a világon két dolog menetrendszerű: a japán sinkanszen, a legpontosabb vonat és a Magyarországot lejárató Schiff-interjú. Amit a Telegraph kvázi szenzációként idéz Schifftől cikke címében

Megfenyegettek, hogy levágják a kezeimet

– értjük, persze, kell a kattintás a lapnak, Londonban sem olcsó a szankciós csirke –, azt a zongorista valójában már 2012-ben, azaz tizenegy éve elmondta egy finn újságnak. (A helyzet azóta javult is némiképp: akkoriban még Schiff azt nyilatkozta, öngyilkossággal érne fel, ha hazatérne e névtelenségbe burkolt fenyegetője miatt, ma viszont már úgy fogalmaz, nem veszi komolyan az ilyesmit.)

Az ismétlés nem meglepő: 2011 januárja óta telis-tele a hazai és az európai sajtó az önismétlő Schiff-interjúkkal, mi több, a világlapokban elhelyezett olvasói levelekkel. Ezekben a legfőbb baja a művésznek persze az egymást követő Orbán-kormányokkal van, de kap a szélsőjobboldal is (»Adolf Hitler szellemét idézi meg«; »nagyon hangos és agresszív, különösen a névtelen internetes blogokon«), valamint az egész magyar társadalom (»az ország pedig tele van rasszizmussal, gyűlölettel, antiszemitizmussal és nacionalizmussal«).

Hogy pedig a zsidók se maradjanak ki a szórásból: »Ha egy zsidó hülye, az nagyon hülye« – ezzel a mondással minősíti, hogy a pesti zsidók még nem mentek el az országból, vele ellentétben. Figyelemre méltó, amit most a taxisokról nyilatkozik:

Valahányszor (!) beszálltam Budapesten egy taxiba, a sofőr elkezdett arról panaszkodni, hogy minden a zsidók miatt van.

Már elnézést, sokan valóban sok mindent elhittek, elhittünk már Magyarországon – a miénk lesz a Felvidék, a vas és az acél országa leszünk, még Lendvai Ildikónak is, hogy nem lesz gázáremelés –, de akad ember, aki ezt elhiszi?”

Nyitókép: Wikipedia

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
joekobak
2023. augusztus 14. 13:27
Hja, itthon a kortárs Kocsis Zoltánnal és Ránki Dezsővel kellett volna állni a versenyt... Érdekes, hogy a zenei tevékenységéről jóval kevesebb hírt kapunk, mint a nyilatkozatairól.
Vasalo
2023. augusztus 14. 11:57
Persze hogy ez ugyanaz mint amikor Hamilton, Cloney, Vettel meg a többi celeb senki olyasmiröl pofázik, amihez semmi köze. Schiff is csak némi aproert beköp egy baromságot amire természetesen a szabad német/angol sajto vevö, de még keresik a térképen hol is van Magyarország meg Budapest. Tegnap is a neves History TV csatorna ( inkább kanális) is készitett egy egyorás Filmet neves Ankor Watrol és bátran thaiföldi térképre rajzolták, holott onnan vagy 1000 km-re van Kambodzsában. De ugye ki foglalkozik ilyen aproságokkal,. Jo az az MZP gombáknak..
Zsibek Zsoli
2023. augusztus 14. 11:44
Ha a magyarokról valaki megmondja az igazat, azt már rögtön lejáratásnak nevezik. Pedig csak fáj az igazság nekik.
makapaka2
2023. augusztus 14. 11:16
HAZUDIK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!