Búcsút inthetünk a bolti drágulásnak, a vártnál hamarabb csökkenhet egy számjegyűre az infláció

2023. július 06. 09:40

A következő években már gyorsuló, 4 százalék fölötti gazdasági növekedésre számítanak az MBH Bank elemzői.

2023. július 06. 09:40
Helmeczi Zoltán

Bár ebben az évben a gazdasági növekedés mindössze 1 százalék körül alakulhat, 2024-től tartósan 4 százalék fölöttire gyorsulhat a bővülés üteme – vélik az MBH Bank elemzői. A pénzintézet vezető elemzője, Suppan Gergely elsősorban az elmúlt években bejelentett és középtávon újra a hazai gazdaság érdemi gyorsulását eredményező, jelentős volumenű beruházásokkal magyarázta, hogy fenntartják a következő két esztendőre várt masszív, 4,3-4,3 százalékos növekedési előrejelzésüket, a bővülést pedig tartósnak vélik.

Mikor csökken az infláció?

A szakemberek a sajtó képviselői előtt szerdán ismertetett kitekintésükben 18,5-ről 17,5 százalékra módosították a 2023-ra szóló inflációs előrejelzésüket – elsősorban az élelmiszereknek, a tartós fogyasztási cikkeknek és az alkoholtermékeknek a vártnál mérsékeltebb drágulása, valamint az üzemanyag- és háztartási energiaárak további csökkenése miatt –, de, mint mondják, az egyre szélesebb körű árleszállítások hatására a pénzromlás zsugorodása akár meredekebb is lehet.
Úgy vélik,

az élelmiszerárstop augusztus elsejei kivezetése várhatóan nem fogja érdemben befolyásolni az infláció alakulását,

amit szintén az akcióknak és a folytatódó árcsökkentéseknek tudnak be. „Mindezek hatására akár már októbertől egy számjegyű lehet az infláció, amely az év végére 6 százalék közelébe csökkenhet” – prognosztizálják.
Ez a kamatkörnyezetre is jótékonyan hathat. Kuti Ákos, az MBH Bank Elemzési Centrumának vezetője kifejtette: a magyarországi infláció vártnál gyorsabb enyhülése, valamint a kockázati tényezők kalkulálható további javulása következtében fenntartják az alapkamat-csökkentési előrejelzésüket, így a 2023 végére jelzett 10,5 százalékos, valamint a jövő év végi 6 százalékos alapkamatra vonatkozó várakozásukat. Az euró-forint árfolyam alakulását illetően a szakember arról beszélt, hogy a néhány hónappal ezelőtt jellemző kilengések után nagyot változott, pozitív irányba, a hazai fizetőeszköz megítélése, a forint egyre inkább visszazár a régióhoz. A pénzintézet a jelenlegi szinthez közeli, 378 forintos euróárfolyammal kalkulál 2023 végére.

Ezt is ajánljuk a témában

Béremelések a csőben

Az elmúlt hónapok nehezebb gazdasági környezete ellenére a magyar munkaerőpiaci helyzet továbbra is stabil, az aktivitási ráta 67 százalékos, és az látszik, hogy egyre több inaktív tért vissza a munka világába az inflációs környezet hatására. Az elemzők az őszi hónapokra ismét a korábbi 3,5 százalékos szintre csökkenő munkanélküliségre számítanak. Az éves átlagos munkanélküliségi ráta pedig 3,7 százalék lehet, ami – hangsúlyozzák – a jelenleg aktívak között gyakorlatilag teljes foglalkoztatottságot jelent, ez pedig recessziós környezetben nagy eredménynek mondható. A munkaerőhiány jelensége a korábbinál már kisebb arányban van jelen hazánkban.
Béremelési fronton szintén optimisták a szakemberek. Balog-Béki Márta, az MBH Bank tőkepiaci elemzője elmondta,

2023-ra éves átlagban 14,9 százalékos bérnövekedést várnak.

Bár az erőteljes inflációs folyamatok rányomták a bélyegüket a bérek alakulására – a nettó reálbérek közel 7 százalékkal csökkentek áprilisban –, a pénzromlás várható csökkenése mellett a reálbérek már augusztusban enyhén pozitív arányba fordulhatnak, majd decemberig 9 százalék közelébe emelkedhetnek. Ennek köszönhetően pozitív fordulat remélhető a fogyasztásban is.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. július 14. 14:27
inthetünk csökkenhet számítanak alakulhat Röhej.
fideszaking
2023. július 12. 04:03
A magyar a világ legokosabb népe. Orbán úr is megmondta. Ez a 11. parancsolat. És ugye a magyar a biblia minden egyes szavát betartó nép, aki épp a templomból jön ember. Letörtük az inflációt. Szuperek vagyunk, mint mindenben: funkcionális analfabetizmus, válás, öngyilkosság, 300 alatt az euró. Miniszterelnökünk pedig a zsenik zsenije. Az IQ-ja már olyan magos, hogy nem is mérhető. Nem miatt, hanem brüsszel és soros miatt - semmiképp sem az árstopp miatt - mentek fel az árak. Köszönjük. Mindenkit ki kell irtani, kivéve a magyart. Legyen béke!
Namond
2023. július 06. 12:39
Propaganda cikk. 2020 óta az infláció legalább 30%-os. Az egy számjegyű infláció befagyasztja a megemelkedett árakat. A béremelés forrása nem Orbán a Vicc hatalmi szava, hanem egy szervesen kiépült gazdaságban a termelékenység, a termékválaszték, a minőségjavításból a hazai és export forgalomból származó többlet bevétel kell legyen, a Bruttó Nemzeti Jövedelem, a GNI növekedése. A hatalmi szóval történő béremelés az inflációt fenntartja, esetenként fokozza, igazi fából vaskarika. A GDP-t, Orbán a hajára kenheti, hiszen a betelepült multik saját hasznukra exportálnak, lefölözve a holdingon belüli elszámoló árak és a piaci ár közötti különbözetet. Az infláció és a nagy import kitettségű hazai fogyasztói piac áremelkedése kizárólag a forint árfolyamának erősödésével oldható meg, ami ellen dolgozik Nagy Marci a jeles bankár. Ha a forint árfolyam erősödne, egyetlen további fillér kifizetése nélkül javulhatna az életszínvonal és az életminőség, ez lenne az igazi béremelés.
Tibibácsi
2023. július 06. 11:45
Még akkor is nehezen hiszem el, ha látom,hát még az ígérgetést! Mert tudjuk, egy kormány nem csak ígérget, de be is tart! Egyébként számomra is furcsa lenne, ha jövő év elején nem az jönne az M1-en, hogy 9,9 az infláció decemberben. Hazudni, számolni tudni kell! Mert ezek hazudnak reggel, éjjel meg este. Mennyi 2x2? Mennyi legyen?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!