A tudományból tényeket kapunk, nem erkölcsöt - Csák János az MCC Feszten!

2023. július 29. 22:06

Hogyan üresedett ki annyira világunk, hogy a tudományoktól várjuk a bölcsészet kérdéseire adott választ?

2023. július 29. 22:06
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

A tudomány jövőjéről beszélgetett az MCC Feszten Csák János kultúráért felelős miniszter és Calum T. M. Nicholson brit kutató. A moderátor feladatát Mezei Balázs vállalta el.

Csák János kezdésként kijelentette: a tudomány és a kutatás a tudás szerves részei. A tudás első feladata, hogy segítsen az emberiségnek a túlélésben. Bármi, ami ebben segít, fontos tudás. Azután felmerül a kérdés, miszerint

 hogyan csökkenthetjük a három alapvetően rossz dolgot az életben: az éhséget, az erőszakot és általános emberi szenvedést.

A miniszter szerint ezt követően merül fel, hogyan segítsük az emberi jólétet, javítsuk az élet minőségét, valamint fokozzuk az összetartozást. Be kell látnunk a világ összetett mivoltát, és meg kell találnunk helyünket a Nap alatt. Sőt, nemcsak megtalálnunk, de szervezni is szükséges megtanulnunk az életünket.

A tudomány korlátozott, gyakorlati tudás, szisztematikus kutatást jelent, célja a természet megértése. Ez eltér a könyvekből nyerhető tudástól. A bölcsészetben nem tudjuk elvégezni ugyanazokat a kísérleteket, mint a fizikában. Az ember irracionális, érzelmi lény, ezért nem lehet megismételni a kísérleteket. Ha bölcsészetről beszélünk, hatóságokra támaszkodunk. Olyan emberekre, akik el tudják mondani, hogy tapasztalatuk és tudásuk szerint mi a jó a túlélés, a világ megismerése és szervezése értelmében – érvelt Csák.

De a tudás még tágabb dolog. Tudást kaphatunk a művészetből, a filozófiából, a politikaiból, de a vallásból is. Az ókori Görögországban a politikai filozófia befolyásolta a gondolkodásunkat, a reneszánsz idején pedig a művészet, amelynek most a tudomány vette át a helyét. Európában megszabadultunk a kereszténységtől, a művészetet összezavarják, politikai filozófia nincs, a tudomány maga pedig azt állítja, hogy ő adja meg szűámunkra a válaszokat. És ez téves. A tudomány nem adja meg a választ arra, mi az emberi jó.

Nicholson mindehhez annyit tett hozzá, hogy az angolszász világban elválasztják a tudományt és a bölcsészetet. A tudomány célja a fizikai, kémiai egység kutatása, a bölcsészet pedig egy összetett dolgot kutat, az embereket. Az egyik ember szerint valami szép, a másik szerint csúnya. A nagy veszély most nem az a tudományban, hogy a kettőt nem hangolják össze, hanem hogy mind a kettő ugyanazt a módszert használja. 

A tudomány nem lehet módszer az erkölcsiségünk meghatározására, csak a tényekre.

Fotó: MCC

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laikus19-2
2023. július 30. 08:04
Elnézést, de kénytelen vagyok megint megjegyezni, nem írtam külön "fidesz kultúráról", hanem a Fidesznek a kultúrához fűződő viszonya iránt adtam hangot a kételyeimnek. Valamivel konkrétabban: Csák miniszter Úr, lehet, az operatív munkában kiváló (egy gyakorló politikusnál ez fontos), de ami az elméleti képzettségét illeti, nem mondhatom, hogy ne hagyna kívánnivalót maga után, az idézett eszmefuttatásai engem nem erről győztek meg. Amúgy pl. a film-témában vagyok elégedetlen egyes teljesítményekkel. Az "Elkúrtuk" híven a címéhez el lett kurva, hatalmas anyagi támogatás, mindenféle külföldi szakemberek bevonása ellenére az én reakcióm azt volt, amikor megnéztem, ha valakinek ez a foglalkozása, hogy a francba tud ennyire elszúrni valamit. Másként, más összefüggésekben de így voltam a "Magyar passió" c. filmmel is... (Hosszú!) Ezek "csak" részletek a nagy összképből, és vannak még ilyen "részletek", de tudjuk az ördög is a részletekben rejlik.
laikus19-2
2023. július 30. 08:03
Sajnos egyet kell értenem az előttem szólóval, ami a mandit illeti. Miközben olyan érzéseim voltak a korábbi változatnál, hogy csak a pénz számít, amilyen trollkodásoknak teret adtak, most meg mintha igyekeznének az érdeklődőket elriasztani. Jelenleg konkrétan a neki adott válaszom látszik eltűnni, ezért itt is közzé teszem: (A karakterszám korlátozása miatt két részletben.)
falcatus-2
2023. július 30. 07:31
3.rész Gratulálok a szerkesztőknek, eredményes lett a fórumok tönkretétele. Orwell kézcsókjait küldi.
falcatus-2
2023. július 30. 07:27
2.rész:Az Univerzumot törvények igazgatják, jól megfogalmazott alapos törvények, melyekben nincs joghézag, de még rés, repedés sem. Ezek a törvények mindenkire és mindenre vonatkoznak, hatályuk alól senki és semmi nem tudja kivonni magát. Ezek a törvények örök érvényűek akár kőbe vannak vésve akár nem.(Seneca) „A fizika tartalmi kérdése a fizikusok ügye. A fizika hatása: mindnyájunk ügye.” (Dürrenmatt)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!