Méltóságteljes csendben búcsúztak el Suhajda Szilárdtól a barátai, ismerősei, tisztelői

2023. május 30. 22:52

Több ezer ember várt hosszú perceket, hogy feljuthasson a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti kis parkba, ahol a megemlékezést tartották.

2023. május 30. 22:52
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

A Facebookon kedden estére csendes főhajtásra hívták a megemlékezőket Suhajda Szilárd tiszteletére a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti kis parkba. Végül több ezren búcsúztak el a tragikus sorsú hegymászótól, aki néhány nappal ezelőtt a Mount Everest 8500 méteres csúcsa alatt lelte a halálát.

Virágot, mécsest vittek

Délután még esett az eső, hét órára – amikorra meghirdettek a megemlékezés kezdetét –, azonban már elállt, legalább ebben segítették a családot, a barátokat az égiek. A Pusztaszeri útról csupán néhány tucat lépcső vezet fel az emlékhelyhez, a nem gyakorlott túrázók mégis erősen lihegtek, mire felértek a mindössze 200 (!) méteren található parkba, így talán még könnyebben tudták értékelni Suhajda fantasztikus teljesítményét, aki 44-szer magasabbra jutott.

Kezdetben pár százan lehettek, később azonban egyre többen érkeztek. Virágot, mécsest vittek a festőállvány – amelyre a hegymászó fotóját tették ki – elé, voltak, akik térdre ereszkedtek, egy férfi egy keleti motívumokkal díszített piros selyemsálat tekert a faszerkezet köré, mások imát is elmormoltak. Egy nő emlékkönyvet tartott a kezében,

aki akart, írhatott bele néhány búcsúszót.

Az emberek hétköznapi ruhában jöttek, ugyanis a család kifejezett kérése volt, hogy ne öltözzön senki feketébe. A közösségi oldalukon azt írták, „Szilárd lénye is tükrözte az életszeretetet, mi is egyesüljünk az ő álmaival, színes egyéniségével”. Több kameraman, rengeteg fotós, újságíró tudósított az eseményről, de nem készültek interjúk, ez is a család kívánsága volt. A részvétnyilvánítás mellőzését is kérték, ezért csak a legközvetlenebb barátok, ismerősök mentek oda Suhajda feleségéhez, Legindi Tímeához, aki emberfeletti lelkierővel állta végig a több órát, ám ő volt talán az egyedüli, aki el-elsírta magát.

Az utcán is hatalmas sor állt

Megindító volt a hatalmas csend, alig szólaltak meg az emberek, legfeljebb a mellettük állók fülébe suttogtak valamit. Nyolc órára már tele volt az emlékhelyre felvezető lépcső – a parkban egyszerre nagyjából nyolcvan-száz ember fért csupán el –, később az utcán is több tízméteres sor állt.

Az emberek méltóságteljesen várakoztak, még ott, jóval távolabb az emlékhelytől is alig-alig beszéltek. Egy mondatfoszlányt azonban sikerült elkapnom. Egy középkorú férfi mondott valami olyasmit a mellette álló nőnek, hogy

a hegy olykor nagyon kíméletlen tud lenni.

Választ azonban nem kapott.

De azok a százezrek, talán milliók sem, akik azt szeretnék megtudni, hogyan történhetett meg ez az iszonyatos tragédia.

Fotók: Ficsor Márton

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bicsike
2023. május 31. 08:27
Még úgy 65 cikket szeretnék a megemlékezésről. Igazán összeszedhetnétek magatokat Mandi! Kezd kevés lenni az egy napra jutó Suhajda Szilárd!
Igazszó
2023. május 31. 06:30
Pont leszarom. A balfasz öngyilkost is. Az aljas szponzorait is. Ez a sokszázadik bőr, amit lehúznak a hullájáról.
Isten jobb keze
2023. május 31. 00:52
Sok ember foggal, körömmel ragaszkodna az élethez ez meg eldobja magától marhaság végett! Gondolom volt család, és gyerek.. hát az most édes apa nélkül kénytelen felnőni! Legalább oxigént vitt volna magával..
simonvitéz
2023. május 31. 00:45
Suhajda Szilárdnak álmai voltak, és ezek egy részét emberfeletti erővel és kitartással meg is valositotta. Ezzel örökre beírta magát a magyar hegymászó sport történetébe. Ami meg a családját illeti, remélem Legindi Tímea fog találni egy hozzá méltó társat, aki apjaként fogja szeretni azt a kisfiút. Az esetből viszont le kell vonni a tanulságot. Hegymászónak, szponzornak, házastársnak. Nem lehet, hogy azért ne merjen visszafordulni valaki, mert akkor mit szólnak a szponzorok. Mondjuk mind Suhajda, mind Klein Dávid jó néhányszor visszafordultak már csucstámadás előtt,,tehát ez a lehetőség elvileg itt is megvolt. De valami mocskosul félrement.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!