Ezt a két hibát követte el Suhajda Szilárd egy szakértő szerint

2023. május 29. 20:19

Vincze Szabolcs úgy látja, Suhajda Szilárd a tévedései ellenére „elképesztően felkészült volt”.

2023. május 29. 20:19
null

Vincze Szabolcs szakértő, aki öt éven át volt a sajtófőnöke a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozatnak, és aki tíz évvel ezelőtt testközelből élte át Erőss Zsolt és Kiss Péter tragédiáját, a csupasport.hu oldalon publikált cikkében próbált választ találni arra a kérdésre, hogy vajon milyen hibákat követhetett el Suhajda Szilárd.  A szekértő véleménye szerint

a hegymászó halála alapvetően két fő okra vezethető vissza.

Az egyik az, hogy egyedül vágott neki az expedíciónak. „Sokat számított volna, ha lett volna, aki visszarángatja az életbe, ha kell, akár káromkodással is. Ilyen magasságban ugyanis nagyon kockázatos a hegymászónak a saját megérzéseire támaszkodnia,

– írta Vincze, aki szerint a második hibája pedig az ösztönösségéből és a szenvedélyéből fakadt: „Szilárd elképeszően felkészült volt, 2019-ben megmászta a 8611 méter magas K2-t pótlólagos oxigén nélkül, így volt kiindulási alapja, hogy nagy magasságban mire lehet képes. A K2 és az Everest azonban ebben a tekintetben összevethetetlen, a két csúcs között van 240 méter szintkülönbség, ami a világ leghosszabb 240 métere. Több óra leküzdeni” – írta cikkében Vincze Szabolcs.

Nyitókép: Suhajda Szilárd Facebook-oldala 

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Attologic
2023. május 30. 21:07
Latom sok hulyesegen gondolkodtok. Az nem esett le hogy a vilag legnagyobb csucsa akkora hogy elvileg barki eljuthat, tehat adva vannak a feltetelek, latsd: serpak szaladgalnak le es fel, de megsem mondjuk 3000 meter, ahol en is voltam hetvegenkent. Na vajon miert? Ezt Isten talalta ki. Aki nem oda valo az a prospektusokat bongessze, aki meg serpa, az reggel felszalad..delben is felszalad...este meg felszalad ha delben fennfelejtett valamit... amit reggel hagyott fenn...azt mar lehozta delben
airwolf
2023. május 30. 16:23
Azok mondanak véleményt akiknek fogalmuk sincs arról mit jelent ehgyet mászni. gyűlölködnek, ítéletet alkotnak olyanokról akiket nem is ismernek. Számukra az jelenti a kihívást, hogy megtalálják a hűtőt, és benne a sört.
Bojtár
2023. május 30. 14:10
75 %-os halálozási arány,....... mitől sport ez? A média felhajtás csinál a Darwin-díjasokból áldozatot. Ha adott, hogy "x" időt lehet eltölteni 8000 méter felett, akiről már az elején kiderül, hogy komoly hátrányban van, belassult, azt miért nem fordítják vissza. Ha nem fordul vissza hívjuk öngyilkosnak, vagy beszámíthatatlannak, a hegy megvárná a következő csúcstámadásait is.
Sulammit
2023. május 30. 13:15
Bravó! Olyanok ítélkeznek felette, akik még a barlangtól vezető dombra, az emlékhelyre sem tudnak felmenni, olyan rossz egészségügyi állapotban vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!