Felmérés: valós az atomháború kockázata a magyarok többsége szerint

2023. április 24. 08:39

A megkérdezettek több mint fele szerint az orosz-ukrán konfliktusból világháború is lehet.

2023. április 24. 08:39
null

A magyarok többsége (54 százalék) valós veszélynek érzi, hogy az orosz-ukrán háborúból akár világháború is lehet és többségben (55 százalék) vannak azok is, akik szerint

– derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyről hétfőn tájékoztatták az MTI-t.

A közlemény szerint több mint egy évvel ezelőtt az orosz-ukrán háború kitörésekor sokan gondolták úgy, hogy a háború hamar véget fog érni. Azóta azonban szinte csak olyan lépések történtek, amelyek a háború eszkalálását szolgálják.

„A háborút egyik fél sem tudja megnyerni”

Oroszország részleges mozgósítást rendelt el, az Európai Unió pedig már nemcsak gazdasági szankciókat vet ki, de egyre több halálos fegyvert szállít a háborús övezetbe. „Mára világossá vált, hogy a háborút egyik fél sem tudja megnyerni. Fontos kérdés ezért, hogy a magyarok hogyan ítélik meg ebben a helyzetben a háború folytatásának harctéri következményeit” – fogalmaztak.

A Nézőpont Intézet kutatása szerint – amelyet április 17-19. között ezer ember telefonos megkérdezésével készítettek – a magyar választók abszolút többsége (54 százalék) valós veszélynek érzi, hogy a szomszédban dúló regionális konfliktus világméretűvé válik.

Ezzel szemben az optimisták táborába a szavazók 42 százaléka tartozik. A kormánypártiak háromnegyede (72 százalék) érzi úgy, hogy az orosz-ukrán háború folytatásával egy újabb világháború kitörését kockáztatjuk, negyedük (25 százalék) bizakodó, és nem tartja ezt valós veszélynek.

Az ellenzéki szavazók több mint harmada (39 százalék) szintén valósnak tartja a világháború kockázatát, többségük (59 százalék) azonban nem tartja elképzelhetőnek a háború ilyen mértékű eszkalációját – írták.

Úgy folytatták, hogy mivel Oroszország és több, fegyvert szállító nyugati ország is atomhatalomnak számít, és

már szegényített urán tartalmú fegyverek is megjelentek a háborús övezetben,

szintén fontos kérdés az atomfegyverek bevethetősége.

A magyarok többsége (55 százalék) vélekedik úgy, hogy az orosz-ukrán háború folytatásában fennáll az atomfegyverek használatának veszélye, ezzel szemben 41 százalék nem tartja valósnak ennek kockázatát – tették hozzá.

Az ellenzéki szavazók megosztottak a nukleáris fegyverek kérdését illetően

A Nézőpont felmérése szerint azok, akik reális veszélynek látják az orosz-ukrán háború világháborúvá szélesedését, jóval nagyobb arányban (81 százalék) tartanak az atomfegyverek bevetésétől, s csak 16 százalékuk tart egy atomfegyverek nélküli világháborútól.

Azok körében,

akik nem tartanak a világméretű konfliktustól (77 százalék), többnyire nem tartanak a nukleáris fegyverek pusztításától sem,

ugyanakkor 21 százalékuk a világháború kockázata nélkül is elképzelhetőnek tartja az atomfegyverek bevetését a helyi konfliktusban.

A békepárti kormányfő munkájával egyetértő szavazók közel háromnegyede (70 százalék) tartja reális veszélynek az atomfegyverek bevetését, míg negyedük (28 százalék) bízik abban, hogy ez nem valós veszély.

Az ellenzéki szavazók azonban ennél is megosztottabbak ebben a kérdésben, hiszen 41 százalékuk szintén tart a nukleáris fegyverek bevetésétől, s 55 százalékuk gondolja úgy, hogy nem fog atomháborúvá alakulni az ukrajnai konfliktus – áll a felmérésben.

(MTI)

Nyitókép: AFP/Anadolu agency

***

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. április 24. 12:52
Orbán folytonos háborús pszichózisban tartja az országot: https://coub.com/view/1jfpqd
Falióra tábornok
2023. április 24. 10:16
a magyarok szóban forgó többsége szerint nem kell sem egészségügyi-, sem oktatási-, sem környezetvédelmi minisztérium, szóval egészen nyugodtan kijelenthetjük, hogy azok mind barmok.
LancelotDuLac
2023. április 24. 10:12
Nézőpont Intézet XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD be vagyok szarva!!!!!
OszkárOszi
2023. április 24. 09:54
Pedig nem régen még Stier Gábor is rászólt az Ultrahangistákra.Szerinte a sajtó tehet ennek a gyászos közérzésnek a kialakulásáról.Stier Gábor szerint több felelősségvállalás kéne a sajtó részéről.Gyilkos és kíméletlen kttintás vadászat folyik.Azt mondja Stier, ha az ember meglátja a címben kiírva, hogy 'atom', már kattint is.Erre milyen címed adnak az ultrahangisták ennek a beszélgetésnek?Naná, hogy benne volt az 'atomháború' szó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!