Szó sincs már baráti tűzről: egyre több a botrány Soproni Tamás körül

2023. február 16. 18:28

A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint hibázott a VI. kerületi önkormányzat, 3 millió forintnyi pénzbüntetést kell befizetnie egy félrement energiahatékonysági pályázat miatt. A momentumos polgármester úgy véli, korábbi szövetségese, Bálint György egy „spicli”, mivel a hatóságokhoz jár feljelentgetni az önkormányzatot. A képviselő szerint viszont ilyen hibák nem fordulhatnának elő egy felelős városvezetéssel bíró önkormányzatnál.

2023. február 16. 18:28
null
Nagy Gábor

Nem csitulnak a kedélyek Terézvárosban: hiába tűzte zászlajára a „tiszta kéz és a transzparencia” politikáját Soproni Tamás momentumos polgármester, 2019 ősze óta több botrány is megrengette a kerületi közéletet.

A legújabb ügy, ami igazából nem is annyira új, de csak most ért el egy olyan szintig, amire már a balliberális vezetésnek is reagálnia kell, egy egészségügyi beruházás, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) épületének energiahatékonysági felújítása.

Mint azt korábban a Mandiner.hu megírta, egy, még a jobboldali városvezetés által elnyert KEHOP-támogatásról (103 millió forint) van szó, ennek segítségével újulhatott volna meg teljesen a TESZ. A kontraktus 2018 februárjában köttetett, a felújítást késleltető tényezők 2019 nyarára teljesen elhárultak, a munka befejezését (eredetileg) 2019. szeptember 7-re (!) várták. De nem sikerült tartani a menetrendet. Sőt:

– egyébként 25 százalékos készültségnél vették át a projektet.

Csakhogy TESZ botrányos felújításának ügye korántsem merült feledésbe ezzel, hiszen minap zárult le a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) eljárása. Ebben többek között az olvasható:

  • hibázott a városvezetés (és az építési vállalkozó); az önkormányzatnak 3 millió forintnyi pénzbüntetést kell befizetnie;
  • közbeszerzési jogsértések történtek, így például a kivitelezési folyamat dokumentálása hiányos volt: „2021. június 16-ig a munka több, mint két évig szünetelt”; „az ajánlatkérő az ellenérték egy részét anélkül fizette meg, hogy a teljesítés teljes időtartama alatt bizonyítható módon meggyőződött volna a közbeszerzési szerződésben foglaltak vállalkozó általi szabályszerű teljesítéséről”;
  • felmerül, hogy ellenőrizni kell, hogy nem áll-e fenn esetleges kötbérigény, vagy a teljesítés egyéb módon történő kikényszerítése;
  • de a KDB szerint „a jogsértésekhez a támogatás visszafizetésére vonatkozó szankció is kapcsolódhat”.

A KDB határozata ellen fellebbezésnek helye nincs, ezért az ügy a Fővárosi Törvényszék előtt folytatódhat, közigazgatási per keretében.

Hiába minden, nem állt fel vizsgálóbizottság a KEHOP-ügyben

A botrány miatt hatóságokhoz forduló, Soproni egykori szövetségesének számító Bálint György önkormányzati képviselő nem egyszer rámutatott – legutóbb például a januári képviselő-testületi ülésen –, hogy súlyos hibákat követett el a városvezetés az ügyben, és az egyébiránt a KDB által úgyszintén kifogásolt időszakban fennálló folyamatos szabályszegések összefügghetnek azzal,

Ez pedig értékelése szerint súlyos kár, veszteség a terézvárosiak számára.

A baloldali képviselő többször kérte vizsgálóbizottság felállítását, amit a Soproniék nem vettek napirendre.

Ki hibázott? – ismét éles vita bontakozott ki a baloldalon

Annak ellenére, hogy 2019-ben együtt indultak, Soproni Tamás polgármester és Bálint György képviselő viszonya mára rendkívül elmérgesedett. (Erről portálunk ITT írt korábban.)

Az ellentét ez ügyben is kiütközött. „Az, aki kvázi feljelentette az önkormányzatot, aki spicliként rohangál hatóságokhoz, az azzal a beteges szándékkal tette mindezt, hogy büntessék meg az önkormányzatot, büntessék meg a terézvárosiakat. Megtörtént. Boldog lehet, lelke rajta. De ezt a lelki torzulást, a gonoszságot még a rendelőintézetünkben sem tudjuk gyógyítani”értékelt a momentumos politikus.

Bálint György erre reagálva a Mandinernek azt mondta, hogy a városvezető személyeskedő hangvételű beszédével igyekezett leplezni a saját és az alpolgármestere, Győrffy Máté ügyben elkövetett hibáit.

„A »tiszta kéz és az átláthatóság« már nem fontos, ha Soproni Tamás és momentumos alpolgármestere hibája miatt folyamatos jogsértések voltak az ügyben. De a KDB határozatát nem tudják megmagyarázni – fogalmazott a képviselő. –

Lehet ugyan, hogy a polgármester retorikai hadjáratba kezdett, de ezzel nem tud számot adni a hárommillió forintos bírságról, és arról sem, ami még súlyosabbá teszi az ügyet, hogy elképzelhető, hogy a hosszú ideig fennálló szabályszegésük miatt nem tudott az önkormányzat 50 millió forint már megnyert pályázati forrást lehívni.”

Soproniék ügyetlenek vagy hanyagok – véli Bálint György

Mint mondta, többször próbálta megtudni, hogy az elmúlt két évben mit tett az önkormányzat azért, hogy a TESZ-projekt előre haladjon, de válaszul csupán Soproni személyeskedő támadásai érkeztek. Emlékeztetett, a jelenlegi városvezetés 25 százalékos készültségben vette át a fejlesztést, és több mint két év alatt jutott 50 százalékig, de a felhozott indokok – a KDB szerint sem – nem voltak alkalmasak a teljes időszakot figyelembe véve annak igazolására, hogy a több mint kétéves időtartam alatt a teljesítés akadályozott volt.

hiszen ez a kétévi semmittevés összefügghet azzal, hogy a már megnyert pályázati forrás 50 milliós részét az önkormányzat nem tudta lehívni, mert a projekt időközben megérkezett az utolsó, záró határidejéhez. Ez elfogadhatatlan – háborodott fel a képviselő Mandinernek –, és azt külön sérelmezzem, hogy Győrffy a szavazás előtt a testületi ülésén kifejezetten kijelentette, hogy a projekttel minden rendben van, kéri a képviselők támogató döntését. Nos, ez teljesen alaptalan kijelentés volt, hiszen a KDB 3 milliós bírságot szabott ki – a momentumos alpolgármester szerint nem létező – hibák miatt.”

Bálint György szerint kijelenthető, a momentumos Soproni és Győrffy megtévesztették a képviselő-testületet nyilatkozataikkal – mind az akadályoztatásra hivatkozás, mind a jogszerűség tekintetében.

„Talán a legrosszabb, ha bekövetkezik az, amire a KDB is utal a határozatában: »a jogsértésekhez a támogatás visszafizetésére vonatkozó szankció kapcsolódhat«. Így már jelentős a veszteség, hiszen nemcsak a 3 millió forintos bírságról és a le nem hívott 50 millió forintos pályázati pénzről van szó, hanem a lehetséges szankciós visszafizetésről is. Elfogadhatatlan a felelősök mentegetése, a polgármesteri személyeskedés,

Eközben betelt a pohár a terézvárosi szocialistáknál is

Mindeközben Bálint György volt pártja, az MSZP is elkezdte kifogásolni, hogy „sorra jönnek az ügyek”. A „friss, momentumos polgármester” pedig meglepte őket.

Nyitókép: Facebook

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik