Most egy energiahatékonysági projekt futott zátonyra Soproni Tamás kerületében

2022. október 14. 18:31

Több tízmillió forintos kormányzati támogatást bukhat el a VI. kerület: a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat felújításának ügyében a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárása is elindult.

2022. október 14. 18:31
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Több tízmillió forintos kormányzati támogatást bukhat el miatta a Soproni Tamás vezette önkormányzat, ennek ellenére október 6-án sem kezdte el tárgyalni a helyi képviselőtestület annak a projektnek az ügyét, amely nyomán már a Közbeszerzési Hatóság (KH) kezdeményezésére a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) eljárása is elindult – tudta meg a Mandiner.

A momentumos képviselők mellett a Gyurcsány-párti frakció és az LMP sem támogatta a szintén momentumos polgármester egykori szövetségese, Bálint György előterjesztésének napirendre vételét, amely teljes körű tájékoztatást kért volna az ügyben a grémium tagjainak Sopronitól.

Soproni az előző városvezetést hibáztatta az ügy miatt, és összességében azt az álláspontot képviseli, hogy ha megbírságolják az önkormányzatot, akkor az a terézvárosiak problémája lesz és nem az övé. „Ha megbüntetik az önkormányzatot (a KDB – a szerk.), azt mindannyian el fogjuk szenvedni, jelentette ki.

Miről van szó?

Egy, még a jobboldali városvezetés által elnyert KEHOP-támogatásról van szó, ennek segítségével újulhatna meg teljesen a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) épületének energiahatékonysági felújítása. Hassay Zsófiáék több mint 103 millió forintot nyertek el, 2018 februárjában kötöttek szerződést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, és pár hónapra rá adták át a munkaterületet a kivitelezőnek.

Az érintett ingatlan nem Teréz-, hanem a szomszédos Erzsébetvárosban van, az ottani útfelújítási munkák valóban hátráltatták egy darabig a projektet, de az akadályok 2019 nyarára teljesen elhárultak. A munka befejezését eredetileg 2019. szeptember 7-ére várták, az építési naplóból azonban jól kivehető, hogy már januárban lefulladt a projekt, az ezt követő időszakról pedig nem sok információ lelhető fel. Így például, hogy mikor folytatódtak később a munkálatok; hogy hány nap telt el a vállalkozási szerződésből és hogy

Annyi azonban bizonyos, hogy Soproniék tavaly október végén közös megegyezéssel szüntették meg a vállalkozási szerződést, a döntés okaira viszont nem adott mindenki által elfogadott magyarázatot Soproni mellett az a Bodnár Zoltán sem, aki a VI. kerületi vagyonkezelő vezetése mellett immár Dobrev Klára DK-s árnyékkormányának munkájában is részt vesz, mint árnyék-pénzügyminiszter.

Eközben a projekt kapcsán a TESZ épületének tervezett felújítási munkálatainak csupán az ötven százaléka készült el 2018. november 28. és 2021 októbere között, így az önkormányzat a 103 milliós kormányzati támogatás felét hívhatta le.

Nincsenek válaszok

Bálint György '19-es megválasztása óta szeretné megtudni a polgármesternél,

illetve az ahhoz kapott támogatással.

Soproni előbb párttársához, helyetteséhez, Győrffy Mátéhoz irányította, akitől érdemi, dokumentumokkal alátámasztott választ nem kapott – mondta lapunknak, megjegyezve később, hogy a pandémiás időszakban a polgármester nem tudott helyettesére hivatkozni, hiszen akkor egyedül vezette a kerületet, egy személyben hozott döntéseket. De ha reagáltak is felvetéseire – így a tavaly októberben elküldött írásbeli kérdéseire –, csak „semmitmondó válaszok” érkeztek.

Majd, miután idén májusban az ügy miatt felállítandó vizsgálóbizottságról szóló előterjesztését sem tárgyalták, közérdekű bejelentéssel a KH-hoz fordult az ügyben.

Bálint kifejtette, akár folyamatos jogsértés is felmerülhet az ügyben, különösképpen a szerződéses határidő tekintetében, ám szerinte a felújítás elhúzódására adott önkormányzati és vállalkozói magyarázat sem alapos indoklás, az előző jobboldali városmenedzsment kizárólagos hibáztatásáról nem is beszélve.

annak érdekében, hogy ez a KEHOP-projekt megfelelő hatékonysággal és a jogszabályok, illetve a vállalkozási szerződésben foglaltak alapján határidőben befejeződjék – mondta. – A késedelmen túl pedig nem valósulhatott meg a körülbelül 50 millió forintnyi támogatás lehívása, ami komoly kárt jelent az önkormányzatnak, és amelynek igenis lenne helye a kerületben. Ráadásul, ha a Közbeszerzési Döntőbizottság is hibát talál majd, az a bírságon felül a már kifizetett támogatás egy részének visszafizetésével is járhat.”

Úgy folytatta, ha valóban úgy van, ahogy azt Soproniék állítják, hogy tényleg kizárólag az előző városvezetés hibázott az ügyben,

hiszen már több, mint három évük volt a hibák feltárására és javítására, a felelősök megtalálására.

Valószínűleg azért, mert álláspontja szerint félnek ettől az ügytől, Győrffyvel egyetemben, hiszen könnyedén bebizonyosodhat, hogy kettejük hozzá nem értése vagy lustasága is hozzájárulhat ahhoz, hogy – a Soproni állítása szerinti – előző városvezetés hibái sorát folytatva több tízmilliós kárt okozzanak Terézvárosnak.

Terézvárosban egyszer már felállt egy vizsgálóbizottság, az a Jókai tér komplex felújításához kapcsolódó közbeszerzést vizsgálta. Bálint György különvéleményében akkor az állt, hogy 50 millióval károsíthatták meg a kerületet; és az, hogy Bodnár Zoltán a hatáskör megszegésével szigorított indokolatlanul az alkalmassági feltételeken és alkalmazott nem megfelelő bírálati szempontokat a vállalkozó kiválasztásakor. (Bodnár a legutóbb képviselő testületi ülésen is magyarázkodásra kényszerült emiatt.) Szintén baloldali vezetésű városrészben, méghozzá a 15. kerületben fordult elő, hogy teljesítés nélkül fizetett ki az önkormányzat egy vállalkozónak. Erről még a választásokat megelőzően írtunk.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
airmax
2022. október 14. 21:02
Na megint az idióta másolja ide a "népszabadságos baromságokat"...
Nebelwerfer
2022. október 14. 20:59
Soproni! Ugye nem mered nyilvánosságra hozni a 2019-es polgármesteri átadás-átvételi jegyzőkönyv folyamatban lévő beruházásokra vonatkozó részét? Pedig minden kiderülne.
Gombóc XVI. Artúr
2022. október 14. 20:35
Ha már energiahatékonyság, a Fidesz tulajdonolta Mandinernek inkább azzal kéne foglalkoznia, hogy Pártunk és Kormányunk keresztbe tett a napelemet építeni akaró embereknek. Vagy arra hiába várunk???
Kanóc
2022. október 14. 20:32
Szégyellhetné magát mélységesen a 6.kerület. Ennyi erővel Kiszel Tündit is megválaszthatták volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!