Ki a buzi, ki a homofób, ki a maszkulin? Szürreális testületit élt túl a magyar közélet

2022. szeptember 11. 11:09

Soproni Tamás momentumos polgármester és Bálint György exszocialista képviselő vitája, úgy tűnik, szintet lépett. A kormánypártok eközben elhűlve nézik, hogy mi folyik Terézvárosban. A feleket kérdeztük!

2022. szeptember 11. 11:09
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

„Én nem buziztam, Ön buzizott” – többek között ez is elhangzott a legutóbbi, szeptember elsejei terézvárosi képviselő-testületi ülésen. Soproni Tamás momentumos polgármester és egykori szövetségese, Bálint György exszocialista önkormányzati képviselő ülésről ülésre ádáz csatát vív. A helyzet most annyira elmérgesedett, hogy míg Bálint többször is arra kérte a városvezetőt, tartózkodjon a személyes megjegyzésektől és vezesse az ülést, addig a polgármester viszontválasza így hangzott: „Képviselő úr, Ön néha tényleg olyan egyszerűnek tűnik, hogy felfelé visít a hullámvasúton.”

De mik voltak a kifogásolt személyes megjegyzések, utalások? „Sörhabos összemelegedés”, például; a YMCA bejátszása, ami egyébiránt az LMBTQ-közösség himnusza is; vagy a „maszkulinozás”. Soproni és Bálint szócsatája odáig fajult, hogy előbbi azt tanácsolta politikustársának, mindegy, mit vesz be, csak nyugodjék meg. „Szurkolok az Ön lelkiállapotának, meg a szívének”, jegyezte meg. Megkérdeztük a feleket, mi volt ez.

Ahelyett, hogy a kérdéseimre válaszolna, hamis vádakkal próbál támadni, hogy homofób vagyok

Bálint György szerint Soproni mindent bevet, hogy lejárassa.

Én egyáltalán nem támadtam és nem támadom az LMBTQ-közösséget” – mondta a Mandiner.hu-nak az exszocialista képviselő. Ami a sörhabos összemelegedést illeti, állítása szerint azokra az egyébként a terézvárosi MSZP Facebook-oldalán is emlegetett összejövetelekre, képekre utalt, amelyeken az látszódik, hogy terézvárosi baloldali képviselők (momentumosok, DK-sok) együtt söröznek kormánypárti képviselőtársaikkal. „A testületin egymás torkának ugranak, a látványért, az ülések után pedig együtt söröznek. Nem értem, hogy a »sörhabos összemelegedést« miért így veszi le a városvezető. Semmi célzást nem tettem ezzel.”

Hogy jött a Village People slágere? – kérdeztük, mire Bálint György azt felelte, ez Győrffy Máté momentumos alpolgármester egyik kedvenc száma. „Annak idején, a kampányban, a kocsimmal mentünk ide-oda, és egyszer ment ez a rádióban, mire azt felelte, milyen jó ez a szám.” Ezért játszottam le a testületin, de már a május 5-i ülésen is elmondtam ugyanezt, fűzte hozzá.

Tehát ez nem egy, a képviselő-testületi ülésre felépített kommunikációs hadjárat volt? – érdeklődtünk, mire a baloldali képviselő hangsúlyozta: egyáltalán nem, homofób utalásokról szó sem volt. „Azzal van a probléma, hogy ezt a szófordulatot használtam? (…)

De az, hogy Soproniék mit akarnak, őszintén, már nem érdekel. Ők megélhetési politikusok, szemben velem, aki valóban a körzetemért dolgozok.”

Végül megkérdeztük, mit gondol arról, hogy a városvezető viszontválaszában azt mondta neki: „Maszkulin napja van”. Bálint György úgy reagált: az összes előterjesztését levették a napirendről, így a polgármester folyamatos kötelezettségszegésére vonatkozó felszólítást és a dokumentumban taglalt kérdéseket, a hivatalban dolgozó köztisztviselők juttatásairól szóló rendelet módosítását, valamint a századik életévüket betöltött szépkorú személyekről való gondoskodás elősegítését szolgáló javaslatot. Csupán a Terézváros területén található köztéri órák feltérképezésére és működésének biztosítására szolgáló dokumentum került a képviselők elé.

Remélem, a terézvárosiak látják, méltatlan figura került a képviselők közé, és ez nem lesz sokáig így

„Bálint György esetleges homofób megnyilvánulásai – amellett, hogy felháborítóak – a legkevésbé sem fontosak a terézvárosi önkormányzat életében” – jelentette ki lapunknak Soproni Tamás. A városvezető azt mondta, szeptember 1-én fontos döntéseket hoztak a terézvárosiak számára, így a fűtéstámogatás megemelését, az önkormányzati cégek munkatársai számára fenntartott menstruációs szabadságot.

De „abban azért bízom, hogy a terézvárosiak is látják, milyen méltatlan figura került a képviselők közé, és hogy 2024-ben sem Terézvárosban, sem máshol nem lehet képviselő Bálint Györgyhöz hasonló alak”, tette hozzá.

„A Fidesz-KDNP frakció pedig elhűlve nézi, hogy ez a két ember mit művel Terézvárosban”

Kezd rendkívül színvonaltalanná és gusztustalanná válni az, ami Soproni Tamás és Bálint György között zajlik – ezt már Lindmayer Viktor, a terézvárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője mondta portálunknak.

Altáji beszólások, egyértelmű utalgatások – például a YMCA-vel – is ezeket szimbolizálják, mi, a Fidesz-KDNP frakció pedig elhűlve nézzük, hogy ez a két ember mit művel Terézvárosban” – fűzte hozzá.

A frakcióvezetőnek felvetettük, amit Bálint György mondott nekünk korábban, vagyis hogy ő a „sörhabos összemelegedéssel” arra utalt, hogy a testületi ülések után bal- és jobboldali képviselők együtt mennek sörözni. Azt felelte, szeretne egy olyan világban élni, ahol a viták ellenére le lehet ülni testületik után egy kötetlenebb beszélgetésre. Hogy ezen összejövetelre várják-e legközelebb Bálint Györgyöt, úgy reagált, ha a baloldali képviselő is eljönne, nem állna fel az asztaltól. Lindmayer később azt is hozzátette, ezek a sörözgetések spontán szoktak kialakulni.

Nyitókép: Facebook

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pragmatika
2022. szeptember 11. 17:57
„Képviselő úr, Ön néha tényleg olyan egyszerűnek tűnik, hogy felfelé visít a hullámvasúton.” :)))) Mondjuk a ballibsik egyfolytában felfelé visítanak azon a bizonyos hullámvasúton.
vamonos
2022. szeptember 11. 15:26
Közben Feri egyfolytában készül. Ez a videó ugrott be tegnap egy youtube videó reklámjában: https://www.youtube.com/watch?v=lQN_PFUWIAE
Emery4919
2022. szeptember 11. 14:54
Evvel foglalkoznak? Erre nincs jobb szó: beszarás.
balbako_
2022. szeptember 11. 14:08
Mert rohadtul rendben mennek a dolgok a Terézvárosban és ráérnek ilyen "fontos' kérdéseken vitázni. És micsoda színvonalon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!