Putyin forrósította fel a hangulatot Budapest belvárosában – Dömötör Csaba és Tordai Bence vitáztak

2023. február 02. 20:39

Bár az ukrajnai béke szükségességében egyetértett a fideszes Dömötör Csaba és a párbeszédes Tordai Bence a Scruton Belvárosban rendezett vitaesten, arról azonban, hogy ezt miként kellene elérni, szögesen ellentétes állásponton volt a két politikus. A Párbeszéd társelnöke továbbra is kiállt Ukrajna fegyverekkel való támogatása mellett, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint viszont újabb harci eszközök küldésével Európa csak még inkább belesodródik a háborúba.

2023. február 02. 20:39
null
Helmeczi Zoltán

Sokatmondó felvezetője volt a hamarosan kezdődő tavaszi politikai szezonnak Dömötör Csaba és Tordai Bence másfél órás vitája csütörtök este a Scruton Belvárosban, ahol a megjelentek – túlnyomórészt fiatalok – nagy száma azt mutatja, a külpolitikai hírek előretörése közepette sem csökkent az érdeklődés a belpolitikai csörték iránt.

Ki a Putyin-pincsi?

Az ukrajnai háborút kiveséző blokkban Orbán Viktort Putyin-pincsiként aposztrofáló Tordai Bence arról beszélt, hogy a magyar kormány minden létező fórumon az orosz elnök érdekeit igyekszik kiszolgálni. Sőt, a politikus egyenesen úgy látja, „erkölcsi rongyország lettünk” a miniszterelnök politikája miatt, s az az igazi kérdés, milyen érdek is fűződik ehhez. Dömötör Csaba szerint ideje lenne szakítani azzal a gyakorlattal, hogy az ellenzék állandóan azt méricskéli, hány centire van a magyar kormány álláspontja bizonyos nagyhatalmakétól. 

Az Oroszországgal intenzív gazdasági kapcsolatokat ápoló Németország vagy éppen Nagy-Britannia is Putyin-pincsi?

– kérdezett vissza, majd azzal szembesítette képviselőtársát, hogy nem kormányzati szereplőkhöz érkeztek milliárdok külföldről, hanem az ellenzékhez, méghozzá dollár formájában.

„A Párbeszéd egy huncut guruló dollárt nem használt fel a kampányban” – vágott vissza Tordai, amit Dömötör a párbeszédes politikus egy olyan választási plakátjával ütött le, amelyen a dollárok címzettje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom logója is látható.

Fotó: Földházi Árpád
Fotó: Földházi Árpád

A béke szükségességét kivéve feloldhatatlan volt az ellentét az ukrajnai háború ügyében is a két politikus között. „Béke úgy lesz, ha szólnak Putyin haverjuknak, hogy takarodjanak ki Ukrajnából!” – kiáltott fel indulatosan a Párbeszéd képviselője, aki azt azonban ezúttal is világossá tette, hogy

fegyverekkel kellene támogatni Kijevet,

mert szerinte a megtámadottat segíteni kell abban, hogy megvédhesse magát. „Abból nem lesz béke, hogy európai országok egy része fegyvereket küld a hadszíntérre, azzal Európa belesodródik a háborúba” – reagált a kormánypárti politikus, aki megerősítette: Magyarország ezután sem fog egyetérteni azzal, hogy fegyvereket küldjenek Ukrajnába.

Mégis volt egyetértés: rosszul kampányolt az ellenzék

„Az eredmény valóban siralmas volt” – bár a retorikaórákon tiltják, hogy az érvek és ellenérvek ütköztetésekor a résztvevők túlságosan is egyetértsenek valamiben, az elől Tordai Bence sem tudott ezen az estén kitérni, hogy elismerje az ellenzék tavalyi választási kampányának totális kudarcát. Azt azonban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy bár a kampányuk valóban rossz volt, egy nemzetközi szervezetek szerint is tisztességtelen választási versenyben egy „pártállammal” voltak kénytelenek szembemenni.

Azt pedig kikérte magának, hogy a Párbeszéd egyenlő lenne Gyurcsány Ferenccel és pártjával, a DK-val – amellyel egyébként közös listán indult a választáson –, mint mondta, „a Párbeszéd nem Gyurcsány”. Magyarázata szerint azért indultak közös listán a DK-val 2022-ben, mert a Fidesz választási törvénye miatt ez volt az egyetlen észszerű választás. Arra a felvetésre, hogy Kocsis-Cake Olivio a Párbeszédből a minap éppen a DK-hoz igazolt, Tordai csak annyit mondott, hogy az az ő problémája.

Dömötör Csaba szerint a baloldal a választási kudarcát is leginkább annak köszönheti, hogy míg a magyarok egyértelműen békepártiak, addig az ellenzék a fegyverszállításokat támogatta volna, sőt támogatja ma is. Emellett felvetődik az a kérdés is – folytatta –, hogy

ha négymilliárd dollárt kapott az ellenzék külföldről, akkor kit is képviselnek ezek a baloldali mozgalmak.

A megszorítások ügye szintén parázsló vitát váltott ki a két fél között: Dömötör szerint az ellenzék által tervezett adóemelések – például a jövedelem- és a társaságiadó-emelés, valamint a karbonadó – jelentették volna a valódi megszorításokat, Tordai viszont a kata és a rezsielszámolás átalakítását nevezte igazi sarcnak. Azt elismerte, hogy az ellenzék kormányon „átstrukturálta” volna az adórendszert, viszont szerinte ez leginkább a fideszes oligarchákat sújtotta volna. Kormánypárti ellenfele ugyanakkor azt mondta, az alacsonyabb jövedelműeket is komolyan megsarcolta volna a baloldali adóprogram.

A párbeszédes politikus többször is a kormánnyal mostanság kritikus hangnemet megütő Matolcsy György jegybankelnök szavait idézte, amire Dömötör annyit mondott, ezek a nyilatkozatok csak azt mutatják, a Magyar Nemzeti Bank valóban egy a kormánytól független intézmény.

Neuralgikus pont volt az infláció kérdése, ami ellen Tordai szerint a kormány valójában nem is küzd, mert jól jönnek neki a megemelkedett áfabevételek. Dömötör Csaba reagálásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénzromlás elsődleges oka az energiaárak megugrása, ami mögött pedig egyértelműen az európai szankciós politika áll. Ez Magyarországnak négyezer milliárd forintos pluszkiadást jelent. „Energiaár-mérséklődés kell az infláció csökkenéséhez” – tette egyértelművé, csalódottságát fejezve ki ugyanakkor amiatt, hogy például az Európai Parlament újabb és újabb energetikai szankciókat követelő politikája nem éppen ebbe az irányba mutat.

Debrecentől a Blaha Lujza térig – az újabb töréspontok

Az elmúlt napok gödi és debreceni közmeghallgatásai világossá tették, hogy a kormányoldal és az ellenzék közötti újabb töréspontot a magyarországi akkumulátorgyártás kérdése szolgáltatja. Ez a Scruton-vitán is bebizonyosodott. Míg Dömötör Csaba szerint az e-autókra építkező zöldfordulatban az az ország jut valódi versenyelőnyhöz, amelyiknek vannak aksigyárai – mint például sok nyugat-európai államnak és az Egyesült Államoknak –, addig Tordai Bence úgy vélte, nem Magyarországnak kellene majd kiszolgálnia az európai akkuszükséglet jó részét, pláne nem úgy, hogy a kormány minden lehetséges szabály – köztük a környezetvédelmi előírások – alól felmenti az ilyen beruházásokat.

Az olyan súlyú témák, mint a háború, a szankciók vagy épp az infláció után kifejezetten felüdülés volt arról hallgatni a résztvevőket, hogy mennyire lett zöld a fővárosi Blaha Lujza tér a felújítása után. Tordai szerint igen sok fát ültettek a téren, amire a közönségből valaki nemes egyszerűséggel annyit mondott: hatot.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szürkeSzarvas
2023. február 03. 06:52
Mi a helyzet a Tordai házával?
LancelotDuLac
2023. február 03. 03:02
ki a faszom az a Dömötör Csaba?
Q913
2023. február 03. 02:31
Most komolyan! Ez a korrupt, Budán engedély nélkül (miből??) villát építő kis csontember mi a faszt képzel magáról. Egy ócska szar, szemét pesti senki!
Micó
2023. február 02. 22:20
Ezzel az erővel vitatkozhatnál a padödövel is...melyik fideszes találja ki az ilyen marhaságot?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!