Az eddig ismertnél is több dollár érkezett a baloldalhoz, és nem csak mikroadományozóktól – derül ki a titkosítás alól feloldott jelentésből

2023. január 25. 09:55

A Nemzeti Információs Központ tájékoztatásából kiderült az is, hogy Amerikán kívül Svájcból is kapott közel 1 milliárd forint támogatást az Ezalényeg nevű propagandaoldal.

2023. január 25. 09:55
null

Január közepén új lendületet kapott a 2022 őszén kirobbant baloldali kampányfinanszírozási botrány ügye. Múlt hét pénteken Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető kezdeményezte a vonatkozó nemzetbiztonsági jelentés titkosításának feloldását.

A magyar választások befolyásolására több pénz érkezett külföldről, és egyre inkább tisztul a kép a hazai baloldali és liberális szereplőket illetően is” – írta Kocsis, hozzátéve, hogy reméli, „hamarosan mindenki számára elérhető lesz a jelentés, hiszen az ország szuverenitását durván sértő, példátlan akcióról van szó, amelyről minden magyarnak joga van tudni.

Ismert: Márki-Zay Péter először augusztusban, egy Magyar Hang-podcastban beszélt arról, hogy Amerikából finanszírozták a baloldal választási kampányát. Először még csak százmilliókról volt szó, de novemberre kiderült:

mintegy 3 milliárd forintnyi amerikai dollár érkezett a Korányi Dávidhoz köthető Action for Democracy-n keresztül.

Ezt tudjuk az év kampányfinanszírozási botrányáról

A nyár végén, amikor Márki-Zay Péter a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjának vendége volt és büszkén beszélt arról, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) kampányelszámolása mennyire részletes és korrekt, még nem gondolta volna, hogy az ősz talán legnagyobb politikai botránylavináját indítja el. A baloldal miniszterelnök-jelöltje ugyanis beismerte, hogy még júniusban is érkezett több száz millió forintos támogatás Amerikából.

Márki-Zayék végig arról beszéltek, hogy nem a parlamenti választás kampányára, hanem a politikai kultúraváltásra gyűlt össze ez a jelentős összeg a magyar állampolgársággal rendelkező mikroadományozóktól, Rákay Philip november végén egy videós posztban cáfolta mindezt. A médiaszakember bizonyítékai szerint Korányiék egyértelműen az országgyűlési voksolásra hivatkozva kérték a dollárokat – csatatérállamként állították be Magyarországot és sorsdöntőnek minősítették az áprilisi választásokat –, s mindössze tizenegy adományozás történt, a donoroktól pedig nem kértek az állampolgárságukra vonatkozó igazolást. Az AfD vezetője ezt követően is azt állította, többezres nagyságrendű támogató állt a szervezet mögé. „A nagy leleplezésként tálalt screenshot a több százból egyetlen kampány egy kiragadott pillanatban való állapotát mutatja csak, semmit nem mond az összképről” – nyilatkozta.

Ilyen előzmények után oldották fel a Nemzeti Információs Központ titkosított tájékoztatását. A dokumentum pár órája vált elérhetővé az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának honlapján.

A jelentésből kiderül: a Korányi-féle Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal magasabb az eddig nyilvános utalások szaldójánál.

A végösszeg eszerint 3 milliárd 174 millió forint.

Ennek 58 százalékát Márki-Zay Péter Mindenki Magyarország Mozgalma kapta meg. 

Márki-Zay kikotyogta, hogy a jászberényi választási kampányra is megy amerikai pénz

Márki-Zaynak az Egyenes beszédben elhangzott szavait a Magyar Nemzet szúrta ki. Cikkükben felidézték, hogy a volt baloldali miniszterelnök-jelölt a műsorban a január 15-én esedékes jászberényi időközi önkormányzati választással kapcsolatban az eddigi polgármester, Budai Lóránt és egy helyi egyesület támogatására szólította fel a híveit.

A másik újdonság, ami kiderül a jelentésből, hogy az EzaLényeg nevű lejáratóportál működtetője,  az Oraculum 2020 Kft.az Action for Democracy által utalt 1 milliárd 82 millió forint mellett egy másik forrásból is is kapott hasonló nagyságrendű összeget, 887 millió forintot. Az adományozó egy svájci alapítvány volt, amely öt részletben küldött támogatást – egyelőre azt nem tudni, hogy miből és honnan. 

Az utalások 2021 szeptembere és 2022 feruárja között, tehát az előválasztás és a választási kampány idején valósultak meg.

A jelentés továbbá megkérdőjelezi, hogy valóban a diaszpórában élő magyarság adományait utalta volna tovább az AfD, ahogy azt Korányiék állítják. Az AfD bejegyzési dokumentációját ugyanis csak 2022 március 9-én nyújtotta be Korányi Dávid és Christopher Maroshegyi az illetékes New York-i hivatalnál:

tehát úgy kezdeményeztek többszázmilliós utalásokat, hogy hivatalosan még nem is létezett a szervezetük.

A bejegyzési dokumentáció során Korányiék jelezték, hogy nagyösszegű ( 25 ezer dollár feletti) utalások is érkezni fognak a számlájukra, ami – az időközben ismertté vált alacsony adományozószám miatt – megkérdőjelezi, hogy az AfD mikroadományozókra építette volna pénzügyi forrásait – írják.

Hozzáteszik: megállapítható az is, hogy az AfD mögött az amerikia Demokrata Párthoz közvetlenül kapcsolható személyek állnak. A nyilvántartásba vételnél eljáró ügyvédi iroda is deklaráltan ezek közé tartozik, olvasható a dokumentumban.

Frissítés: A vádakra időközben reagált Korányi Dávid. Közleményét az alábbi cikkünkben olvashatják:

Korányi Dávid reagált: Nem adtunk támogatást politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak

Az eddig ismertnél is több dollár érkezett a baloldalhoz, és nem csak mikroadományozóktól - számoltunk be szerdán a titkosítás alól feloldott nemzetbiztonsági tájékoztatóról, melyből kiderült: a Korányi Dávid-féle Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal magasabb az eddig nyilvános utalások szaldójánál, összesen t 3 milliárd 174 millió forintot tett ki.

Nyitókép: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mai nap
2023. december 13. 11:40
Szépszámú kommentelőre is futhatta a milliárdokból.
Jobboldali Magyar
2023. január 27. 19:07
1. https://m.hvg.hu/itthon/20230125_Itt_a_titkositas_alol_feloldott_ujabb_dollarbaloldal_jelentes_talaltak_meg_egymilliardot_es_egy_svajci_alapitvanyt?utm_source=related&utm_medium=m.hvg.hu&utm_campaign=widget-6645699 2. Akkor most már ez, hogy is van ez? 3. Van e 4 milliárd guruló kavics? 4. Melyik az a bolsevik aki ezt kapta? 5. Mikor is kap ebből a szempontból és ebből a pénzből a Magyar ember?
flesh ripper
2023. január 25. 14:25
Lássuk a következményeket, bazzmeg. Kattan már a bilincs, csörren a lánc? Ha nem, akkor szart sem értek..
csulak
2023. január 25. 13:44
ha ennyi kiderult, akkor valoszinu ennel sokkal tettek zsebre a baloldali elvtarsak !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!