Kádár mosolya és a sör-virslis rettegés

2022. május 02. 16:16

Egy antikommunista nem ünnepelheti május elsejét.

2022. május 02. 16:16
null
Mező Gábor
Mező Gábor

„Május elsejéről mindig 1957 jut az eszembe. Ezért számomra május elseje nem igazi ünnep. Örökre bemocskolták a bolsevikok, a kommunisták és legvégül Kádár. Azt a virslit a meggyilkolt szabadságharcosok testéből készítették. Az a sör a forradalmárok vére volt. Köszönöm, 2022-ben már megtehetem, hogy nem kérek belőle.

Megnézhető az interneten egy olyan felvétel, amelyen Grósz Károly munkásőrökkel beszélget. A nyolcvanas évek közepén-végén járhatunk, a kedélyesen nevetgélő munkásőrök még láthatóan nyeregben érzik magukat. Körbedongják a királyt. Grósz elmesél egy történetet arról, hogy Londonban járt, ahol a sajtótájékoztatón ügyesen megkerülte az ellenséges kérdéseket. Krassóról beszél, akire a kamera előtt nem akar jelzőket használni, és aki szerinte nem készült fel rendesen. Merthogy nem pontosan idézte, amit Grósz mondott a munkásőrökről. Krassó akkor már Angliában élt, odáig űzte a rezsim. Kiemelt ellensége volt Grószéknak.

Elsőre nem is tudtam eldönteni, mitől viszolyogtam jobban: a nagyképű Grósztól, akinek a vezetése alatt zavartalanul menetelt lefelé Magyarország, vagy az őt körülzsongó munkásőrcsürhétől. Akik jót röhögtek a főnök viccén. »Óriási csend volt, a pali leült, el is rendeztem a Nagy Imrét« – legyintett Grósz, mire a kékruhás kommunisták öblösen felkacagtak. Az internetre feltöltött felvétel ezzel megszakad. Talán jobb is így.”

Borítókép: Fortepan/Szalay Zoltán

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
misi53
2022. május 03. 08:50
Rendben,de aki bele születik és fogalma sincs ,hogy van más féle világ nyugat az mit csináljon okoska ?
pilakfater
2022. május 02. 20:19
Nagy barom vagy Te szerző ha Május 1.- ről ez jut az eszedbe bármilyen korban is vagy! A fiatalok azt sem tudják miről beszélsz. Az idősebbek megvetnek. Május 1.- én Tavasz van, süt a Nap , nyílnak a virágok ébred a természet.
Chardonnay99
2022. május 02. 18:32
Május 1. eredetileg még rendben is lenne (8 óra munka), de mint annyi mást a kommunizmus ezt is elbarmolta, kiforgatta, lejáratta, lealacsonyította. Ma már nem több szánalmas múltidézésnél, hamis romantikánál, hamis baloldaliságnál.
Gulyásleves
2022. május 02. 17:07
Kádár.... Nem érdekel kádár, engem a jövő érdekel... Most sanyarú a helyzet és nem a háború miatt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!