A legújabb szocialista korrupciós ügyek az utolsó szögek az MSZP koporsójába

2022. március 07. 16:00

A szocialista párt az elmúlt években tejesen leamortizálta magát, a legtöbb potens politikusát megpuccsolta, lassan csak outsiderek maradtak. A parlamenti választás után a DK lehet a végzetük.

2022. március 07. 16:00
null
Almási B. Csaba

A zuglói korrupciós botrány következményeként a Magyar Szocialista Pártot újabb csapás érte, két meghatározó politikusa került gyanúba. Az önkormányzati fronton és különösen a Fővárosi Közgyűlésben eddig sokat vitézkedő Horváth Csaba XIV. kerületi polgármester és a párt operatív irányítását végző Molnár Zsolt pártigazgató – aki egyben budapesti elnök is – vett át vesztegetési pénzeket a parkolási cég egyik vezetőjének vallomása szerint, amit a poligráfos vizsgálat is megerősített.

Hadházy Ákos sem védte meg őket

Bár az ügyben még nincs jogerős bírósági ítélet, így nem lehet őket egyértelműen bűnösnek tekinteni, az sokat elmond, hogy a korrupcióvadász, de szintén a közös ellenzéki csapat tagja, Hadházy Ákos – aki ráadásul Zuglóban indul a parlamenti választáson – sem védte meg őket, sőt. Egy Facebook-posztjában úgy fogalmazott: „Mind Molnár képviselő úrra, mind Horváth polgármester úrra igaz, hogy azzal tennék a legjobbat az összefogásnak és a kormányváltás ügyének, ha lemondanának a listás helyükről, nem terhelve ezzel az üggyel az egész politikai közösséget.”

A két politikus mindent tagad, talán nagyobb vehemenciával is, mint kellene, az ügyészség politikai szerepvállalásával magyarázzák a történteket. Különösen Molnár mentegetőzése volt furcsa és zavarba ejtő, amikor az édesanyjáról, a börtönbe vitt bablevesről beszélt az ATV-ben. De érdemes megint Hadházyt idézni: „Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke miért találkozott egy padon üldögélve Fuzikkal, akiről tudnia kellett, hogy benne volt annak idején a BKV-ügyben? Sokat segítene, ha erre megfelelő magyarázatot tudna adni.” Ennek ellenére Molnár – ő biztosan parlamenti képviselő marad, hiszen 11. a közös listán, ez a második legjobb hely az MSZP-sek között – és Horváth – a 233. listás helye csupán szimbolikus értékű – talán egy ideig még megtarthatja a tisztségeit, de egyértelműen besározódtak, a befolyásuk jelentősen megcsappant,

sem a pártjukban, sem az ellenzéki összefogásban nem lesznek már meghatározó figurák.

A parkolási bizniszben persze benne van még a gyanú szerint Tóth Csaba parlamenti képviselő is, de – miután Karácsony Gergely főpolgármester levette róla a kezét – ő visszalépett az előválasztásról, így a politikusi pályafutása gyakorlatilag véget ért (bár formálisan még az MSZP elnökségi tagja). S a már lassan elfeledett, egyébként ős-MSZP-snek számító rocker frizurájú Baja Ferenc neve is felbukkant az ügyben – 30 millió forint erejéig.

A nagy öregek: Botka, Tóbiás, Szanyi, Molnár Gyula, Szakács és társaik

A párt totális leamortizálódása persze nem újkeletű folyamat, ez már a Gyurcsány-Bajnai-kormány végével, illetve a 2010-es őrületes választási bukással kezdetét vette. Tizenkét éve ugyan már az újhullámos Mesterházy Attila állt az országos lista első helyén, a „nagy öregek” még az élmezőnyben voltak (Lendvai Ildikó 2., Kovács László 3., Gyurcsány Ferenc 4. ,Szekeres Imre 6., Kiss Péter 7.), ám már elkezdődött velük a leszámolás, négy évvel később alig maradt valaki közülük meghatározó pozícióban. Az MSZP legnagyobb traumáját persze Gyurcsány Ferencék kiválása és a DK megalakulása okozta 2011-ben, amely mára egyértelműen a baloldal legerősebb pártja lett.

Néhány év kegyelmi időszak után újra felgyorsultak az események a szocialistáknál. 2017 októberében az MSZP egyes figurái – ebben is meghatározó szerepe volt Molnár Zsoltnak – és baloldali értelmiségi körök közös akciója nyomán

megpuccsolták Botka Lászlót, aki a párt akkoriban egyik legsikeresebb politikusa volt,

így Szeged polgármestere lemondott a miniszterelnök-jelöltségről, a pártból azonban csak két évvel később, a 2019-es önkormányzati választás előtt lépett ki. Tóbiás József, aki sokáig szürke eminenciásként nagyon erősnek számított – többször volt párt- és frakcióigazgató, két évre országos pártelnök is – 2019-ben családi okok miatt külföldre költözött, így kénytelen volt lemondani a mandátumáról is. A párt nagy showmanje, Szanyi Tibor is 2019-ben fordított hátat az MSZP-nek, miután csak második lett pártja európai uniós listáján, így nem jutott ki újra Brüsszelbe. Ezt követően megalakította az ISZOMM-ot, amely április 3-án igyekszik szavazatokat szerezni a baloldali térfélről, de csak egyéni választókerületekben, országos listát ugyanis nem tudtak állítani.

Az önkormányzati választás után két kevésbé ismert kerületi polgármestert (az óbudai Kiss Lászlót és a pestszentlőrinci-pestszentimrei Szaniszló Sándort) szipkázta el a DK. Ugyancsak Gyurcsányéknál kötött ki máig tisztázatlan módon Molnár Gyula, aki 2016 és 2018 között volt országos elnök – az előválasztást azonban elbukta –, így a politikai margóra került. Szakács László előválasztási jelölését pedig visszavonta az MSZP, ezért az egykori elnökhelyettes a DK mezében indult el és győzött, így a közös ellenzék jelöltje lett a parlamenti választáson Pécsett és a környéken lévő településeken.

Mesterházytól is megszabadultak

Szakács legnagyobb bűne egyébként az lehetett, hogy Mesterházy Attila egyik legfőbb szövetségese volt, ugyanis a párt korábbi elnöke, kétszeres miniszterelnök-jelöltje is pária lett. 2020 őszén újra az MSZP élére szeretett volna kerülni, de ellenfelei, az azóta is elnök Tóth Bertalanék vezetésével elsősorban adminisztratív eszközök bevezetésével – például feloszlatták a Pest megyei alapszervezeteket, amelyek döntően őt támogatták – megnehezítették az indulását, amit végül nem is vállalt. Az előválasztáson ugyan részt vehetett, de alulmaradt egy ismeretlen DK-ssal szemben, Csonka Balázs 67:33 százalék arányban verte meg. A pártlistára viszont nem akart felkerülni Mesterházy, gyaníthatóan azért, mert biztosan nem tették volna befutó helyre, így a belpolitikai karrierje a végéhez közeledik. Ugyanakkor külpolitikai kérdésekben rendkívül aktív, a NATO parlamenti közgyűlésének alelnökeként most, a háború idején rendszeresen megszólal.

Néhány hete pedig a nem túl nagy tudással és befolyással, de annál nagyobb hanggal és szereplési vággyal megáldott

Bangóné Borbély Ildikó került politikai süllyesztőbe.

A Mandiner ugyanis megírta róla, hogy parlamenti önéletrajzában hazudott, s nincs egyetemi diplomája, így a pártelnökség rövid úton megvált tőle.

Így mára nem sok maradt az MSZP-ből. Megvan ugyan még a két társelnöke, de ők nagyon súlytalanok. Egyikük a színtelen-szagtalan, a közvélemény számára gyakorlatilag ismeretlen Tóth Bertalan, aki alig jelenik meg a választási kampányban, ennek ellenére biztosan megőrzi országgyűlési mandátumát, hiszen a 6. a közös listán. A másikukról, a kissé aktívabb Kunhalmi Ágnesről többen tudják, hogy kicsoda, de róla sem az a kép alakult ki az emberek többségében, hogy komoly tényező lenne, hanem inkább olyan bulvárpolitikusnak tűnik, aki a tévészékházban remekül eljátssza a neki megírt szerepet és ukrán nyelven ügyesen tiltakozik a háború ellen. Kunhalmi kockáztat, győznie kell a választáson egyéniben – a fideszes Lévai István Zoltánt kell megvernie –, mert a lista 140. helyéről nem kerülne be az Országgyűlésbe.

A DK fel fogja falni

Papíron a harmadik legbefolyásosabb pártvezető Hiller István, az országos választmány elnöke. Ám a választás előtt néhány héttel – és miközben a szomszédban egymást gyilkolják az emberek – nem egy professzori mentalitású, higgadtan, általában okosan, de roppant unalmasan érvelő politikusra van szüksége egy pártnak. Ezt feltehetően tudja ő is, nagyon régen vállalt komolyabb feladatot a nyilvánosság előtt. Hiller is egy lapra tett fel mindent, mert ő csupán a 146. a listán, neki a Fidesz budapesti pártigazgatóját, Földesi Gyulát kellene megvernie.

Persze van még az MSZP-nek egy-két viszonylag potens tagja, akik képviselők lesznek, többek között a jogi, rendészeti ügyekben mozgolódó Harangozó Tamás (22. a listán), a párt elnökhelyettese és munkásökle, Komjáthy Imre (29.), illetve a nőtagozatos Gurmai Zita (37.), és esélyes lehet még a videókészítő Korózs Lajos (48.) és továbbá néhány vidéki „elvtárs” és „elvtársnő”.

De azt már minden szocialista tudja,

április 3-a után új világ kezdődik a baloldali térfélen,

akár győz az ellenzéki szövetség, akár veszít (ez utóbbira jelen állás szerint persze sokkal nagyobb esély van). Ugyan biztosan lesz parlamenti frakciója az MSZP-nek, de nagy valószínűséggel ez csak időleges lesz. A DK mind a képviselőcsoportot, mind a pártot felfalja, a mai magyar közéletben ugyanis semmi szükség két utódpártra, főleg úgy, hogy az egyik a hosszú évek alatt totálisan hiteltenítette magát.

Nyitókép: Tóth Bertalan megválasztott elnök és Kunhalmi Ágnes megválasztott választmányi elnök a Magyar Szocialista Párt kongresszusán Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2018. június 17-én (MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nabakker
2022. március 08. 09:06
Nem szög kell abba, egy hatalmas kihegyezett gerenda!
Roger13
2022. március 08. 03:13
Gyanitom, h a bukasok egy resze mogott a degeneralt kloakalizacio all. A Hazaarulo es Elmehaborodott alkesz hugyos proliferi mindenkit, akit csak lehet - aberraltat, alkoholistat, elmehaborodottat, tolvajt, beteges hazudozot - beterel a degeneralt kloakalizacioba, vagy megy dolgozni. Igy gondolja a haza es nemzetarulo megvalositani az egy-egy felallast. (csak mar neki ennyi reszegeskedes utan semmi nem all fel) Ez a mai balshit szinvonala.
Tibcsikeh
2022. március 08. 01:02
Kunhalmi 8= = = D
bagira
2022. március 08. 00:04
Maffia Budapesten: mint egy gengszterfilmben, védelmi pénzt szedtek a zuglói szoci képviselők Maffiaként működött a parkolópénzeket lenyúló baloldal Zuglóban. Kiderült: védelmi pénzt szedtek a vállalkozásoktól, cserébe nem támadták meg a szerződéseket. De a maffiaszerű működésnek korábban is voltak már jelei: amikor Karácsony Gergely azt mondta, hogy „őt elássák Zuglóban”, és a családját is megfenyegették, de emlékezhetünk egy rejtélyesen eltűnt balos önkormányzati képviselőre is. Védelmi pénzzel sarcolták meg a zuglói vállalkozókat szocialista politikusok. A 2016–2019 között is működő korrupciós hálózatot egy vallomás buktatta le. E szerint úgy nyerhettek el pályázatot a fővárosi és zuglói önkormányzattól, ha folyamatosan tejeltek érte. Fuzik Zsoltra 2021 nyarán csapott le a NAV bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával. A hatóságok szerint társaival 19 milliárd forint értékben állítottak ki fiktív számlákat. Mint kiderült, Fuzikot Horváth Csaba és Tóth Csaba, de Molnár Zsolt és Baja Ferenc szocialista politikus is megkereste. https://metropol.hu/aktualis/baloldali-maffia-lopta-parkolo-penzt-gengszterfilm-vedelmi-penz-szoci-kepviselok-kracsony-gergely-horvath-csaba-baja-ferenc-toth-csaba-634827/?utm_source=newsfeed.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=metropol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!