Erős szavak, gyenge lábakon – bemutatjuk az MSZP-s Korózs Lajost

2020. november 10. 07:00

Botrányról botrányra bukdácsol az MSZP-s Korózs Lajos. Újabban kamustatisztikát közölt, de készített már videót álmentőssel és nevezett Mengele-tervnek egy kormányzati intézkedést. A Fidesz lemondatná a népjóléti bizottság éléről.

2020. november 10. 07:00
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

„Szerintem vedd le, mert visszaüt” – írta hozzászólásában Korózs Lajos Facebook-posztja alá Ceglédi Zoltán, Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselőjének tanácsadója.

Korózs hallgatott a tanácsra, és le is törölte gyorsan azt a grafikont, amely azt hivatott bizonyítani, hogy Magyarországon a COVID-19 a vezető halálokok között van. „Azoknak, aki szimpla kis influenzának titulálják a Covid járványt! Pár másodperc az egész! Kérek egy megosztást!!!” – állt a posztban, a linkelt statisztikával kapcsolatos módszertani hibákra Ceglédi külön-külön is rámutatott (bővebben erről itt olvashat), mondván, „járvány van, ez teljesen világos. Nem kellene hozzá hamisítani semmit.”

Valaki önmagában azzal, ha végzett szociológus létére, mi több, a Magyar Szociológiai Társaság és a Politikatudományi Társaság tagjaként nem tud statisztikai adatokat értelmezni, vagy alapvető módszertani hibákat nem ismer fel, „békeidőben” nem feltétlenül okozna helyrehozhatatlan károkat. Még akkor sem, ha a tudomány világának egyik alapvetéseként szolgáló objektivitást érthető politikai okokból félreteszi, és ennek saját vágyvezérelt gondolkodása, és nem feltétlenül tudatlansága az oka. Azonban egy világjárvány közepén, mint Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője fogalmaz,

„teljesen elfogadhatatlan, hogy egy ilyen felelőtlen ember vezesse a parlament egészségüggyel foglalkozó bizottságát”.

Kocsis arra is felszólította a baloldali pártokat, hogy hívják vissza Korózst, és jelöljenek valaki mást a helyére. A politikussal már korábban is előfordult, hogy az erős szavakat részesítette előnyben, olykor ugyancsak kellő megalapozottság nélkül; a rokkantság felülvizsgálatával kapcsolatos 2012-es lépést az auschwitzi koncentrációs tábor hírhedten kegyetlen náci orvosáról „Mengele-tervnek” nevezte el, ami még a Mazsihisznél is kiverte a biztosítékot, nekiment az akkor még az MSZP-vel ellentétes oldalon álló Jobbiknak, a pártnak tulajdonítva egy mikroblogger által készített horogkeresztes plakátot, később pedig nem csak a kormányt, hanem az egész magyar társadalmat is hasonlította már a náci Németországéhoz. 

Riogató videó álmentőssel

Ennél nagyobb probléma, hogy nem volt olyan régen, amikor Korózs ugyancsak a koronavírus-járvány kapcsán futott bele hasonló hibába, mint most ezzel a – minimum szakmaiatlan – statisztikai kimutatással tette. Emlékezetes: a politikus júniusban ugyancsak a forrás ellenőrzése nélkül, széles körben terjesztette egy magát mentősnek kiadó nő állításait arról, hogy a kórházakból hazarendelt betegek közül tízből kilenc meghal. A videót ráadásul az Országos Mentőszolgálat épülete és autói előtt forgatták, erősítve a nő állításainak legitimitását, és felháborítva az első járványhullámban is erejükön felül teljesítő egészségügyi személyzetet.

A kamustatisztikás posztnak külön pikantériát ad, hogy a Fidesz részéről nagyjából annak közlésével egy időben szólította fel a kamuvideós eset miatt bocsánatérésre és távozásra a népjóléti bizottság éléről Korózst Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

Pártján belül is megosztó

A labda mindenesetre most a szocialisták térfelén pattog. Hogy Korózs távozását pártja kikényszeríti-e, jó kérdés. A jelek szerint nem csak az ország és a kormány, de politikailag az ellenzéki párt érdeke is azt diktálná, hogy minél előbb visszahívják az MSZP-nek sokadszor kellemetlen perceket okozó politikust, és ne csináljon presztízskérdést abból, hogy hátrább kell léptetni a képviselőt az egészségügyi frontvonalból. Úgy tudjuk, a tagság jó része is ezt szorgalmazná.

Ugyanakkor kérdéses, hogy meg merik-e ezt tenni, tekintettel arra, hogy a Németh Athina kamumentős asszony nevével fémjelezett videó kapcsán is csak egy törlésre futotta, igaz, Korózs tevékenysége már akkor is megosztotta a pártot:

A párton belül lefolytatott vizsgálat sem volt különösebben meggyőző, már aznap be is fejezték, ahogy elkezdték (az ügyben egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériumának feljelentése nyomán rendőrségi nyomozás is indult, eljárások folynak). Ahogy a múlt héten megtartott vita során Ujhelyi István, a párt EP-képviselője is közvetetten elismerte az álhír tényét, tehát nem állt ki Korózs mellett.

Mindenesetre amennyiben nem oldják meg a szocialisták mindezt házon belül, úgy valószínűleg az Országgyűlés fogja felmenteni Korózst, legalábbis erre lehet következtetni Kocsis Máté Facebook-posztjából, amelyben azt írja; a volt szociális államtitkár „távozása elkerülhetetlen, ezért, ha kell, ennek akár a parlament többsége fog érvényt szerezni!”

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2020. november 23. 15:39
Az értelemhez képest túl nagy a pofa!
rókabácsi
2020. november 10. 18:18
KÓROS LAJOS?
olajfa1
2020. november 10. 17:58
Kórozsnak sok sok emberiségellenes cselekedete volt... Nem lenne szabad egyetlen demokratikus intézménybe sem beengedni...
olajfa1
2020. november 10. 17:57
Ezt a dobtáras demokráciában szocializálódott vérkomcsit sehova sem lenne szabad beengedni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!