Propagandázás egy kamuvideó árnyékában – Dömötör és Ujhelyi vitázott

2020. november 03. 22:18

Bevándorlás, járványkezelés, egészségügy, álhírek, kamuvideók és propaganda – kőkemény összecsapás zajlott Dömötör Csaba és Ujhelyi István között a Tranzit Garázsviták keretében.

2020. november 03. 22:18
null

Veczán Zoltán tudósítása

Folytatódott kedden este a Tranzit Garázsviták sorozata, ezúttal Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, és Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője csapott össze. A moderátor Földi-Kovács Andrea volt, a helyszín pedig az egykori csepeli Weiss Manfréd Művek egyik épülete.

Az ember érzése az volt, hogy Ujhelyi egyszerre próbál ügyelni arra, hogy ne sértsen meg semmilyen ellenzéki tabut, ugyanakkor szimpatikus maradjon az érezhetően jobboldali többségű közönségnek. Kísérlete közepesen sikerült, ugyanakkor igazi néptribunként ragadta magához a szót, a vita egyik csúcspontja az a tízperces szónoklata volt, amelyben élőszóban dolgozta fel Charles Dickens jól ismert regénytoposzait éhezésről és éhkoppra hazajáró munkásokról. Erre alighanem még Dömötör Csaba sem volt felkészülve, adatsorai elvesztek a szociális demagógia örvényében.

A bécsi terrormerénylet kapcsán Ujhelyi arról értekezett, hogy nincs érdemi különbség a terrorellenes védelem témájában a kormánnyal. Dömötör jelezte, erre egészen másként emlékszik, hiszen a jobboldaliakat, köztük a magyar kormányt sokszor sértegették azzal, hogy tudatlanok, amiért kockázatosnak tartják a migrációt. Lázár János az osztrák fővárosban készült videója kapcsán pedig maga Karácsony Gergely közölte, hogy Lázáron nevet az ország – most láthatjuk, hogy semmi ok a nevetésre,

a bécsi támadás pedig „megdöbbentő, de nem gondolom, hogy meglepő”.

Hiszen milliók özönlöttek Európába és már akkor tudni lehetett, hogy vannak köztük dzsihadisták, a baloldal, köztük Ujhelyiék mégis támogatták a kvótát. Gyurcsány még a határra A szocialista politikus erre a mostani merénylet során rendőröket mentő két bécsi török hőst hozta fel és Sebastian Kurz szavait a barbárság elleni küzdelemről.

Nagyjából eddig, a vita hatodik percéig kellett várni, hogy előkerüljön Ujhelyi határzárat bontó hidegvágós fényképe, és beinduljon az adok-kapok a kötelező kvótáról, amit Ujhelyi, mint Dömötör rámutatott, annak idején megszavazott. Ujhelyi erre máshogy emlékezett, ugyan 2015-ben valóban megszavazta, 2017-ben viszont már tartózkodott.

Földi-Kovács hosszas unszolására végül úgy fogalmazott, ha már felépült, megtartaná a határzárat, mert biztonságérzetet ad az embereknek, ha hamisat is, hiszen nem védte meg Bécset – vagyis elegánsan elsiklott afölött a kérdés felett, hogy Bécsbe már megérkeztek a migránsok korábban, akiknek éppen a nagy száma okoz kihívásokat biztonságpolitikai szempontból. Különben is, Románia felől megkerülhető a kerítés, magyarázta. Ezt Dömötör a lelkiismerettel való vívódásnak nevezte, rámutatva, hogy Ujhelyiék a menekültek befogadásának szükségszerűsége mellett érvelt 2015-ben a médiában, most pedig próbálja úgy beállítani a helyzetet mintha jó oldalra álltak volna. Az államtitkár szerint

akkor nyugodnának meg a magyar emberek, ha az MSZP konkretizálná, hogy támogatják-e a határzárat vagy a betelepítést támogatják.

A járványkezelés kapcsán abban egyetértettek, hogy az EU gyenge és bénán kezelte az első hullámot, Ujhelyi ugyanakkor az ezzel kapcsolatos felelősséget a magyar kormány kerékkötésének tudta be, az érdemeket pedig – a turizmus, a közlekedés és az egészségügy terén – szerényen saját magának, lévén ezek az ő portfóliójához tartozó témák. Többször élt a padlássöprés kifejezéssel, amit ugyan ő úgy értett, hogy az unió a kevés forrást is összekaparta, ám ez a kifejezés nem feltétlenül hangzik jól egy baloldali politikus szájából. Sőt.

Dömötör az uniós reagálás kapcsán jelezte, az lassú és kevés volt,

a magyar operatív törzs már rég működött, amikor az EU elkezdett mocorogni.

Az unió szerepénél pedig fontosnak tartotta, hogy a kormány együttműködő, ha vakcináról és információmegosztásról, de a lopakodó jogkörelvételre nemet mondunk.

Dömötör kitért arra is, ha a magyar parlament úgy ülésezne – vagyis: nem ülésezne – , ahogy az EP, abból nemzetközi botrány lenne. Utalva a baloldal széles körben elterjedt vádjára a magyar viszonyokkal kapcsolatban, hangsúlyozta, ellentmondásosnak tartja, ha valaki nem működő parlamentről beszél, miközben hetente bejár oda dolgozni. S közben uszítja a nemzetközi közvéleményt a magyar kormány intézkedései ellen. Ujhelyi szerint éppen a nemzetközi figyelem volt az, ami „a fideszes boszorkánykonyha színpadra díszletnek kitett fegyverének az elsülését megakadályozta”.

„Miért nem kommunikál a kormány? Miért költ ennyit kommunikációra a kormány? Miért nem hozunk lélegeztetőgépeket? Miért veszünk ennyit? Miért nem hozunk Kínából védőfelszerelést? Miért Kínából hozunk? Ez nem más, mint van rajta sapka, nincs rajta sapka kommunikáció” – vágott vissza Dömötör a járvány alatti ellenzéki kommunikációt parodizálva, azzal summázva:

érti, hogy az ellenzék nem tapsikol a kormány döntéseinek, de a legnehezebb időszakban legalább az álhírterjesztéssel leállhatna.

Dömötör felidézte Szabó Tímea parlamenti felszólalását, amelyben úgy nevezte a magyar halálozási adatokat a legrosszabbnak, hogy fele volt az uniós átlagnak, illetve az MSZP-s Korózs Lajos által közzétett álmentős kamuvideó ügyét.

Egy Korózs-féle álvideó árnyékában propagandázni nagyon meredek dolog

– fogalmazott. Ujhelyi ez elől úgy próbált kicsúszni hogy azt mondta, a rendőrség vizsgálja az ügyet. Az államtitkár elővett egy vizitdíj-hirdetést is 2008-ból, jelezve, hogy a szocialisták fizetőssé akarták tenni az egészségügyet, aminek most szerinte beláthatatlan következményei lennének. Ujhelyi erre személyes példákat hozott a széteső magyar egészségügyre, Dömötör pedig számokkal – 91 felújított kórház, 1000 milliárd forint pluszforrás a 2010-eshez képest, stb. – válaszolt.

 

Itt következett a már említett tízperces performansz a szocialista politikus részéről, amelynek során a közönség felé fordulva, a reakciókat és a műsorvezetői kérést lesöpörve hosszas szónoklatba kezdett válságkezelésről és szegénységről.

Polemizáltak még az uniós munkahelyvédelmi forrásokról szóló pályázatokról – Ujhelyi szerint a kormány „bénázta el”, Dömötör szerint viszont az volt vele a baj, hogy zsaroló intézkedésekhez kötötték volna; Ujhelyi a cseh példával jött, akik kétmilliárd eurót kaptak, míg Magyarország ennek negyedét.

A fideszes politikus nyílt állásfoglalást próbált kicsikarni Ujhelyiből a kvóta, a zsaroló intézkedések elutasítása kapcsán, hozzátéve,

„mielőtt politikai Mónika-Showba megyünk át”,

emlékezni kéne arra, hogy 2015-ben, amikor éppen a milliószámra beözönlő migránsok jelentettek kihívást Európában, a a szocialista politikus az EP-képviselőket biztatta arra, hogy menjenek neki a magyar kormánynak a menekültekkel való bánásmód miatt. De ugyanígy hirdette egy házszabálymódosítás kapcsán például, hogy az ellenzéki képviselők jogai csorbultak, ellehetetlenülnek, ami szintúgy nem volt igaz – tette hozzá.

Az ötvenperces vita végén még belefért egy-két nézői kérdés is. Ezeket nem meglepő módon Ujhelyi kapta, aki éppen Európa jövőjének feltételéül kezdte volna szabni azt, hogy az Európai Tanácsban ne legyen vétójoga Magyarországnak, amikor érkezett a felvetés, hogy vajon a bécsi merénylet tükrében is álproblémának tartja-e a migrációt. Egy kérdező felidézte azt is, hogy 2015-ben a hetes cikkely kapcsán még mondta, nem fogja megszavazni, majd 2018 szeptemberében mégis megszavazta a Sargentini-jelentést. Dömötör ennek kapcsán még hozzáfűzte, nem Magyarországon gyilkolnak újságírókat, nem itt nincs Alkotmánybíróság és nem itt szüntették meg a népszavazás intézményét. Hazánkat mégis folyamatosan vegzálják, többek között a magyar ellenzéki vádakra építve, fűzte hozzá.

Ujhelyi erre azt mondta, ő személyesen tetette bele az uniós szövegbe, hogy a szankció ne érintse az állampolgárokat, ezért mindenkinek jusson eszébe, hogy „egy szoci politikusnak köszönheti, ha nem vonnak meg tőle uniós forrásokat”. Emellett kijelentette, Magyarország nem áll készen egy nyitott bevándorláspolitikára – mire Dömötör Ujhelyihez fordulva még hozzátette: „egyszerűbb lenne, ha kijelentéd, hogy nem támogatod a kvótát és nem bontanád le a határkerítést; ha te lennél is az egyetlen baloldali politikus, aki így vélekedik, megnyugtathatna a tudat, hogy az ország többsége veled van ebben a kérdésben”.

 

Fotók: Földházi Árpád

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2020. november 04. 19:29
Nagyon idegesítő volt. Majdnem kikapcsoltam. Ekkora szószátyárt, mint ez az Ujhülye! "Csak még ezt az utolsó mondatot" - mondta, de nem szólt, hogy negyedóra múlva teszi csak ki azt a mondatvégi pontot. A vita 2/3-ban csak Ujhelyi beszélt. Örültem volna, ha Andrea és Dömötör Csaba nem úgy viselkedett volna, mint egy közönség, aki a színészt szó nélkül hallgatja, hanem határozottan félbeszakítják, mert rájuk, az ő véleményükre is kíváncsi lettem volna. Felesleges a baloldallal udvariaskodni le kell állítani, ha nem veszik észre magukat.
atila68
2020. november 04. 11:09
Hazaárulóval leülni, meghallgatni, beszélni hozzá. Mindezt úgy, hogy nem tisztel senkit maga körül. Ehhez gyomor kell. #hazaáruló #bunkó #hazug
flesh ripper
2020. november 04. 08:48
Én nem vagyok politikus. Ezért elégedetten nyugtázom: soha nem szoktam leállni kreténekkel, ostoba, jellemtelen szaralakokkal, semmirekellőkkel vitatkozni. Néha, az agresszívebb, Újhelyi-féle túlmocorgásos idiótákat, visszakalapálom az anyjukba fejjel előre.
szürkeSzarvas
2020. november 04. 08:21
Ujhülye észbelileg a Kunhalmi,szemtelenségileg a Varnyú. Kb annyira értelmes vele vitázni,mint 1 meztelen csigával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!