Kellemetlen levelet kaptak Jourováék a jogállamisági jelentésről

2022. február 21. 14:51

A Transzparens Újságírásért alapítvány francia és magyar szervezetei fordultak levélben a LIBE bizottság mintegy hetven tagjához és Věra Jourovához. Ebben felhívták a figyelmet arra, hogy igen problémás, ha szakmailag ennyire megalapozatlan dokumentum alapján akarnak jogállamisági mechanizmust indítani, mint a Magyarországot egyoldalú módon bemutató, lényegében lejárató Médiapluralizmus Monitor országjelentése, és megkérdőjelezhető lesz annak politikai pártatlansága.

2022. február 21. 14:51
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Levélben kérte a Médiapluralizmus Monitor módszertanának teljes felülvizsgálatát a francia Observatoire du Journalisme és magyar társszervezete, a Transzparens Újságírásért Alapítvány (OJIM). A levelet az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságnak (LIBE), s Věra Jourovának, az Európai Bizottság alelnökének címezték, s kifejtették benne, hogy a jogállamisági jelentés egyik fontos hivatkozási alapjául szolgáló médiapluralizmus-országjelentés

politikailag egyoldalú, módszertanilag pedig hibáktól hemzseg.

Emlékezetes, a tavalyi országjelentés számos bírálatot tartalmazott: például, hogy megfélemlítik az ellenzéki újságírókat; hogy gyűlöletbeszéd zajlik az LMBTQ-emberek, a zsidók, a liberálisok, a bevándorlók és a romák ellen, a Médiatanács pedig egy az egyben fideszes érdekeket szolgál (noha, hozzátehetjük, a büntetések zömét még mindig jobboldali médiumokra méri). A jelentés kapcsán ekkor utánajártunk az alátámasztatlan, véleményízű állításoknak, kiderítettük hogy a semleges és néhány kormányközeli forráson túl abszolút többségben vannak a kormánykritikusok, független szakértőkként szerepelnek kormánykritikus újságírók, torz a módszertan, és hogyan kapcsolódik ez magyar állampolgáronként jókora források visszatartásához, mindez uniós (tehát köz-) pénzből.

, kiderítettük hogy a semleges és néhány kormányközeli forráson túl  a kormánykritikusok, független szakértőkként szerepelnek kormánykritikus újságírók, , és hogyan kapcsolódik ez magyar állampolgáronként jókora források , mindez uniós (tehát köz-) .

Az OJIM menedzsere, Nagy Károly lapunknak hangsúlyozza: a francia és a magyar szervezet szerint mindenféleképpen felül kell vizsgálni az említett jelentést, másképp az az egész jogállamisági mechanizmus megkérdőjelezhető, sőt komolyan sem vehető politikai akció lesz csupán.

Erős a kettős mérce gyanúja

Mint fogalmaz,

újra az alapoktól kell végiggondolni a médiapluralizmus-országjelentések módszertanát,

mind a formai és tartalmi követelményeit, figyelembe véve az adott ország sajátosságait, hiszen Luxemburg és Törökország médiája aligha mérhető ugyanazokkal a módszerekkel. „Ha egy háznál kiderül, hogy az alapozás rossz, igyekszem kijavítani, mielőtt elkezdem felhúzni a falakat, különben a ház nem lesz biztonságos. Mi most szóltunk a LIBE-nek és Jourovának, rajtuk áll, mihez kezdenek ezzel az alapozással” – fűzi hozzá, kiemelve: szerinte a szakmailag is legkorrektebb

megoldás az lenne, hogy amíg ezeket a feltárt hibákat ki nem javítják, felfüggesztik a jogállamisági eljárást hazánk ellen.

Erőltetett nyugati standardok

Mint korábban írtunk róla, Nagyék a bírálattal kapcsolatos jelentésük, illetve cikkeink után váratlan felkérést kaptak Firenzéből, hogy a 2022-es készülő jelentés egyes kérdéseiben működjenek közre szakértőként. Ezt meg is tették, az ott tapasztaltak azonban csak megerősítették a korábban jelzett problémákkal kapcsolatos meglátásaikat, ezt követte a mostani levél. Mint Nagy lapunknak kifejti: mindezek után úgy érzik, még nagyobb a felelősségük abban, hogy

ilyen minőségű dokumentumok alapján ne hozzanak fajsúlyos döntéseket az EU-ban.

A feltárt problémák orvoslásához a Bizottságnak az OJIM segítségét is felajánlották, ugyanakkor fontosnak tartják, emeli ki Nagy Károly, hogy alapvetően egy nemzetközi csapat az EU koordinálásával vizsgálja felül az egész médiapluralizmus-mérési módszertant, és konszenzusos alapon határozzák meg a mérési módszereket, hogy ne keltsék azt az érzetet, miszerint Európa nyugati fele erőlteti rá a saját mércéjét a keleti felére.

„Csak így van lehetőség arra, hogy szakmailag korrekt, politikailag független jelentés szülessen” – fogalmaz a menedzser, hozzátéve: innentől kezdve a bizottságon múlik a folytatás.

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Összesen 165 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiserdei
2022. február 23. 14:28
Na már most.A spinének fizikailag is túl mélyen ülnek a szemei a buksijában,ebből kifolyólag a térlátása korlátozott,de helyszűke miatt a kobakjában,az elméjére is kihatással van a józan gondolkodási módra.
Klebermann
2022. február 22. 08:34
Mintapéldája a hazugságnak és a kétszínű, emberhez, újsághoz méltatlan szemfényvesztésnek, amit most a mandiner, újra, ebben a cikkében csinál. "Transzparens Újságírásért alapítvány", röhög a vakbelem. Orbán álciviljei ismét. Nézzetek utána. Kreálnak valamit, ami hasonlít valamihez, hogy tovább lehessen hazudni arról, hogy betartják a szabályokat.
Vasgyari Tibi
2022. február 21. 22:54
Annyira vicc ez a Jurikova, Donath, Cseh vonal, drágáim a külhoni magyarság jogfosztottsagaval kapcsolatban miért nem tettetek semmit? Ennyit ér az EU egész átláthatatlan bürokratikus rendszere. Az egész olyan sunyi, hátulról jövő
Monongahela
2022. február 21. 22:19
Pilatus.. nevű rohadtszájnak: A magyar állam köszi szépen, jól van. Te viszont kicsit idegesnek tűnsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!