Váratlan fordulat a hazánkat bíráló országjelentés kapcsán

2022. január 20. 17:10

Nagyon meglepte a Transzparens Újságírásért Alapítvány menedzserét, amikor egyszer csak az általunk és általuk is kritizált, egyoldalúan kormányellenes médiapluralizmus-országjelentés mögött álló Centre For Media Pluralism and Media Freedom (CMPF) megkereste, és felkérte őket szakértőnek. Emlékezetes: ez az a dokumentum, amelyen részben a hazánkat az uniós forrásoktól megfosztó jogállamisági jelentés is alapszik.

2022. január 20. 17:10
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Decemberben és januárban ötrészes cikkben jártunk utána, milyen ecsetvonásokkal fest torz képet a magyarországi médiahelyzetről a Médiapluralizmus Monitor által készített országjelentés. E szerint (a teljesség igénye nélkül):

  • az ellenzéki újságírókat megfélemlítik;
  • gyűlöletbeszéd zajlik az LMBTQ-emberek, a zsidók, a liberálisok, a bevándorlók és a romák ellen;
  • a Médiatanács egy az egyben fideszes érdekeket szolgál.

Mi pedig utánajártunk, hogy pontosan

  • mennyi alátámasztatlan, véleményízű állítást tartalmaz a jelentés (akad ilyen bőven);
  • milyen forrásokra támaszkodik (abszolút többségben vannak a kormánykritikus források), közben független szakértőkként aposztrofálva a kormánykritikus Átlátszónak is dolgozó Bátorfy Attila (aki egyébként kimondottan korrekt módon nyilatkozott, és elismerte többek között a módszertani aggályok jogosságát);
  • milyen módszertani torzítások kísérik végig az egész munkafolyamatot (ebből is akadt jócskán a kutatást elvégzők és a szakértők kiválasztásától a senki által nem látott algoritmusig, ami kiszámolja, mely területen mekkora a kockázat egy tagállamban);
  • milyen visszhangja van mindennek a magyar médiában, és főként, mint döntéselőkészítő anyag, mekkora szerepe volt a jogállamisági jelentésben, amelynek alapján éppen minden magyar embernek járó negyedmillió forintnyi összeget tarthat vissza az EU,
  • ráadásul, hogy mindezt – Európa vonatkozásában – az Európai Bizottság döntése alapján összesen 3,6 millió euróval, azaz több mint 1,3 milliárd forinttal megtámogatva a közös uniós büdzséből.

Több cikkünkben a Transzparens Újságírásért Alapítvány részéről kaptunk szakmai elemzést, támpontot,

azaz tevőleges szerepük volt a kritikus cikkek megszületésében.

Igen váratlan fordulat volt mindezek után, hogy éppen a CMPF kereste meg őket azzal, hogy felkéri őket a 2022-es jelentés szakmai véleményezésére. Mint közleményükben Nagy Károly, az alapítvány képviseletét vállaló vezető fogalmazott, bár a jelentés összeállításának módszertanával nem ért egyet, mégis megtisztelőnek tartja a felkérést egy EU-s intézet részéről, emellett pedig, mivel az a soron következő jogállamisági jelentés alapjául is szolgál majd, „felelősségünknek és kötelességünknek érezzük, hogy legjobb tudásunk szerint mi is részt vegyünk ebben a munkában”.

Mint Nagy Károly lapunknak elmondta, abszolút meglepő volt számukra, hogy a médiapluralizmus-jelentés módszertani hibáinak kivesézése után felkérték őket. Elismerésnek tekinti, hogy így történt, különösen annak fényében, hogy elsősorban politikai jellegű kritikákat kapott mind ő, mind a Transzparens Újságírásért Alapítvány, hiszen éppen a jogállamisági jelentés – ami alapján megindulhat hazánk ellen a jogállamisági mechanizmus – egyik alapját kezdte ki a kritikájuk. Most is tartja véleményét: „Szilárd meggyőződésem, hogy a Médiapluralizmus Monitor nem alkalmas arra, hogy politikai döntés előkészítő anyag legyen, így ennek felhasználása politikai vitákban egyszerűen hiba”. Hozzátette: a módszertannal továbbra sem értenek egyet, viszont így már hivatalos formában tudják véleményezni azt; mint fogalmazott: „bízunk benne, hogy olyan érveket és szempontokat tudunk bemutatni, amely árnyalja a Magyarországról alkotott képet.”

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2022. január 23. 11:53
A legutóbbi jogállamisági bizottságban is volt két jobboldali, el is mondták a véleményüket, le is tojták őket...
Ma is bukik a Zorbán...
2022. január 22. 08:12
A bolsevisták csak fel akarják használni őket a gyűlölködésük legitimizálására: "megkérdeztük őket is...".
Reszelő Aladár
2022. január 21. 11:56
Szóval most igyekeznek a nyilvánvaló módszertani hibákat kijavítani azzal, hogy meghallgatnak valaki mást is, persze a véleményét nem kötelező figyelembe venni. De mi lesz ellenzéki győzelem után? Mert a ha a kormány megy is, a jogrendszer marad. Vagy akkor már a kifogásolt jogszabályok jók lesznek? Vagy akkor majd az ellenzéki médiatúlsúly lesz a fékek és ellensúlyok problémája? Vagy ha megint 80+% külföldi nyer a közbeszerzéseken (ugyanannyiért mint Lőrinc), akkor már van verseny? Tisztázzuk gyorsan. Dr Miniszterelnök személye nem része a jogrendszernek. Ha vele van gond, akkor mondják ezt. Ja hogy azt PC nyelven nem lehet? Az ne legyen már a mi bajunk.
mokány
2022. január 21. 11:19
Mi a baj a módszerrel ? Liberálbolseviki gengszterek így szokták ezt csinálni .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!