Vay Blanka: A transzneműség olyan, mint a balkezesség

2021. november 02. 13:12

A korábban Vay Mártonként ismert újságíró és aktivista szerint nem több lett a transznemű, hanem azok lettek többen, akikből a társadalom nem verte ki a transzneműséget.

2021. november 02. 13:12
null

A korábban Vay Mártonként ismert újságíró megosztotta, mivel foglalkozik mostanában. Az interjúból kiderült, hogy tevékenysége újabban a feminizmus új irányaiba vezet, azon belül is a queerfeminizmus hazai meghonosításán munkálkodik. A 24.hu-nak elmondta, „ha bevonódsz a feminizmusba, nagyon hamar megérzed, hogy két-három generáción belül még aligha lesznek a nők tényleg szabadok és egyenlőek” – véli az aktivista, aki szerint adott az út az újfajta aktivizmus előtt, „hogy a patriarchátus helyett keress egy legyőzhető ellenséget”.

„Ez a másik feminista lesz, aki, mondjuk, nem a sex work narratívát követi, hanem felszámolná a prostitúciót.

vagy ki tudja, miért, de ez az egymás nyírása itt még nem olyan erős, mint külföldön. Egyrészt ezért vagyok inkább itthon aktív, másrészt itt még mindig jobb a helyismeretem, és ez fontos” – mondta az aktivista. 

Az, amit kényelmes pozíciónak nevez, teszi ezt nekünk lehetővé. Egy viszonylag biztonságos közegben tudunk regenerálódni, élni, van egy olyan munkánk, ami mellett nem kell másodikat meg harmadikat vállalni, azaz nem vagyunk olyan bizonytalanságban, mint itt a legtöbb aktivista: ez teszi számunkra lehetővé, hogy Magyarországra hozzuk vissza a pozitív energiákat azzal, hogy szervezünk egy közösséget” – számolt be a Berlinben élő transznemű aktivista. 

A riporter kérdésére, hogy divat-e manapság transznak lenni az aktivista így válaszolt: „Szerintem ez olyan, minthogy most több balkezes van, mint harminc vagy ötven évvel ezelőtt. Nem a balkezesek száma nőtt meg, hanem azoknak a száma, akikből a társadalom nem verte ki a balkezességet.

Több az elérhető információ, ez segít az érintetteknek, hogy tájékozódjanak, megtalálják a helyüket, tehát nagyobb valószínűséggel fogják kidugni a fejüket az ürgelyukból, és ezért a társadalom nagyobb valószínűséggel fogja ezt nekik hagyni”.


Arról, hogy valódi nemváltás nem létezik, itt írtunk. Arról, hogy transznemű gyermekek nincsenek, itt. Az is érdekes, hogy transzneműek százai térnek vissza eredeti nemükhöz, Walt Heyer történetét például itt olvashatja, Jamie Shupe történetét pedig itt.

Fotó: Vay Blanka, Facebook

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2021. november 03. 21:06
meg a tahóság! lassan már semmiről nem tehetünk, mentsük fel az elítélteket is!
csabi57
2021. november 03. 17:31
"Apám is balkezes, mégis megtanították jobb kézzel írni. Baromira utálta, de megtanulta, és most már jobbkezesként létezik. Ugyanez van a buzisággal meg a transzneműséggel is." Igen mi is tudjuk, ezért nem akarjuk, hogy megtanítsátok a gyerekeket buzinak és-vagy transzneműnek lenni. Mégegyszer: Igen mi is tudjuk, ezért nem akarjuk, hogy megtanítsátok a gyerekeket buzinak és-vagy transzneműnek lenni.
kronosz85
2021. november 03. 15:01
Mint balkezes mondom: meg az anyádnak a picsája!
kikicsoda
2021. november 03. 13:06
"Vay Blanka: A transzneműség olyan, mint a balkezesség" Na, mars vissza az elemibe. Tanulj egy kis biológiát. Mit szerencsétlenkedsz itt ilyen hülye dumával?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!