Etikai eljárást kezdeményeztek a pártban a Pride-on vonuló jobbikos ellen

2021. július 28. 09:11

A Jobbik elnöke diplomatikus nyilatkozatokat tesz a homoszexuálisokkal kapcsolatban, egyik politikusuk pedig feljelenti a másikat mert kiment a Pride-ra. Frissítés: Nem indítanak eljárást az ügyben.

2021. július 28. 09:11
null
Pálfy Dániel Ábel

Etikai vizsgálatot kezdeményeztek a Jobbikban a Pride-on vonuló politikusuk, Bereczki Miklós ellen – tudtuk meg több jobbikos politikustól. Korábban megírtuk, bár Jakab Péter, a Jobbik elnöke nem vett részt a homoszexuálisok és számtalan egyéb szexuális kisebbségi csoport éves szivárványos felvonulásán a hétvégén, a párt legalább egy politikussal biztosan képviseltette magát a rendezvényen.

A Jobbik soroksári alapszervezetének elnöke, Bereczki Miklós ugyanis nem csak megjelent a Pride-on, de közös molinót tartva együtt vonult a DK-s Niedermüller Péterrel, és az egykori momentumos főpolgármester-jelölt-jelölt Kerpel-Fronius Gáborral. Bereczki ezt követően a Facebookon közzétett bejegyzésében részletesen is kifejtette az új élménnyel kapcsolatos érzéseit.

 

Az egykor Gyurcsány Ferenc ellen létrejött párt politikusa tehát remekül érezte magát, miközben a szivárványos rendezvényen együtt vonult „neves politikus társaival” (sic!), például a gyurcsányista Niedermüllerrel és Kerpel-Froniussal, elismerve, 15 éve ez még elképzelhetetlen volt. Helyszíni riportunkban Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa is örömmel konstatálta, hogy „jobbikosok is vannak a tömegeben”.

Eközben a Jobbik elnöke, Jakab Péter hol konzervatív álláspontot elfoglalva azt hangsúlyozza a Telexnek adott interjúban, hogy „soha nem fog küzdeni azért, hogy egy gyereknek három apja legyen”, hol pedig úgy nyilatkozik az ugyancsak liberális Politico-nak, hogy „a homoszexualitást el kell fogadni és tolerálni kell”. A Jobbik pedig megszavazta homoszexualitás gyerekek körében történő népszerűsítését tiltó gyermekvédelmi törvényt, amelyet az Európai Unió vezetői, és a Jobbik koalíciós partnerei egyaránt szégyenletesnek és homofóbnak bélyegeznek.

Ezek  alapján talán nem egyértelmű, mit is képvisel a témában a Jobbik, de az kiderült, hogy vannak még a Jobbikban olyanok, akik szerint a párt értékrendjével, sőt az alapszabályukkal is összeegyeztethetetlen a Pride-on való részvétel. Olyannyira, hogy etikai eljárást kezdeményeztek a Niedermüllerrel együtt vonuló Bereczki Miklós ellen.

Bereczki Miklós Baranyi Krisztinával, a IX. kerület polgármesterével

Etikai eljárást kezdeményeztek Bereczki ellen

Az etikai procedúrát Szabó Balázs, a Jobbik újpesti önkormányzati képviselője kezdeményezte Bereczki ellen. Indoklása szerint Bereczki vétett az alapszabály ellen, amely úgy fogalmaz: „Fegyelmi vétségnek minősül különösen, ha a tag a) más politikai szervezetek vagy politikai ellenfelek gyűlésein, avagy egyéb helyen és módon, nyilvánosan a párt elfogadott politikájával szemben foglal állást, illetőleg ekként folytat közéleti tevékenységet; továbbá f) bármely módon olyan magatartást tanúsít, vagy olyan cselekményt követ el, amely a Jobbik hátrányos megítélésére, avagy a Jobbikba vetett bizalom megingatására alkalmas.”

Szabó Balázs megkeresésünkre elmondta, Bereczki Miklós részvétele a Budapest Prideon még magánszemélyként is összeegyeztethetetlen nem csupán a Jobbik szellemiségével, de jelenkori világnézetével is. Ráadásul

szerinte Bereczki politikusi minőségében vett részt a Prideon, és úgy véli, kérdés, hogy mindezt kinek a megbízásából, kérésére és/vagy érdekében tette.

Szabó szerint a Pride egy nemzetközi ügynökhálózat által támogatott szélsőséges rendezvény, amely Magyarország szuverenitását, alkotmányos- és legfőképpen társadalmi rendjét a kezdetek óta szándékozik aláásni, szellemisége nemzetellenes, keresztényellenes és családellenes.

Szerinte az LMBTQ-rendezvényt mind a magyar társadalom, mind a Jobbik tagságának és – legfőképpen vidéki – szavazóinak elsöprő többsége elutasítja, ezért Bereczki részvételével  egyértelműen szembehelyezkedik a Jobbik Elvi Nyilatkozatával is, ami kimondja: „Jobbközép néppárt vagyunk, mert mindig Magyarország és a magyar emberek érdekeit tartjuk szem előtt, és nem egy politikai csoport érdekeit vagy ideológiáját. Elutasítjuk viszont a keresztény tanítással és erkölccsel ellentétes gyűlöletkeltést és a szélsőséges politikai eszméket.”

A vasarnap.hu kérdésére Staudt Gábor, a Jobbik etikai testületének vezetője elmondta, hogy a bizottság minden beérkező panasszal kapcsolatban lefolytatja a vizsgálatot, így Bereczki Miklós esete sem képez kivételt. Staudt hozzátette, amennyiben a fegyelmi vétség gyanúja beigazolódik, úgy Bereczkit az alapszabályban foglaltak szerint szankcionálni fogják.

Frissítés: Cikkünk korábbi változatában tévesen azt állítottuk, hogy etikai vizsgálat indul a Jobbikban a Pride-ra kilátogató politikusuk, Bereczki Miklós ellen. Tény, hogy a politikussal szemben etikai eljárást kezdeményeztek a pártban, amit az etikai bizottság vezetője is megerősített, és jelezte, kivizsgálják. A Jobbik időközben az Index megkeresésére közölte, nem indítanak etikai eljárást Bereczki Miklóssal szemben. 

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Malvin
2021. július 28. 17:11
Valóban a heterók okozzák a homók szenvedéseit, ők a felelősek mindenért? Tényleg minden normális ember lelkiismeretét kötelezően furdalnia kell annak a tudatnak, hogy ő nem tartozik közéjük? ... Tovább: https://felhom.blog.hu/2021/07/18/terdelo_jezus_a_pride-on
Malvin
2021. július 28. 17:11
Valóban a heterók okozzák a homók szenvedéseit, ők a felelősek mindenért? Tényleg minden normális ember lelkiismeretét kötelezően furdalnia kell annak a tudatnak, hogy ő nem tartozik közéjük? ... Tovább: https://felhom.blog.hu/2021/07/18/terdelo_jezus_a_pride-on
iIonah
2021. július 28. 16:02
Mit csinált szerencsétlen, tán elköltött egy kamiont?
Felix Leiter
2021. július 28. 16:00
De, szerintem Jakab is ott volt, csak a rúzstól meg a pávatolltól nem ismerték fel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!