Transzparens Újságírásért Alapítvány: Politikai befolyás alatt állhat az újpesti média

2021. március 03. 19:15

A szervezet elemzése alapján erre utal, hogy a 2019-ben megválasztott baloldali vezetés lecserélte az önkormányzati médium munkatársainak nagy részét, és jóval több pénzt költ a médiára, mint elődei.

2021. március 03. 19:15
null

Megvan a lehetősége, hogy politikai befolyásolási törekvés éri az Újpesti Sajtó Kft.-t, hiszen a 2019-es önkormányzati választás óta mind személyileg, mind pénzügyileg radikálisan megnövekedett momentumos Déri Tibor vezette önkormányzat ráhatása a cégre a korábbiakhoz képest – ezzel a konklúzióval zárja a fővárosi kerületek médiaviszonyait feltérképező cikksorozatának legújabb részét a Transzparens Újságírásért Alapítvány.

A szervezet terjedelmes írásában felidézi, hogy 2019-ben a kerületi választáson nyertes ellenzéki összefogás a független sajtó ígéretével kampányolt, majd hirtelen elbocsátották az önkormányzati lap, az Újpesti Napló szerkesztőségének nagy részét. Déri Tibor polgármester és a baloldali képviselők ezt követően több mint a kétszeresére emelték a kerületi sajtóorgánumok finanszírozását és a jobbikos médiumok korábbi újságíróját, Balogh Gábort nevezték ki főszerkesztőnek (aki egyébként a balliberális összefogás jelöltjeként elbukott az önkormányzati választáson). 

Független médiát ígértek

Az Újpest Sajtó Kft. felelős az ujpestmedia.hu közéleti internetes hírportál, valamint az ujpest.hu hivatalos önkormányzati honlap működtetéséért, az Újpesti Napló kiadásáért, és az Újpesti Közéleti Televízió műsorkészítéséért. A fiatal momentumos polgármester, Déri Tibor a 24.hu-nak adott interjúban akkor úgy fogalmazott, „Van emellett egy Újpesti Sajtó Kft. nevű cég, ami jelenleg a propagandát szolgálja, de mi kiegyensúlyozott sajtót szeretnénk létrehozni, és ehhez megfelelő embereket a kerületbe hozni.” Egy másik interjúban pedig kijelentette,

Dériék az elbocsájtásokat újságírói függetlenség hiányával indokolta, hangsúlyozva, hogy szerinte a korábbi kollégák éveken át kiszolgálták a helyi hatalmasságokat és helyi propagandát folytattak. Déri tagadta, hogy a tömeges kirúgás politikai tisztogatás volna.

Balogh, a jobbikos főszerkesztő

Az új főszerkesztő az a Balogh Gábor lett, aki részt vett a Jobbik alapításában és aki a 2019-es önkormányzati választásokon még az összefogás jelöltjeként indult. Baloghot korábban azzal vádolták, hogy Bekes Gáspár álnéven a kuruc.info-ra ír cikkeket, de azb újságíró ezt azóta is tagadja. 

2013-ban nagy botrányt kavart az a sokak által antiszemita megnyilvánulásként értékelt publicisztikája, amelyben a Jobbikból kilépő Szegedi Csanádról szó szerint a következőket írja: „Hiszen, ha a dolog velejét nézzük, akkor nem vagy más, mint egy zsidó tolvaj, aki lebukott és most antiszemitizmust kiált. És ezzel a lehető legtökéletesebben visszaigazolsz minden létező előítéletet a sajátjaidról.”

Az Újpesti Sajtó vezetése szerint Baloghra kizárólag szakmai indokok alapján esett a választás

Baloghnak ezt korábban a Jobbikhoz köthető Alfahir.hu-n jelentek meg írásai és a szintén jobbikos N1TV műsoraiban is feltűnt. Az Újpesti Sajtótól – és az önkormányzattól – független, de az előző, jobboldali városvezetéshez közelinek tűnő ujpestihirek.hu internetes oldal szerint Balogh kinevezése annak bizonyítéka, hogy politikai okokból történik a váltás az Újpesti Napló élén.

Balogh már az újpesti lap főszerkesztőjeként később komoly szakmai hibát vétett, amikor egy lapzárta utánra tervezett eseményről tudósított, amelyet pechjére végül elhalasztottak.

Rengeteg pénzt tol a médiába az új vezetés

Az Újpest Sajtó Kft. önkormányzati tulajdonú cég, így anyagi értelemben soha nem volt és soha nem is lehet független a helyi politikától. A Transzparens Újságírásért Alapítvány szerint

a függőség mértéke változhat, aminek jó indikátora lehet a szerkesztőség személyi összetételének és anyagi lehetőségeinek változása.

Azt követően, hogy Újpest új vezetése jelentős mértékben megváltoztatta az alkalmazottak körét, a médiaholding anyagi támogatását is radikálisan megemelte. A 2020-as IV. kerületi költségvetésben az Újpesti Sajtó Kft. finanszírozására 225 millió forintot költött a Déri Tibor vezette baloldali önkormányzat. Ez 70 millió forinttal, azaz 45%-kal több, mint amit a Wintermantel Zsolt által vezetett jobboldali önkormányzat 2019-ben ugyanerre a célra költött. Ezen a közvetlen finanszírozáson kívül az önkormányzat különböző jogcímeken további 127 milliót – így összesen kb. 350 milliót – fizetett ki az Újpesti Sajtó Kft.-nek.

Átláthatóság? A „nyilvános szerződések” nem elérhetők

Az alapítvány megpróbálta elérni a önkormányzat üvegzseb oldalán az Újpesti Önkormányzat és az Újpesti Sajtó Kft. közt született szerződéseket és támogatásokról szóló adatokat, de ezek közül semmi nem volt elérhető az önkormányzati oldalon. A szervezet közérdekű adatigényléssel fordult ez ügyben az Újpesti Sajtóhoz.

A Transzparens Újságírásért Alapítvány összegzése szerint egyértelműen kiderült, hogy az új városvezetés egyrészt jelentős mértékben megváltoztatta a kerületi médiaholding személyi összetételét, másrészt sokkal több pénzt juttat el hozzá. Ezért azt a következtetést vonták le, hogy ugyan ez nem bizonyítható az újpesti médiumokat, politikai befolyásolási törekvés érheti.

Hogy kiderítsék, az újpesti városvezetés élt-e ezzel a befolyásával, a szervezet a jövőben elkészíti az újpesti médiumok tartalmainak részletes elemzését, amelyet cikksorozatuk következő részében  után tudunk pontos választ adni. Az Újpesti Sajtó Kft. átfogó tartalomanalízisét, amely a cikksorozatunk következő részében lesz olvasható.

Borítókép: részlet az Újpesti Napló idei 2. lapszámából

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelbi
2021. március 04. 19:46
mindenki azt kapja amit megérdemel. Újpest ezt akarta magának
KBA98
2021. március 04. 18:27
Most már szégyenlem, hogy Újpesten születtem!
zakar zoltán béla
2021. március 04. 10:11
Bangóné jobb, mint Balogh...
DrPepper
2021. március 04. 06:57
Óbudán már két lap is van egy önkormánypárti meg egy nemönkormánypárti -homlokegyenesen ellenkező tartalommal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!