Így emlékezik Trianonra a XVI. kerület

2020. május 28. 12:45

Egy rövid, alig néhány perces, de annál látványosabb filmmel készül a trianoni békediktátum 100. évfordulójára Budapesten a XVI. kerületi önkormányzat. Az alkotást június 4-én tekintheti majd meg a nagyközönség – írja a Magyar Nemzet.

2020. május 28. 12:45

A Magyar Nemzet beszámol arról: a XVI. kerületi önkormányzati képviselők elmondták, hogy amikor kitört a koronavírus-járvány, akkor leültek és átgondolták a helyzetet, mert azt a megemlékezéssorozatot, amelyet korábban terveztek, nem lehetett megtartani. A kerület azonban mindenképpen szeretett volna megemlékezni a 100. évfordulóról, ezért elkezdtek gondolkozni. Először csak a fáklyák kerültek szóba, aztán ahogy folyt az ötletelés, felmerült, hogy jó lenne egy zenekar is a programhoz, amely egy olyan számot játszhatna, amelyik kifejezi a nemzeti összetartozásunkat. Először csak egy fényképen gondolkodtak, aztán rájöttek, hogy az, amit ki szeretnének fejezni, csak egy videófilmben lehetséges. Szerették volna, hogy a Nélküled című szám hangozzon el az alkotásban, a közreműködésre a P. Mobil zenekart kérik fel, hiszen a csapat annak idején a XVI. kerületből, Sashalomból indult el Kárpát-medencei hódító útjára.

A lap arról is ír: az ötletgazdákból később szervezők lettek, és a következő hetekben Antalóczy Csaba és Horváth Ádám nagyon sokat dolgozott azon, hogy a film forgatására minden összeálljon. „A célunk az, hogy június 4-én és azután az üzenet minél több emberhez eljusson. Szeretnénk a filmet a hivatalos csatornákon leadni, bízunk benne, hogy a sajtó is bemutatja, így a megemlékezést el tudjuk vinni az otthonokba. A legfontosabb üzenet az, hogy összetartozunk, és nem felejthetjük a trianoni békediktátumot, amely sajnálatos, de éppen ezért kitörölhetetlen a lelkünkből” – hangsúlyozták a képviselők.

A felvételen csaknem négyszáz, a történelmi Magyarország határait kirajzoló fáklya gyulladt meg távirányítással. Ez a felvételen alig egyperces rész lesz, de a valóságban több mint egy óráig tartott, mire ezt a részt leforgatták. Közben felcsendült a Nélküled című szám, amelyet a P. Mobil a fáklyákkal körülhatárolt területen belül felállított hangszereken játszott el; a csapat a térképen körülbelül Budapest környékéről zenélt. A szervezők elmondták, hogy a történelmi Magyarország határvonala pontos. A fáklyák így szinte centiméter-pontossággal kirajzolták Nagy-Magyarország határát – írja a Magyar Nemzet

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!