Az Opera mindig Magyarországként vizsgázik

2020. április 13. 11:19

Hol így, hol úgy, hol maszkvarrással, hol tévéfelvételek kiszolgálásával, hol pedig videók zsűrizésével, leveleket intézve – miközben »csak« egy operaház volnánk...

2020. április 13. 11:19
Ókovács Szilveszter

Se ez, se az, mégis minden

De ne maradjon ez így akármeddig, hisz a vesztegzárfélének már négy hete. Sem maszkgyár, sem tévéállomás, se közoktatási intézmény nem vagyunk. Ugyanakkor már lassan tíz éve úgy gondolkodunk itt, az Operában sokan, hogy nem a szűken értelmezett színházi szerep a mienk, hanem inkább a – már megint József Attila-i – nagy felhorgadás, miszerint nekünk egész népünket kell segíteni. Így, ha a helyzet így hozza, úgy, ha úgy. Operás eleink is arra tanítottak minket, hogy az Opera mindig Magyarországként vizsgázik, amit csinál, azt tehát tegye a legmagasabb színvonalon. 

Természetesen nem vitatjuk el, hogy van a hazánknak sok más imázsdarabja is, amely nemcsak cseppben a tenger-alapon, hanem a szebbik arcunkat, a saját önideálunkat felmutatva kell helyt állnunk magyarként: a Balaton éppúgy egyenlő Magyarországgal, mint a Parlament, a Nemzeti Színház vagy akár egy referenciakórház.

Mivel tegnapelőtt volt a Láthatatlan Munka Világnapja, a sok otthon tovább robotoló édesanya és édesapa érdemeit nem kisebbítve (pláne, mert sok operás van köztük) szeretném ehelyütt is megköszönni annak a csaknem 700 kollégának a munkáját, jelen időben is érvényes helytállását, aki a most tétlenségre kényszerített 500 közalkalmazott és 150 szerződéses művész (énekes, karmester, balettmester) kiteljesedését minden időben saját feladatteljesítésével támogatja. Hol így, hol úgy, hol maszkvarrással, hol tévéfelvételek kiszolgálásával, hol pedig videók zsűrizésével, leveleket intézve – miközben »csak« egy operaház volnánk...

»Zsdú átvétá, kák szálávej létá!« És jó egészséget!

Szilveszter

2020. április 10.”

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2020. április 13. 16:53
A mondatot, hogy Nekem a kérés nagy szégyen nem József Attila, hanem Nagy lászló írta (Adjon az Isten). Persze, az nem egy opera. Szilveszter, ez nem kellett volna.
Takita
2020. április 13. 13:34
Helyesbítek: a Hunyadi László c. opera előadásáról volt szó. Gondolom valamilyen akusztikai probléma lehet,amire érdemes odafigyelni. Észrevételem segitö szándékú.
zsoltkom2
2020. április 13. 13:30
"Mivel tegnapelőtt volt a Láthatatlan Munka Világnapja" "A KKDSZ elfogadhatatlannak tartja azt a törvénytervezetet, amely alapján a kulturális területen dolgozók (könyvtárosok, múzeumi és levéltári munkatársak többek között) elvesztenék közalkalmazotti jogállásukat. Különösen felháborítónak tartja a szakszervezet, hogy a kormány a húsvéti munkaszünet idejét adta meg nekik, hogy véleményezzék a tervezetet. Ezzel kapcsolatban így fogalmaz az elnökség: "A "jó stílusérzékkel" húsvét ünnepének előestéjén, az utolsó vacsora napján az érdekképviseletekhez véleményezésre eljuttatott tervezet, ha megvalósul, valóban a kulturális szolgáltatások utolsó vacsorája lesz, melyet logikusan csak a kivégzés követhet."" https://bit.ly/2Xw6XOQ
János bácsi
2020. április 13. 12:51
Szilveszter! Ma olyan időket élünk, hogy egy orvos, ápolónő, buszsofőr, takarítónő és még sorolhatnám végtelenségig, ezerszer többet ér mint az egész Operaház társulata veled egyetemben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!