Harmadszorra vitáztak az előválasztás jelöltjei

2019. június 24. 08:56

Ismét összecsapott Kálmán Olga, Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor.

2019. június 24. 08:56

Milyen képességek és tudás teszi alkalmassá a jelölteket? – hagzott az első kérdés a vasárnap esti előválasztási vitán, melyről az ATV tudósított. Mint a válaszokból kiderült, Karácsony Gergely január óta készül a feladatra, Kálmán Olga 25 éve készül politikából, közéletből, gazdaságból és várospolitikából, Kerpel-Fronius Gábornak pedig saját elmondása szerint „van képessége arra, hogy megtalálja azokat az embereket, akikkel együtt tud dolgozni”.

A folytatásban beszéltek Tarlós Istvánról, aki Kálmán Olgának többek között az utca mocskát, az elvett egészségügyet és a tömegközlekedést juttatta eszébe.  Karácsonynak az jutott Tarlósról eszébe, hogy nem ült le vele vitázni, de most „reméli, hogy az előválasztás győztesével le fog ülni”.

A jelöltek ezután rövid kérdésekre válaszoltak, mint például „mennyibe kerül egy BKK-jegy?”, „melyik kerületben van a legtöbb bérlakás?” vagy éppen „hány budapestinek van autója?”.

Az érdekesebb kérdések ezután következtek, például felvetették, kinek mi lenne az első intézkedése főpolgármesterként. A Momentum jelöltje „egy elszámoltatási biztost nevezne ki, és a legértékesebb fővárosi szerződéseket áttekintetné, ha valamelyik hátrányos, azt megpróbálná felmondani”, Kálmán Olga az egészségüggyel kezdené, 5-15-25-ös programjával, Karácsony Gergely pedig kivetné a „Tiborcz-adót”.

Ismételten rövid kérdéseket kaptak a jelöltek, majd előkerült a lakhatás, az egészségügy és a közlekedés bővebb tárgyalása is. Mint kiderült, Kálmán Olga szerint „alapvető filozófiai különbség van a parkolás tekintetében közötte és Karácsony Gergely között”. A DK-jelölt szerint „csak az szenved, aki használja a várost”, és „nem kellene büntetni csak az autósokat vagy csak a tömegközlekedőket”. Kerpel-Fronius Gábor szerint a koncepció lenne a fontos.

Később felmerül a kérdés: „lehet-e egy várost ellenzékiként kompromisszumok nélkül irányítani?” Karácsony szerint a mostani főpolgármester a központi hatalom akaratát érvényesíti a budapestiek felett és ezt meg kell megfordítani. „Budapest álljon a sarkára” – mondta.

Kálmán Olga szerint „megmosolyogtató a kérdés, mert fel lehet tenni, hogy mit ért el egy kormánypárti főpolgármester a kormánnyal szemben az elmúlt 9 évben”. Hozzátette: nagyon bízik abban, hogy ősztől ellenzéki többségű testülete lesz a fővárosi önkormányzatnak.

Kerpel-Fronius szerint oda kellene állni a kormány elé azokkal a tervekkel, amiket a budapestiek szerint meg kell valósítani, de ehhez be kell vonni a városlakókat is. Véleménye szerint így lesz igazi mandátuma a főpolgármesternek.

Végezetül kiderült az is, Karácsony szerint „az emberek szeretik a demokráciát” és bármelyik képviselő is nyer hármuk közül, a másik kettőre számíthat. Kálmán Olga szerint „teljesen egyértelmű, hogy közöttük viták nincsenek, csak hangsúlybeli különbségek, melyeket össze lehet csiszolni”. Kerpel-Fronius hozzátette: örömünnep volt neki az előválasztás.

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. június 24. 11:51
Az ATV-ben 20 fő előtt.
pesti051
2019. június 24. 10:23
A polgármester - amint az a nevében is bennefoglaltatik - egy SZAKMA, (Bürgermeister), aminek van igenis konkrét szakmai ismeretanyaga, amit egy valamire való polgármesternek TUDNIA kell. A "vitán" (??) lehetett látni a hölgy és a két úr ezen a területen SEMMIFÉLE ismerettel nem bírnak... No, de nem baj, valahol el kell kezdeni, a három jelölt felkészültsége, szakmai ismeretei alapján jelenleg max. a Mekk(bürger)meister posztra pályázhat...
Kegyes urunk Karolus
2019. június 24. 10:20
Három hülye.
alex44
2019. június 24. 10:04
Lehet hogy elkerülte a figyelmemet, de mintha a hajléktalan kérdésről ezen a harmadik vitán sem hallottam volna tőlük semmit ők hogyan oldanák meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!