Embercsempész a kormány a Gyurcsány-párt szerint

2018. november 27. 10:47

Az MSZP szerint a kormány asszisztál a nők elleni erőszakhoz, a Jobbik arról beszél: munkavállaló-ellenes törvény készül; a DK úgy látja, embercsempész kormánya van az országnak. A kormány részéről visszautasítják a becsmérlő szavakat. Vita az Országgyűlésben.

2018. november 27. 10:47

Napirend előtti felszólalásokkal kezdte meg keddi munkáját az Országgyűlés, szó esett a nők elleni erőszakról, a munkavállalókról, a Gruevszki-ügyről és a 2021-es népszámlálásról. Az ülés elején a jegyző ismertette Áder János átiratát arról, hogy a köztársasági elnök a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárává nevezte ki 2018. december 1-jei hatállyal Kovács Zoltánt, aki eddig a kormányszóvivői feladatokat látta el.

MSZP: a kormány asszisztál a nők elleni erőszakhoz

A szocialista Gurmai Zita azt állította, a kormány asszisztál a nők elleni erőszakhoz, „tettestársként bátorítja az erőszaktevőket”, mert nem nyújt megfelelő védelmet a bántalmazott magyar nőknek. Konkrét bűneseteket említve úgy ítélte meg, a bántalmazott nők igazságszolgáltatás helyett megaláztatást és érzéketlenséget kapnak, a jogalkalmazás szintjén is működik a zsigeri áldozathibáztatás. Gurmai Zita hiányolta az isztambuli egyezmény ratifikálását és követelte, hogy a magyar nők kapják meg a védelmet az erőszak minden formájával szemben. Kormányzati szintű fenyegetésként értelmezte egzisztenciális értelemben például a túlórapénzek visszatarthatóságát megteremtő jogszabály-módosítást.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára visszautasította a képviselő állítását, leszögezve: az Orbán-kormány soha nem támogatta az erőszak semmilyen formáját. Nem úgy, mint a 2006 őszén az akkori kabinet – jegyezte meg. Hangsúlyozta: a nők védelmét szolgálják a magyar büntetőjogi szabályok függetlenül az isztambuli egyezménytől is, amelyet egyébként 13 tagállam nem írta alá eddig. Önálló tényállás a kapcsolati erőszak, fejlesztik a kríziskezelő szolgáltatásokat, prevenciós programokat támogatnak több mint 6 milliárd forinttal, kampányt indítanak a kapcsolati erőszak elfogadhatatlanságának bemutatására – sorolta, reagálása végén nyomatékosítva: a kormány elutasítja a nők elleni erőszakot és elkötelezett a bántalmazás felszámolásában. Megjegyezte, a felvetett esetekben az ügyészség képviselte a vádat és az ügyekben súlyos büntetések születtek.

Jobbik: munkavállaló-ellenes törvény készül 

Pintér Tamás (Jobbik) Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf fideszes képviselők munka törvénykönyvét módosító javaslata ellen szólalt fel, munkavállaló-ellenesnek minősítve az indítványt. Szerinte visszaélésekhez vezethet, ha a túlmunkákkal 3 év alatt kell elszámolni, a túlórák számának „drasztikus növelése” pedig heti egy plusz munkanapot jelent majd. Ezzel a magyar gazdaság és a magyar munkások sírját ássák meg – hangoztatta a jobbikos politikus, kijelentve: a javasolt változtatásokat életellenesnek tartják, azok szerintük a gazdasági kivándorlást ösztönzik majd, embertelenek, családellenesek, és csak a multik érdekeit szolgálják.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára azzal kezdte, hogy a munkaerőpiac folyamatosan változik, és ez gyors alkalmazkodást kíván. A javaslat a munkaerőkeret jobb alkalmazása feltételeinek megteremtését célozza, azt, hogy az általánostól eltérő munkarendben foglalkoztatott munkavállalók és az őket alkalmazó munkáltató számára az aktuális gazdasági környezethez igazodó körülményeket teremtsen – mondta. Kitért a munkabérek színvonalának emeléséért tett kormányzati lépésekre, megemlítve például azt, hogy a reálbérek átlagosan 36,3 százalékkal emelkedtek 2010 és 2017 között, a minimálbér pedig 2010-ről 2018-ra 87,8 százalékkal emelkedett. A 48 órát nem haladhatja meg a heti munkaidő a túlórát is beleértve, utóbbi maximális mértéke pedig a napi és heti pihenőidő, a heti munkaidő és az éves szabadság rendelkezéseinek fényében alakítható ki - mondta.

DK: embercsempész kormánya van az országnak

Gréczy Zsolt (DK) Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök menekültjoga kapcsán kijelentette, Magyarországnak embercsempész kormánya és miniszterelnöke van. Orbán Viktornak egy köztörvényes bűnöző a szövetségese – hangoztatta. Kinek az érdekeit képviselte Orbán Viktor a macedón politikus befogadásakor? Mit tudhat Vlagyimir Putyin Orbán Viktorról? – tette föl a kérdést. Szerinte ez az ügy maga „a kommunista tempó”, Hruscsov, Kádár és Tito rakosgatta így az embereket. Közölte, még egyetlen diktátor sem maradt hatalmon, Orbán sem fog maradni, eljön a számonkérés ideje.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára határozottan visszautasította a miniszterelnököt és a kormányt ért „becsmérlő szavakat”. Hangsúlyozta, a bevándorlási hivatal eljárása mindenben megfelelt a magyar és a nemzetközi jogszabályoknak, arról azonban részletes tájékoztatás nem adható. Szerinte a DK-nak fáj, hogy Macedónia is kerítést épített, mert az illegális bevándorlást akarják erősíteni. 

Párbeszéd: továbbra is legyen név nélküli a népszámlálás adatfelvétele

Mellár Tamás (Párbeszéd) azt szorgalmazta, legyen továbbra is név nélküli a népszámlálás adatfelvétele, amely 2021-ben esedékes. Szerinte ha a nevet is meg kell adni, akkor az emberek a szenzitív kérdésekre meg fogják tagadni a válaszadást és fennáll az adatok kijátszásának veszélye is.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a képviselő, aki korábban a Központi Statisztikai Hivatal vezetője volt, szakmai „nünükéjét" kéri számon. Rámutatott, 2001-ben volt az első olyan népszámlálás, amikor nem vették fel a nevét, ezt Mellár Tamás és Majtényi László akkori adatvédelmi biztos találta ki. Hozzátette: 2011-ben 22 európai országból 21-ben rögzítették a nevet is, csak Magyarországon nem. Elmondta azt is, közvélemény-kutatások szerint a magyar állampolgárok 83 százaléka megadná a nevét statisztikai célból.

(MTI)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2018. november 27. 16:22
Dobreva (D) Klara (K)- párt, melynél morális, intellektuális és biológiai értelemben, nincs lejjebb a mélytalaj alatt. A Pokol pöcegödre alatti világ!
syphax
2018. november 27. 14:43
"..de van nagyobb baj is a politikában, ha valaki elhiszi a hazugságait. Mindenféle hazugsággal vádolják meg a kormányoldalt, majd utána úgy tesznek, mintha valóság lenne, és még egyszer a fejükre olvassák a hazugságaikat. " EZT CSINÁLJA A MAI ELLENZÉK MINDEN VONALON! ÚGYHOGY EZ AZ ORBÁNI VÁLASZ-SZÖVEG TKP. MONDENHOVA JÓ! UNIVERZÁLISAN ÉRVÉNYES ÉS HASZNŰLHATÓ MINDENHOVA ÉS MINDENRE.
luga
2018. november 27. 13:44
Ezek a balliberáltak még ennyi idő után sem jöttek rá, hogy ezzel a féleszű viselkedéssel csak az undor növekszik irányukba. Nagyon hülyének kell annak lenni, aki ezekre vevő.
fogas paduc
2018. november 27. 13:41
Az " iszambuli egyezményhez" - a női nemi szerv csonkítását nők végzik a női hozzátartozók unszolására - úgyhogy ebből kéretik a férfiakat kihagyni. Míg a háborúkban az ellenség a nőket megerőszakolja, addig a férfiakat meg legyilkolja.... Az is elég lehet, ha valakiről azt feltételezik, hogy mocskos a fantáziája... Szóval ugye Svédország aláírta ezt az egyezményt, így azóta írásos beleegyezés kell az aktus előtt ( azt nem értem, hogy a két tanúval és az ügyvédi hitelesítéssel mi is lesz?, és mi van akkor ha az éjszaka több menetesre sikeredik, akkor az több papír?), továbbá a feministák Svédországban kiharcolták, hogy a férfiak csak ülve pisilhessenek - mondjuk ekkor ugye az a probléma, hogy a sugár az ülőke és a fajansz közti résen keresztül fog szétspriccolódni..... Franciaországban, ha egy nő után füttyentenek, akkor az már fél éves börtön. Innen már csak egy lépés, hogyha egy férfinek spontán merevedése van, akkor az már szexuális zaklatásnak minősüljön. Bár jut eszembe, akkor a hölgyek vaginájába is lehetne egy galvanométer elhelyezni, észreveendő az esetleges spontán nedvesedést - és a jogegyenlőség nevében hasonlóan megítélni..... - szóval van még hova fejlődnie a nyugatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!