Üzennek Brüsszelnek – Balog Zoltánék most konferenciával

2016. július 07. 12:45

Elégedetlen Brüsszel romaügyi tevékenységével Balog Zoltán EMMI-miniszter – derült ki egy minapi háttérbeszélgetésen. A helyzet Balog szerint sokkal rosszabb, mint akár Viviane Reding biztos és Andor László ideje alatt volt. Az üzenetet majd Navracsics Tibor adhatja át brüsszeli kollégáinak, ő ugyanis az egyetlen, aki európai biztosként részt vesz azon a romaügyi konferencián, amelyet Balogék péntekre és szombatra szerveztek. Az eseményen szerepet kapott Farkas Flórián is – de csak kicsit.

2016. július 07. 12:45
Stumpf András

„Az én ötletem volt, azért, hogy a sajtó írjon a konferenciáról. Píár-szempontból remek, nem?” – ütötte el viccel Balog Zoltán humánminiszter szerdán a Mandiner arra vonatkozó kérdését, ki találta ki, hogy a tárca által most péntekre és szombatra szervezett romaügyi konferencián a botrányt botrányra halmozó Farkas Flórián is az előadók között szerepeljen?

Az „Együtt kezdtük, együtt folytatjuk” című rendezvény eddig ugyanis valóban úgy került be a hírekbe, mint egy, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnökének rehabilitálására tett kísérlet. Ez ugyanakkor, amint a szerdai háttérbeszélgetésen kiderült, nincs így. Elég a programra vetni egy pillantást: a kétnapos konferencián Farkas Flórián negyedórás előadásra kapott lehetőséget - amely lehetőséggel nem is biztos, hogy élni fog.

Balog Zoltán mindenesetre a szót komolyabbra fordítva is kiállt döntése mögött. Szerinte Farkas miniszterelnöki biztos, lehetőséget kell számára adniuk, s azt majd ő eldönti, él-e vele. Az ártatlanság vélelme ráadásul őt is megilleti mindaddig, amíg büntetőjogi felelőssége be nem bizonyosodik. Másrészt - mondta a miniszter - az ORÖ-vel közösen több programot is vittek. Ezek között volt a miniszter szerint is sikertelen, ezért általuk le is állított „Híd a munka világába” nevezetű; de például a „Nő az esély” című is, amely pedig jó példája az EMMI-ORÖ-együttműködésnek: ezer roma nőt képeztek ki szociális asszisztensé, akiknek háromnegyede munkát is talált – egyikük, egy óvónő fel is szólal majd a konferencián.

Vegyes tapasztalatok

Az ORÖ-együttműködés tapasztalatai tehát a miniszter szerint vegyesek. (Balog kiállt az oktatás központosítása mellett is, éppen a romaügy szempontjából. Mint fogalmazott, korábban a polgármestereken múlott, kit vesznek fel; most viszont az állam dönthet, s helyi ellenérdekeltek sem tudják megakadályozni, hogy egy óvodába roma dajkát vegyenek fel.)

A kétnapos konferenciát egyébként a Roma Keretstratégia és a Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia ötéves évfordulójának alkalmából szervezik, ami elég unalmasan hangzik így elsőre, de nem az, ha tudjuk: a nemzetközire szervezett dzsembori egyik célja, hogy Balogék üzenjenek Brüsszelnek. Igaz, nem kvóta-, hanem romaügyben és nem óriásplakátokon meg népszavaztatással.

Az üzenetet majd Navracsics Tibor adhatja át kollégáinak, ő ugyanis az egyetlen, aki európai biztosként részt vesz a konferencián, noha a szervezők többeket is meghívtak. Személyesen is. Hiába.

Brüsszel nem érdeklődik

A helyzet Balog szerint sokkal rosszabb, mint akár Viviane Reding biztos és Andor László ideje alatt volt: noha Redinggel nagy csatái voltak a magyar kormánynak mindenféle területen, a romaügyet viszont képviselte, nyomta ő is, mostanra azonban megállt a tudomány. Balog szerint három biztoshoz tartozó terület összefogása kellene a romastratégia hatékony végrehajtásához európai szinten: a „hagyományos” emberi jogi megközelítés mellett a munkaügyé és a regionális fejlesztési ügyeké, annak azonban semmi jele, hogy a jelenlegi Bizottságban ez bárkit is érdekelne.

Éppen ezért hívták meg a soros elnökséget adó Szlovákia romaügyi kormánybiztosát, Ravasz Ábelt, aki egyrészt előad pénteken, másrészt a vele való együttműködés esély lehet arra, hogy a felzárkózási programok európai szinten is tisztességes képviseletet kapjanak.

Miközben Brüsszel „szegregációtobzódásban van”, azaz kötelezettségszegési eljárásokkal vegzálja Magyarországot, itthon elkezdtek mutatkozni az eredmények – ha mégoly szerények is. Két éve ráadásul már kifejezetten a cigányságra vonatkoztatva is vannak adatok, Lázár János tehát nem volt kellően tájékozott, amikor egy kormányinfón azt kérdezte: honnan tudja Brüsszel, ki cigány és ki nem?

A KSH és az Eurostat adatait felhasználó, a háttérbeszélgetésen kiosztott „hőtérképből” már romákra lebontva is mutat adatokat. A szegénységnek kitettek aránya például 2014-ben 31,8 százalék volt az egész magyar társadalmon belül, egy évre rá már „csak” 28,2, ha a romákat nézzük, ott viszont a 89,86 százalék mérséklődött 83,7-re. (A nem romáknál is javult a helyzet: 29,77-ről 26,8-ra.) A szegénységi, iskolázottsági és foglalkoztatási adatokat tartalmazó táblázatból kiderül: a romák között még mindig hatvan százalékos a korai iskolaelhagyás, ennek megakadályozása tehát az egyik legégetőbb feladat.

Sokszínű konferencia

A konferencián egyébként messze nem csak Fidesz-közeli felszólalók lesznek: Bódis Kriszta előadást tart, Daróczi Ágnes és Kállai Ernő is szót kapnak és a cserdi polgármester, Bogdán László is beül ugyanabba a kerekasztalba.

A rendezvény díszelőadása sem a virtigli Fidesz-vonalat képviseli: péntek este nyolckor a Müpában mutatják be Müller Péter Sziámi Somnakaj című cigány musicaljét, a szereplőgárdában pedig ott az egykor PA-DÖ-DÖ-énekesnő Falusi Mariann, de Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos is.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Volo
2016. július 07. 16:17
Ez egy ritka gusztustalan,s főleg nagyon hazug beszólás: " rendezvény díszelőadása sem a virtigli Fidesz-vonalat képviseli:...." Mert még ha azt írja Jobbik... Bár ma már az sem , mert a Vona, a kiskutyák után a balról a cigányokat kezdi majd gyurcsány utasítására, simogatni.Szóval nem értem ezt a nácizást na!
kukagyerek
2016. július 07. 15:47
ÜZENJÜK BRÜSSZELNEK, HOGY A MI FLÓRINK NEM IS LOPÓS! MEG AZT IS ÜZENJÜK, HOGY FELCSÚT MEGELŐZI BRÜSSZELT HAMAROSAN AZ EGY FŐRE JUTÓ MUTYIBAN! NO MEG AZT IS HOGY: VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR! VIKTOR!
Tintamin
2016. július 07. 14:10
MIAFASZOM???????? Balog elégedetlen, hogy mi nem csinálunk semmit, csak ellopjuk a pénzüket?????? Hábazmeg, Farkas Flóri hány milliárdot húzott be ebből????? JESUS, ez totál skizó!!!!
rogánszíjgyártó
2016. július 07. 14:09
Dr Farkas Flórián dr majd képviseli a magyar kormány romapolitikáját. Tudom, hogy ti nem gyóntattok Balogh Bácsi, de a Flóri gyerek elszabadult. Üzenjük Brüsszelnek itt a romák lopják el a romáktól, tőlük meg a gázszerelők, a gázszerelőktől a szobatársak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!