Diplomáciai kapcsolatot létesített Magyarország és Monaco

2016. május 03. 14:52

Hétfőn aláírta hazánk és a Monacói Nagyhercegség párizsi nagykövete a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok létesítését a két ország között. A hercegségbe a párizsi nagykövetet akkreditáljuk, és a konzuli védelmet is a francia fővárosban található magyar külképviselet látja el.

2016. május 03. 14:52

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter javaslatára Áder János köztársasági elnök határozatban döntött a Magyarország és a Monacói Hercegség közötti nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok létesítéséről. Az erről szóló közös nyilatkozatot a két ország párizsi nagykövete hétfőn írta alá – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kedden az MTI-vel.

Mint írták, Monacónak a Franciaországgal kötött államszerződése 2005-ös felülvizsgálatáig nem voltak kiterjedt diplomáciai kapcsolatai, ezután azonban sorban létesített ilyen kapcsolatot a világ országaival. A kapcsolatfelvételre Magyarországgal idén került sor. 

Magyarország e lépéssel már minden európai országgal hivatalos diplomáciai kapcsolatban áll.

Kiemelték: Magyarország a diplomáciai kapcsolatok felvételétől a két ország politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatainak élénkülését, a nemzetközi fórumokon – az ENSZ-ben és az Európa Tanácsban – a már eddig is sikeresen folytatott együttműködés dinamizálását várja. 

Magyarország a közeljövőben tervezi párizsi nagykövete akkreditálását Monacóban. 

A Monacóban bajba jutott magyar állampolgárok konzuli védelmét továbbra is a párizsi nagykövetség konzuli osztálya látja el – áll a KKM közleményében.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2016. május 03. 17:03
Hol lehet jelentkezni a monacói nagyköveti posztra?:)
bookmark
2016. május 03. 15:12
Nagyon helyes. Albert Herceg mikor jön Pestre az ikrekkel? Hozza a dédnagypapa tengeralatt járóját is? Nekünk ugyan nincs tengerünk, de egy nyitó kiállítás egy Monaco Maritine vendég kiállítás plusz egy Formula 1 közös kiállítás méltó kezdetet adhatna az új múzeumi negyednek. A városligeti újjáépítés részeként kéne egy Grace Kelly rózsakertet csinálni. Aztán a monacoi focicsapatot is meg lehetne hívni egy barátságos meccsre.
Lotti
2016. május 03. 15:05
Végre! Szerencsétlen hazánkfia , aki a kaszinóban ingét-gatyáját elveszítette segítséget kaphat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!