Lázár a tanároknak: Nem tisztességes gyerekekkel zsarolni a kormányt

2016. február 18. 17:33

A tárgyalásokon való részvételre buzdította a tanárokat Lázár János, kijelentve, hogy nem enged a tankönyvlobbinak, akkor sem, ha az a tanárokon keresztül nyilvánul meg. A Miniszterelnökséget irányító miniszter leszögezte: nem menesztik a Klik vezetőjét. Habony Árpád esküvője kapcsán Lázár leszögezte: téved Baán László múzeumigazgató, ha szerinte kapcsolati tőke szükséges az intézményfejlesztéshez.

2016. február 18. 17:33

A közoktatásban jelenleg nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre, ezt akkor sem tudja megtenni a kormányzat, „ha gyerekekkel próbálják tisztességtelenül zsarolni” – mondta ez utóbbitól óva intve a szakszervezeteket a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón.

Lázár János a tárgyalásokon való részvételre buzdította a pedagógusok képviselőit, hangsúlyozva: a kormány nyitott a konstruktív együttműködésre. Azt azonban a kabinet nem vállalhatja, hogy a pedagógusok „a gyerekeket maguk előtt tolva kérjenek béremelést” – fogalmazott. 

Kijelentette azt is, az ingyenes tankönyvek megmaradnak, de a tankönyvlobbi számára nem tudnak engedményeket tenni, még akkor sem, „ha a tankönyvlobbi pedagógusokon keresztül nyilvánul meg”.

A miniszter arra kérte a pedagógusok szervezeteit, hogy az alternatív szerveződések ellenére ne mondjanak le a tárgyalásokról a kormánnyal, mert az oktatás helyzetének javítása megítélése szerint csak ezen az úton lehetséges.  A sztrájkot és a tüntetést a miniszter fontos véleménynyilvánítási formának ítélte, de hangsúlyozta: megegyezni csak tárgyalóasztalnál lehet.

Nem váltják le a Klik vezetőjét 

A Klik vezetőjének esetleges leváltását felvető kérdésre Lázár János azt mondta: nem vezetői kvalitás hiánya okozza a nehézségeket, a probléma nem oldható meg személyi változásokkal. Kijelentette: a Klik kifizetetlen számláinak összege 17 milliárd forintot tesz ki.

A miniszter cáfolta azon sajtóhíreket, amelyek szerint a kabinet csorbítani kívánná az önkormányzatok jogát, az önkormányzatiságot. Az önkormányzatiság kérdését kapcsolatba hozva az oktatásüggyel, megismételte: megbukott az a modell, amikor az egészségügy és a köznevelés ügyét a városokra, falvakra bízta az állam.

Lázár János beszámolt arról is, hogy március elsején megkezdődik az állami termőföldek újabb árverezése, amely összesen 140 ezer hektárt érint. 

Habony-esküvő: Baán téved

Az azt firtató kérdésre, miszerint Habony Árpád az esküvőjére térítésmentesen használhatta a Szépművészeti Múzeumot, úgy fogalmazott: Baán László főigazgató téved, amikor azt gondolja, hogy a múzeum boldogulása, fejlesztése bármilyen „fejesnek vagy politikusoknak a hozzáállásán múlna”. 

Szerinte „azok az intézményvezetők, akik úgy gondolják, hogy a szocialista időkhöz hasonlóan kapcsolati tőke segítségéve és bennfentességgel lehet az intézményeket fejleszteni, azok tévednek”. Orbán Viktor ajtaja minden múzeumigazgató előtt nyitva áll és a miniszterelnök minden múzeumfejlesztést támogat - fűzte hozzá az ügyhöz, amely szerinte a magyar múzeumoknak és a kultúrának ártott a legtöbbet.

Bürokráciacsökkentés: február 24-ig egyeztetnek

A kormányzati háttérintézmények átszervezéséről azt nyilatkozta: a munkához nagyobb felhatalmazást és mandátumot kaptak, mint kértek, Orbán Viktor kormányfő ugyanis mind a Fidesz elnökségének, mind frakciójának hozzájárulását elnyerte, szabad kezet kapott azoktól. 

Mint mondta, az első döntések a tervek szerint február 24-én születhetnek meg, addig egyeztetések zajlanak az érintett háttérintézményekkel is. A még kérdéses hivatalok közül egyedül a nyugdíjbiztosítót nevezte meg Lázár János. 

Úgy tűnik, lesz határzár a magyar-román határon

Lázár János  beszámolt Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai moszkvai tárgyalásairól, amelyen az orosz fél kifejezetten érdeklődött az európai vitákról a migránskérdést illetően. Lázár János jelezte, egyetértenek azzal, hogy Európa védvonalait, Görögországnál és Törökországnál kell megerősíteni, és elsősorban Törökországnak kell segíteni a helyzet konszolidálásában.   

A miniszter a csütörtökön kezdődő brüsszeli uniós csúcsot azért tartja fontosnak, mert lehetőséget kínál arra, hogy a 2016-os bevándorlási krízis előtt lépéseket tegyen az EU. Az Európai Bizottság egy éve képtelen a problémát orvosolni - tette hozzá. Szerinte lassan az az ember benyomása, hogy az EB nem a megoldás, hanem a probléma a bevándorlási krízis kezelésében.

Végül Lázár János szerint jelentős esély van arra, hogy nem tudják elkerülni a műszaki határzár felállítását a magyar-román határon. Ezt a megoldást a helyzet és a EB tehetetlensége kényszerítette ki - jegyezte meg. 

 

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
katus
2016. február 19. 11:01
ITTHON BESZÉLÜNK A Magyar Nemzet újságírója rákérdezett a Miniszterelnökséget vezető miniszternél a kormányinfon, hogy mi a helyzet azzal, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt kérte, Orbán Viktor kérdezzen rá Putyinnál, hogy támogatták-e az oroszok Kovács Bélát. Lázár János úgy fogalmazott: „Az az igazság, hogy nálunk a Fideszben és a Fidesz-kormányban az a szokás, hogy hazánk pártjait és a belpolitikai vitákat - akármit is gondolunk a belpolitikai ellenfelekről - sosem szoktuk a kirakatba kitenni. Még egyszer nem voltam olyan tárgyaláson, ahol Orbán Viktor a politikai ellenfeleiről mondott volna bármit is. Az a mi dolgunk befelé.” Hozzátette: „Kifelé mi nem szoktunk sem följelenteni, sem árulkodni, sem hülyeségeket beszélni az ellenfeleinket illetően. Az a mi dolgunk itthon.” http://alfahir.hu/7_1_teny_amit_tudnia_kell_a_szabadkereskedelemrol
Tintamin
2016. február 19. 10:04
Renekbeszabott kommunista kormanyunk van. 26 ev utan ismet!
csuka
2016. február 19. 08:37
"LÁZÁR A KOVÁCS BÉLA-ÜGYRŐL: HÜLYESÉGEKET KIFELE NEM, CSAK ITTHON BESZÉLÜNK A Magyar Nemzet újságírója rákérdezett a Miniszterelnökséget vezető miniszternél a kormányinfón, hogy mi a helyzet azzal, hogy Vona Gábor, a Jobbik elnöke azt kérte, Orbán Viktor kérdezzen rá Putyinnál, hogy támogatták-e az oroszok Kovács Bélát. Lázár János úgy fogalmazott: „Az az igazság, hogy nálunk a Fideszben és a Fidesz-kormányban az a szokás, hogy hazánk pártjait és a belpolitikai vitákat - akármit is gondolunk a belpolitikai ellenfelekről - sosem szoktuk a kirakatba kitenni. Még egyszer nem voltam olyan tárgyaláson, ahol Orbán Viktor a politikai ellenfeleiről mondott volna bármit is. Az a mi dolgunk befelé.” Hozzátette: „Kifelé mi nem szoktunk sem följelenteni, sem árulkodni, sem hülyeségeket beszélni az ellenfeleinket illetően. Az a mi dolgunk itthon.” http://alfahir.hu/lazar_a_kovacs_bela_ugyrol_hulyesegeket_kifele_nem_csak_itthon_beszelunk
lajkakutyus
2016. február 19. 06:12
Nem tisztességes dilettánsokat ültetni az oktatásügy élére. (Kivétel :Palkovics )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!