Szavazásokat készít elő a parlament

2015. június 08. 07:15

Az Altus Zrt-ről, az erőszakot szenvedett nőkről és a pénzmosásról interpellálják a kormányt az országgyűlési képviselők hétfőn, akik kedden szavaznak a költségvetés módosításáról is. A parlament hétfőtől péntekig ülésezik.

2015. június 08. 07:15

 A kedden elfogadni tervezett előterjesztésekről fejthetik ki véleményüket a képviselők az Országgyűlés mai ülésén. A Ház várhatóan kedden fogadja el az idei évi költségvetés módosítását, ami a parlament előző üléséről tolódott át a mostanira.

 
A hétfői ülés 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit a napirend elfogadása követ. A házelnök javaslata alapján a képviselők ezúttal is két órát interpellálhatnak, majd egy órában azonnali kérdéseket tehetnek fel a kormánynak.
 
A fideszes Tuzson Bence interpellációjában arról kérdezi a Miniszterelnökség vezetőjét, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja-e az Altus konzorcium 5 millió eurós megbízását.
 
A szocialista Tóth Bertalan Miért támogatja a pénzmosást? címmel nyújtott be interpellációt a nemzetgazdasági miniszternek, míg a jobbikos Egyed Zsolt – interpellációja címe alapján – arra vár választ a belügyminisztertől, hogy „ki vigyáz a gyerekekre?”.
 
Az LMP-s Szél Bernadett interpellációjában azt kérdezi az emberi erőforrások miniszterétől, hogy mikor is számíthatnak a kormány segítségére az erőszakot elszenvedett nők.
 
Az első ülésnap végén tizenkét, másnap elfogadni tervezett előterjesztés bizottsági jelentéseit tárgyalhatják. A parlament kedden a napirend előtti felszólalások után tartja a szavazásokat.
 
A képviselők ekkor fogadhatják el az idei költségvetés módosítását, az erről szóló zárószavazást a Ház előző üléséről halasztották a mostanira. Varga Mihály javaslata a költségvetési hiányt 15 milliárd forinttal emeli. Az előterjesztésben foglalt változtatások teremthetnek fedezetet Magyarország kurdisztáni katonai szerepvállalásához, továbbá kísérletet tesznek a fővárosi közösségi közlekedés pénzügyi helyzetének hosszú távú stabilizálására is, a BKV Zrt. korábbi időszakokról felhalmozódott 52 milliárd forint összegű adósságának állami átvállalásával. Döntés várható még a jövő évi büdzsét megalapozó törvénymódosításokról, a kiemelt közlekedési beruházások gyorsításáról és a 2015-2020 közötti Nemzeti Környezetvédelmi Programról.
 
A Ház a héten péntekig ülésezik, majd a jövő hétfőn a 2016-os büdzséhez benyújtott több mint ötszáz módosító indítványról dönt.
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
komondor
2015. június 08. 08:14
Ne szavazzatok hanem takarodjatok mindannyian!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!