Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Kitiltás Amerikából: Rogán nem tudja, hogy vicc-e, vagy komoly

2014. október 20. 07:38

Ha az amerikai hatóságok nem fedik fel bizonyítékaikat egyes magyar állampolgárok korrupció miatti kitiltása kapcsán, akkor nyilvánvalóan provokációról van szó – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője az ATV vasárnap esti műsorában. Ugyanebben a műsorban André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője azt mondta: a bizonyítékok egy része nyilvánosan rendelkezésre áll, elég a trafikügyre gondolni.

2014. október 20. 07:38

 

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy ismertessék bizonyítékaikat a korrupciógyanúra hivatkozva meghozott beutazási tilalommal kapcsolatban, ellenkező esetben szerinte nyilvánvalóan provokációra kell gondolni az ügyben. A kormánypárti politikus erről az ATV Szabad szemmel című vasárnapi műsorában beszélt.

    

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz vasárnapi kampányértékelőjén tartott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök nem reagált az ügyre, Rogán Antal azt mondta: valószínűleg azért nem tért ki rá a kormányfő, mert hozzá hasonlóan ő sem tudja eldönteni, hogy ez most vicc, vagy komoly”. Mert ha komoly, akkor érdemes lenne a nyilvánosság elé tárni a tényeket tette hozzá.

Mint fogalmazott, ha amerikai részről nem hangzanak el nevek, és nem hangzanak el az úgymond hitelt érdemlő bizonyítékok, akkor az embernek el kell gondolkodnia, hogy itt most valójában miről van szó, elképzelhető ugyanis, hogy „itt valami nem stimmel. Az intézkedésről nem voltak előzetes információik, arról a nyilvánossággal egy időben értesültek közölte.

A politikus arra is reagált, hogy sajtóhírek szerint az Egyesült Államok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökét és más NAV-osokat is beutazási tilalommal sújtott. Rogán Antal az ügy egyik szerinte lehetséges – magyarázataként kifejtette: a NAV vonta meg a norvég civil alap magyarországi lebonyolítója, az Ökotárs Alapítvány adószámát, márpedig Norvégia az Egyesült Államokban a Clinton-alapítvány fontos támogatója, a Clinton-alapítvány pedig fontos a demokratáknak, és most a demokraták vannak kormányon az Egyesült Államokban. Hangsúlyozta azonban, szeretné, ha nem ez lenne a magyarázat, de ez csak akkor derül ki, ha az Egyesült Államok előtárja információit.

A műsor következő vendége André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője volt, aki ezzel kapcsolatban leszögezte: nincs semmi ilyen kapcsolat, ez az ügy egész egyszerűen arról szól, hogy adott személyek, akik korrupcióban részt vesznek, nem utazhatnak be az Egyesült Államokba. Hozzátette: az Egyesült Államokba való beutazás tiltása az Egyesült Államok és az adott személy közötti ügy. Elmondta: ezeket az ügyeket általában nem hozzák nyilvánosságra, mivel naponta több embertől is megvonják a beutazás lehetőségét. A konkrét esetben azonban október 6-án tájékoztatták a magyar külügyi tárcát arról, hogy bizonyos kormányzati tisztviselők nem utazhatnak az Egyesült Államokba, mert a korrupcióval kapcsolatos elnöki rendelkezés hatálya alá esnének.

A diplomata kitért arra, hogy a tájékoztatás a külügyi tárcának szólt, nem kérték, hogy a kormányzat bármit tegyen ebben az ügyben, azt viszont jelezték, hogy az érintettekkel felveszik a kapcsolatot. Konkrét neveket a külügyi tárcával nem közöltek. Az ügyvivő felidézte: egy héttel később a tárca azt kérte tőle, hogy menjen be a minisztériumba és részletesen számoljon be az ügyről. Ekkor Szijjártó Péterrel beszélt, akinek ugyanezt a tájékoztatást adta.

André Goodfriend szerint a beutazási engedélyről nem kell konzultálni, az minden állam szuverén döntése. A beutazási tilalom indokaként felhozott korrupciógyanúval kapcsolatban arra a kérdésre, hogy csak a sajtóból tájékozódnak-e, vagy más forrásokból is, azt mondta: döntésüket nem arra alapozzák, hogy a sajtóban mi szerepel. Ugyanakkor megjegyezte, hogy számos információ nyilvánosan rendelkezésre áll. Erre példaként említette a dohánykoncessziós szerződéseket, illetve az adóhatóság volt munkatársának korrupcióra vonatkozó figyelemfelhívását.

Arra a kérdésre, hogy kormánytisztviselőkről vagy kormánytagokról van-e szó, azt mondta: számukra kormányzati tisztségviselő a kormányablaknál ülő tisztviselőtől a miniszterelnökig bezárólag mindenki.

 

A Polgári Platform közben New Yorkba hívta vacsorázni a kitiltással hírbe hozott magyarokat, hogy így tisztázzák magukat. „A Polgári Platform mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy több ismert közéleti szereplőt, köztük az adóhivatal elnökét és a miniszterelnök tanácsadóját korrupció vádja érte, ráadásul  olyan körülmények között, hogy nehezen tudják megvédeni magukat. Mi nevezett személyekről semmi ilyesmit föl nem tételeznénk” – idézi a közleményt az Index. A Polgári platform ezért az érintetteket New Yorkba hívja egy vacsorára, hogy így tisztázhassák magukat. „Az érintett közszereplőkkel a Polgári Platform az időpont véglegesítése érdekében, a média segítségét is kérve, további egyeztetésbe kezd. Bízunk abban, hogy ezzel a lépéssel segítjük az ügy tisztázását, a beutazási tilalomról szóló magyarellenes rémhírek csattanós cáfolatát” – olvasható a közleményben.

 

A Polgári Platformot 2013-ban alapították volt parlamenti képviselők, közélet szereplők. Az alapítók közt van Kerék-Bárczy Szabolcs jelenleg DK-s politikus, Kukorelly Endre író, költő, korábbi LMP-s képviselő és Nehéz-Posony Márton ügyvéd.

Összesen 310 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2014. október 20. 12:38
Itt az ügyvivő az érdekes. Bár Mészáros Antónia majdnem fizikai erőszakot alkalmazott, hogy kicsikarjon belőle legalább egy kormánytagot a pasi kerek perec közölte a kormány nem érintett. Most lehet verni a taknyot, mert azt is mondta nevet soha sem fognak mondani.
motoros
2014. október 20. 12:19
Meglehet, hogy valami nem stimmel. A jó öreg "Bill" ás hűséges neje :-)) ambicionálja magát . Ráreppentek a szörnyen demokrata böszmei mondatra, miszerint a nagy magyar demokrata egy perc nyugtot nem fog hagyni az Orbán által vezetett kormánynak. Erre jött a NAV-dossziés, szintén semmi konkrétumot el nem áruló pali. mindezeket szellőztette a ballib média, innen már egyenes út vezet "Garfield" úr átlátszó dumájához. Lehet, hogy Clintonék apanázsa is fogyóban, ezért jó volna, ha valamelyik alap meghívná a család egyik tagját egy jó egymillás (dollárban) előadásra a demokráciát fenyegető veszélyek elűzése céljából, majd visszaadna egy kicsit rékafingáéknak, hogy legyen miből szaladgálniuk.
A helység galagonya
2014. október 20. 11:52
Rogán megint egy új szobára ébredt a Pasa parkban?
DrPepper
2014. október 20. 11:45
Mint azt Chomsky Amerikával kapcsolatban megjegyzi, "A propaganda ugyanaz a demokráciák számára, mint az erőszak a totalitariánus rendszerekben. A módszerek pedig olyan művészi szintre fejlődtek, amilyenről Orwell álmodni sem mert volna."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!