Kifogásolják Navracsicsot az európai Zöldek

2014. szeptember 30. 16:05

Több biztosi jelölttel kapcsolatban is van fenntartása az Európai Parlament Zöldek frakciójának. Navracsics Tiborral kapcsolatban például azt kifogásolja a Zöldek frakciójának egyik társelnöke, hogy nem emelte fel hangját a Viviane Reding elleni médiakampány során. Rebecca Harms szerint bár az világos, hogy mindenképpen a Fidesz-kormány küld biztost, de szerinte Navracsicsnak egy másik tárcát kellett volna kapnia.

2014. szeptember 30. 16:05

Rebecca Harms, a Zöldek európai parlamenti (EP-) frakciójának társelnöke nem ért egyet azzal, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke az oktatási, kulturális, ifjúsági és uniós állampolgársági tárcát szánja Navracsics Tibor magyar EU-biztosjelöltnek. Keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján Harms – és a Zöldek másik frakciótárselnöke, Philippe Lamberts – a néppárti magyar biztosjelölt mellett a konzervatív brit és a néppárti spanyol biztosjelölttel kapcsolatban is ellenvéleményét hangoztatta.

Harms Navracsics Tiborral szemben egyebek közt azt hozta fel, hogy miniszter volt abban a kormányban, amely döntött a médiatörvényről, valamint az alkotmány megváltoztatása alapján a magyar közintézmények egész sorában végrehajtott átalakításokról. A magyar médiában „nagyon csúnya kampány” folyt Viviane Reding EU-biztos ellen, „olyan kampány, amely túlment mindazon, ami számomra elfogadható lehet” - fogalmazott Harms, és azt a szemrehányást tette a magyar biztosjelöltnek, hogy nem emelte fel a szavát e kampánnyal szemben. Mint mondta, teljesen világos, hogy a Fidesz-kormány fog magyar EU-biztost küldeni, ám szerinte a Juncker által kiszemelt oktatási-kulturális tárca helyett más felelősségi területtel kellene megbízni a magyar jelöltet.

A sajtótájékoztatón Lamberts elismerte: a Zöldek frakciójának nincs annyi EP-képviselője, hogy megakadályozza egy esetleges néppárti-szociáldemokrata „meg nem támadási megállapodás” esetén a problémás biztosjelöltek megszavazását. Törekvésük – mondta – arra irányul, hogy legalább szembesítsék a többi képviselőt a „kellemetlen igazsággal”, és színvallásra késztessék őket. Lamberts szerint például abban az esetben, ha nincs ilyen megállapodás, a szociáldemokratáknak nem kellene megszavazniuk a brit, illetve a spanyol vagy más jelöltet, viszont ha mégis megszavazzák, akkor magyarázatot kell adniuk.

Jogilag az Európai Parlamentnek nincs lehetősége válogatni a jelöltek közül, október 22-én az egész bizottságról egyben kell véleményt nyilvánítania. Az EP csak informálisan jelezheti Junckernek, ha akad olyan a jelöltek között, akit nem tud elfogadni, vagy akit nem tartanak alkalmasnak a neki szánt posztra.

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Eltünt
2014. október 01. 01:53
Euban a zöldek nem tudnak nyomós érveket felhozni a felkészült kellő tudással rendelkező Navracsics úr ellen.
cutcopy
2014. szeptember 30. 21:07
"nem emelte fel hangját a Viviane Reding elleni médiakampány során" Nem ért rá mert Reding Magyarország ellenes médiakampánya ellen kellett szót emelnie épp..
Ouroboros
2014. szeptember 30. 20:41
Remélem, nem megy át. Csicsinek buknia kell. Megérdemli.
bini
2014. szeptember 30. 20:31
Nem csak Reding meg nem védés az oka, hanem nagyobb tüske az, hogy Reding alul maradt az EP mostani alelnőki választáson Peczné Gál Ildikóval szemben Ezt persze nem hozhatták fel, hogy a Magyar fidesz-kdnp EP frakció erős meghatározó a néppártban. Szájer Frakció helyettes, Pelczné EP Alelnők és Navra egy eddig nem létezett kibövitett posztot visz majd ami pont az EU jövőjét határozza meg. Képtelenek a zöldek és a liberálisok megemészteni azt, hogy a rengeteg intrika, támadás ellenére Magyarországról delegált politikusok a felkészültségük kapcsán letették névjegyüket az EP Bizottságaiban, szakmailag fekészültek és ráadásúl a polgári oldal nem levitézlet, eltávolitani kivánt belfőldi politikusokat delegálnak semmilyen posztra. Ráadásúl Magyarország teljesítménye akár az Elnőksége alatt akár a válságkezelésben minden kritika ellenére hatékonyan müködött és az eu és más nemzetközi támadást kivédve, a média hangulat keltés ellenére a kiátkozott jobboldali keresztény-konzervativ-szabadelvü kurzus újból 2/3- ot kapott a választoktól. Képtelenek ezt a jelenséget feldolgozni, mert elvakitja őket a gyüllölet amit a hazai balliberálisok hintettek szét köztük. Sztereotipiáik ebből fakadnak és már képtelenek elszakadni ettől. Ez legyen az Ő gondjuk, mi megyünk a magunk utján és végezük a dolgunkat. A Kormány a magáét a képviselők a magukét mi meg a magunkét. Nem érünk rá hülyeségekkel foglalkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!