Nem vesz részt Köves Slomó a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén

2014. február 07. 12:00

Megkezdte ülését a Zsidó Közösségi Kerekasztal Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár részvételével csütörtökön a parlamentben. Az üléstől távol marad Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője.

2014. február 07. 12:00

A tanácskozáson a zsidó szervezetek javaslatára felvették a napirendi pontok közé a német megszállás emlékművének kérdését, Szakály Sándor történészprofesszor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának Kamenyec-Podolszkkal kapcsolatos megjegyzését, valamint a tervek szerint az idén átadandó Sorsok Háza nevű intézménnyel kapcsolatos észrevételeket – írja az MTI.

Szakály Sándor történész a közelmúltban azt mondta, hogy a történészek közül többen úgy ítélik meg, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba történt az első deportálás a második világháborúban Magyarországról, de véleménye szerint ez inkább idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal, ide toloncolták ki. 

A Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésén az előzetes tervek szerint szóba kerülnek ezenkívül a Nemzeti alaptanterv magyarországi zsidóságot érintő vonatkozásai, valamint a magyarországi antiszemitizmusról szóló szociológiai kutatási eredmények.

A tárgyaláson részt vesznek többi között a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány és a Tett és Védelem Alapítvány képviselői.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija levélben tájékoztatta távolmaradásáról Lázár Jánost. A vezető rabbi a zsido.com honlapon közzétett levelében megismételte: a holokauszt hetvenedik évfordulójára meghirdetett emlékév jó lehetőség az egész magyar társadalom számára, hogy „a ki nem beszélt történelem, egy építő társadalmi párbeszéd témájává lehessen”.

„Mint holokauszttúlélők gyermekei és unokái kötelességünk a megemlékezéseken részt venni, de a történelmi felelősség őszinte megismerése és megküzdése nem a zsidó közösség, hanem az egész magyar társadalom ügye. Ezért káros, ha ez a téma a zsidó közösség és a kormány »alkudozásává« silányul” – írta levelében a rabbi, miután megismételte korábban megfogalmazott kritikus véleményét a német megszállás emlékművével kapcsolatban.

Az EMIH vezetője arra is emlékeztet, hogy már az emlékbizottság novemberi ülésén jelezték, hogy az idő rövidségére való tekintettel „nem látják szerepüket a Józsefváros-i múzeum projektjében”, de ettől függetlenül, egy újabb, holokausztról szóló múzeum helyett, egy a magyar-zsidó együttélés 1000 évét bemutató központot tartanának jónak. 
 
A Zsidó Közösségi Kerekasztalt a kormány 2011-ben hozta létre annak érdekében, hogy platformot biztosítson a hazai zsidó szervezetek és a kabinet közötti párbeszédre. 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. február 07. 15:14
Kik tartoznak a Zsidó Közösségi Kerekasztal -ba????
kjkj945
2014. február 07. 15:09
http://www.zsido.hu/magyar-zsido-adatbazis/magyar-zsido-szervezetek (MAZSIHISZ) ... http://embassies.gov.il/budapest/Relations/Pages/Zsid%C3%B3-szervezetek.aspx http://www.zsido.hu/guide/ ... EMIH miért nincs benne egyiken sem???
ballibbukás 2014
2014. február 07. 15:07
A seggük is ki van nyalva a zsidóknak.
talán
2014. február 07. 15:00
Slomó,Slomó... Szabad a vásár, melyik együttesben is játszik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!