Beszállhatunk Szlovénia légtérvédelmébe

2014. február 04. 17:07

A magyar és a szlovén kormány már ratifikálta, most országgyűlési jóváhagyásra vár az az előterjesztés, amely szerint a magyar honvédség 2014-től bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe – mondta expozéjában Hende Csaba honvédelmi miniszter, amire radikális jobboldali képviselők provokációval reagáltak.

2014. február 04. 17:07
Mint mondta, a NATO-nak nincs hadserege, azt országai adják össze. „Biztonságunk, miként a légterünk egy és oszthatatlan” – fogalmazott a miniszter, aki elengedhetetlennek ítélte az együttműködést napjainkban, amikor a legtöbb tagállam hadseregét megszorítás sújtja. Szlovénia nem tart fenn harci repülőket, ahogy a balti államok sem – mondta, utalva arra, hogy 2015-ben, négy hónapon át Észtország, Lettország és Litvánia légterét is a magyar honvédség védi majd, amely negyedik generációs harci repülőgépekkel rendelkezik. 
 
A független Lenhardt Balázs arra kérdezett rá, hogyan honorálja mindezt Szlovénia? Arra is választ várt, mindez nem veszélyezteti-e a magyar védelmi képességeket. A miniszter úgy válaszolt: a Magyar Honvédség olyan képességekkel rendelkezik, hogy a honi védelem mellett egy szomszédos, baráti állam légterének felügyeletéért is felelősséget tud vállalni. A bevetések pedig növelik a légierő szakmai színvonalát - tette hozzá. Csóti György (Fidesz) kiemelte: Szlovénia lényegesen több pénzügyi hozzájárulást fizet a NATO-ba, mint Magyarország, amiért nem tudja megvédeni légterét. Lenhardt Balázs egy másik felszólalásában kijelentette: „mennyivel szebb lenne, ha a magyar honvédség felszabadító alakulataival vonulna be Lendvára”.
 
A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás közölte: „nehogy már azokkal az üveggyöngyökkel próbáljuk boldogítani a Szlovéniában élő, elcsatolt területeken, a Muravidéken élő magyar testvéreket, hogy végre az elcsatoltságuk ugyan nem szűnik meg, de a magyar költségvetés pénzéből magyar gépek fogják őket védeni”. A képviselő Magyarország kötelességének nevezte a nemzetegyesítés megvalósítását. Feltette a kérdést: mennyibe kerül mindez az ország számára? Azt is kérdezte: nem kellett volna leülni a szlovénokkal tárgyalni, akik szerinte megszállva tartanak magyar területet? Kijelentette azt is: Magyarország hadseregét a trianoni békediktátum szintjére süllyesztették a 2010 előtti „hazaáruló kormányok”.
 
Hende Csaba azt mondta, nehezen talál szavakat, hogy Lenhardt Balázs „agresszív és elfogadhatatlan, és a két ország viszonyát minden bizonnyal negatívan érintő” megjegyzéseihez ehhez csatlakozott a Jobbik szónoka is. Gaudi-Nagy Tamás azt is tudakolta, hogy a honvédségnek vannak-e működő harci helikopterei. „Fel van készülve a honvédség arra, hogy ha Székelyföldön elkezdik a magyarokat ölni a román hadsereg tagjai?” – kérdezte. A miniszter közölte, a szárazföldi csapatok harcának légi támogatására nem harci helikoptereket vetnek be, hanem azt a Gripenek levegő-föld képességeinek felhasználásával oldják meg. A Székelyfölddel kapcsolatban elmondottakat a kormány nevében visszautasította, légből kapott, „hagymázas fantazmagóriának” minősítette a honvédelmi miniszter.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forsz
2014. február 05. 00:52
Mellesleg nem értem azokat, akik megkérdőjelezik ezt az egyezséget. A magyar félnek ez kitűnő gyakorlatozási lehetőség. Vagyonokat jelentenek a repült órák. Ha csak azt tartalmazná az egyezség, hogy a szlovénak ezeket a repüléseket állják, már ez megérné.
Rudy
2014. február 04. 20:19
Akitlosz Sírva kérlek: Ne akarj se közös EU hadsereget,( rendőrség már működik Vicenzában) se közös EU bankrendszert,egyáltalán ne akarj semmiféle EU közösséget! Hidd el, nem nagy buli nekünk az Európai Egyesült Államok... Pedig sokan hajtanak erre...
Rudy
2014. február 04. 20:13
Sírva kérlek: Ne akarj se közös EU hadsereget,( rendőrség már működik Vicenzában) se közös EU bankrendszert,egyáltalán ne akarj semmiféle EU közösséget! Hidd el, nem nagy buli nekünk az Európai Egyesült Államok... Pedig sokan hajtanak erre...
Laibach
2014. február 04. 20:04
"..Ezen gondolkodásmód mellet a Török vendégmunkások is követelhetnének egy darabot Németországból!.." Nyugi! Hamarosan fognak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!