Nem kerül az Országgyűlés elé Kishantos ügye

2013. november 04. 16:01

Az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága elutasította azt, hogy tárgysorozatba vegyék a kishantosi biogazdálkodási és népfőiskolai program folytatásának lehetővé tételéről szóló országgyűlési határozati javaslatot.

2013. november 04. 16:01

Szabó Rebeka, a határozati javaslat beterjesztője azzal érvelt, hogy a kishantosi vidékfejlesztési központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre, és 15 éve vegyszermentes ökológiai gazdálkodást folytat az államtól bérelt területeken. A központ nonprofit módon működik, és nemcsak ökológiai gazdálkodást folytat, hanem népfőiskola tevékenységet is végez, oktatja is a biogazdálkodást.

A képviselő kifogásolta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nem hosszabbította meg a kishantosi vidékfejlesztési központ haszonbérleti szerződéseit, amelyek október 31-én jártak le, ehelyett „szétszedte” a központ 452 hektáros földterületét, és 10 részletben megpályáztatta. A feltételek között az ökogazdálkodás folytatása nem szerepelt, és a központ egyetlen pályázata sem nyert.

Font Sándor, a bizottság fideszes elnöke kifejtette: nem jellemző, hogy az Országgyűlés olyan határozati javaslatot fogadna be, amelyet egy cég érdekében nyújtottak be. Ezzel a javaslatot nem szokásos parlamenti indítványnak minősítette. A bizottságot nem tartotta illetékesnek az ügyben a „döntnöki” szerepre, mivel – mint mondta – a testületnek ebben a kérdésben nem volt, és nem is lesz semmilyen jogköre.

Szabó Rebeka szerint ez nem politikai, hanem társadalmi ügy, hiszen a kishantosi központ megmentése érdekében számos civil szervezet és biogazdálkodással, illetve biotermék-kereskedelemmel foglalkozó cég és magánszemély fogott össze.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
székely
2013. november 05. 08:01
Megérdemlik a gazdák, mert nem léptek be a FIDESZ-be, vagy nem gyüjtöttek elég kopogtató cédulát.
=nessuno=
2013. november 04. 23:11
Szégyelljétek a pofátokat. Kicsinyes bosszú vezet benneteket Ángyán és Ácsné miatt. Szánalmasak vagytok. Tönkretesztek egy ökogazdaságot kicsinyes sérelmek miatt...Mások törvénytelen 50 éves állami földbérlete az belefér???
geraz51
2013. november 04. 20:56
Amit a greenpeace kezd el védeni,ott valami nem stimmel.
Obulus
2013. november 04. 18:48
Érdekes, itt nem tépik a szájukat Soma, tehetetlen dodo és társai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!