A pedagógusok szinte mindent lenyelnek

2013. október 05. 13:19

A kormány azt hiszi, hogy az ember attól lesz jó, ha felvilágosítják, hogy mi a jó, mert egyébként nem tudná. Ez egy hibás logika.

2013. október 05. 13:19
Arató László

„Az oktatásirányításban túlzott központosítás zajlik. Az oktatási kormányzat, úgy tűnik, hisz abban, hogy ha bizonyos erkölcsi elveket, szólamokat meghirdet, azok a valóságba átmennek: a tanár mindent megtanít, ami elő van írva, és a diák mindent megtanul, amit a tanár megtanít. Azt hiszik, hogy az ember attól lesz jó, ha felvilágosítják, hogy mi a jó, mert egyébként nem tudná. Ez egy hibás logika: ez így nem működik, ha nem veszik figyelembe a diák előzetes tudását, képességeit, szociokulturális hátterét és a helyi adottságokat, különbségeket.

A törvény nem veszi figyelembe mindazt, amit a modern pszichológiáról és pedagógiáról tudunk. A hivatkozási alap mindig az oktatási rendszer egységesítése, miközben nyilvánvaló, hogy az egységesített tartalmak és előrehaladási menet a társadalmi különbségeket növelik: nem mindenkinek ugyanolyan magas dobozra kell állnia, hogy kilásson a kerítés mögül. Már ma is Európa talán legszelektívebb oktatási rendszere a magyar, ez ezekkel a változásokkal még szelektívebbé válik.

A mostani túlzott központosítás egyébként a korábbi kormányok sara is, akik túl sok innovativitást feltételeztek az iskolákról, pedig nem mindenki képes önálló pedagógiai programot csinálni, ehhez segítség kell. Emellett hagyták szétesni az egész pedagógiai szolgáltatórendszert és a szaktanácsadást. A mostani szakfelügyeleti rendszer és kemény központi tantervek a korábban a másik irányba kilengő inga ellenhatásai.”

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketemacska
2013. október 06. 10:08
A pedagógusok túl fogják élni az összes jó és rossz reformot,ahogy eddig is tették.Mert szükség van rájuk.És a hivatásuk át fogja segíteni őket a központosított döcögőkön,jöjjön az bármilyen irányból.
nyugalmazott tanár
2013. október 06. 08:22
"A kormány azt hiszi, hogy az ember attól lesz jó, ha felvilágosítják, hogy mi a jó, mert egyébként nem tudná. Ez egy hibás logika." Akkor sürgösen tessék abbahagyni. Éppen maga és a magafajták te4szik ezt. Hadd döntse el a pedagógus, hogy mi a jó neki, ne tessék orrba-szájba bujtogatni, lázítani. A környezetemben - sajnos - azt látom, hogy az iskolák kontraszelektált balliberális vezetői szervezetten és rendszeresen fordítják ki, magyarázzák és alkalmazzák félre mindazt, amit más iskolák javára használnak ki a vezetők. Előbbiben elégedettek a pedagógusok, mert maguk is látják a változások értelmét, utóbbiban azt tapasztalják, hogy "egyre rosszabbul" mennek a dolgok. Az egyik iskolában az új szabályozásra hivatkozva olyan terheket akasztanak a vezetők a tanárok nyakába, amibe bele fognak rokkanni, a másikban ésszerű munkaszervezéssel és a munka segítésével vezetik át zökkenő- és problémamentesen a testületet. Mert lehet így is, meg úgy is. Mint kiderül, a legtöbb zavart a balliberális politikai elkötelezettség okozza, amit sok iskolában a munkahelyekre is ráeröltetnek. Kérdéses, hogy az állam mint fenntartó képes lesz e az elvárható, zökkenőmentes átmenet ellenőrzésére, az anomáliák leállítására. Az okok és okozók számonkérésére. Különös tekintettelé arra, hogy ama megörökölt, kontraszelektált rétegből az irányító intézményekbe is szép számmal bekerültek.
tevevanegypupu
2013. október 06. 07:46
A pedagogusok reakcioit figyelve talan tenyleg nem art, ha kozlik neha veluk, hogy mi a jo..Nem eleg, hogy lassan "felneveltek" egy olyan korosztalyt ami elkepesztoen modortalan, buta es tudatlan, de ok maguk is valami ilyesminek latszanak..Sok kivetel nincs, de akik megis, azoknak tisztelet, mert nem lehet konnyu dolguk, nagyon nem.
Taxin
2013. október 06. 02:36
Ez rokona a Dejkónak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!