Kritikus Tormay Cécile-lel a Magyar Tudományos Akadémia

2013. szeptember 04. 12:33

Tarlós István budapesti főpolgármester kikérte az MTA véleményét Tormay Cécile-lel kapcsolatban, hogy vajon elnevezhető-e közterület a század első felének ismert és vitatott írónőjéről. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja válaszolt: szerintük több más korabeli szerző jobban megérdemelné a közterület-elnevezést.

2013. szeptember 04. 12:33
mandiner .

A Mandiner megkapta az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Tarlós Istvánhoz címzett válaszát. Véleményük szerint Tormay döntéshozóként vagy döntések végrehajtójaként önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában nem vehetett részt, de mind írói, mind közéleti tevékenységének vezérelve volt ugyanakkor a fajvédelem és a faji kategóriákban való gondolkodás. „Büszkén vallotta magát antiszemitának és fasisztának, e nézeteit sohasem vonta vissza.” 

Az MTA BTK szerint „Tormay Cécile művei napjainkban – igen helyesen – korlátozás nélkül hozzáférhetők. Munkásságának tanulmányokat, disszertációkat, monográfiákat, konferenciákat szentelnek, így sem az olvasókkal való találkozása, sem tudományos újraértékelése előtt nem áll akadály”. A kutatók úgy vélik: Tormay Cécile írói pályája kétségkívül ígéretesen indult, de politikai színrelépése után nem tudta elérni többé korai munkái művészi színvonalát. Elismertsége inkább volt köszönhető közéleti szerepvállalásának.

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja azt közölte: kérésre szívesen összeállítja a fővárosi önkormányzat számára azon magyar írók listáját, akik Tormay Cécile-nél jelentősebb irodalmi életművet hagytak hátra, és nincs róluk Budapesten közterület elnevezve, noha tevékenységükkel közvetetten sem járultak hozzá embertársaik – köztük írótársaik – hátrányos megkülönböztetéséhez, meghurcolásához vagy erőszakos halálához, sőt számos esetben ennek megakadályozásán dolgoztak. „Csak példaként említjük az üldözötteket bújtató Ottlik Gézát és Nemes Nagy Ágnest, illetve – külön hangsúllyal – az épp száz éve született és az irodalmi Nobel-díjra ugyancsak fölterjesztett Weöres Sándort” – írták a kutatók.

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
StG
2013. szeptember 04. 19:02
Azért jók ezek a bejegyzések, mert a mandit látogató fasiszták 90%-a iderohan zsidózni egyet. Ilyenkor csak végig kell x-elni a társaságot, rögtön megugrik a látható kommentek színvonala.
bajai
2013. szeptember 04. 18:45
"Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja válaszolt: szerintük több más korabeli szerző jobban megérdemelné a közterület-elnevezést. " Ezzel nem indokolhatná Tarlós a visszalépését. Szerintem olyan nincs, hogy egy utcát úgy nevezzenek el, hogy kiérdemelné meg jobban. Ekkor minden városban faluban azonos nevű utcák lennének? Fizetést sem csak az kap, aki legjobban megérdemli. Megítélésem szerint, válaszában az Akadémia elismerte az elnevezés jogosságát, de bár erről nem kérdezték, megjegyezte, hogy vannak olyanok, akik jobban megérdemelnék. Összefoglalva: az Akadémia jóváhagyta az elnevezést, Tarlós mégis visszalépett.
BőröndÖdön
2013. szeptember 04. 17:53
A pista bácsi dugdosta az MTA véleményét erről a derék leszbikus teremtésről,vicces az egész...
istimester
2013. szeptember 04. 16:57
Olvastam Tormayt. Szar. Nem értam a kulturkampfot körülötte. A baloldal mindig talál magának okot, amiért bő nyállal antiszemitázhat, nem kell tálcán kinálni nekik egy másodvonalas irőnővel. Szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!