Így vitáztak ellenzékiek a Pride-ról és az LMBTQ-ügyekről

2013. július 05. 16:07

Az előzetes ígéretek ellenére kormánypártok nélkül beszélgettek ellenzéki politikusok az LMBTQ embereket érintő témákról a Budapest Pride egyik rendezvényén. A Fidesz-KDNP-t így végül egy papírfigura képviselte, de Schiffer András révén így is akadt, aki néhány ügyben valamennyire eltérő véleményt fogalmazott meg a másik három baloldali politikushoz képest.

2013. július 05. 16:07
Kiss Brigitta

A Jobbikon kívül minden, a parlamentben így, vagy úgy képviselettel rendelkező pártot (DK, Együtt 2014-PM, Fidesz, KDNP, LMP, MSZP) meghívtak a szervezők a Budapest Pride keretein belül rendezett, Politikai pártok, programok elnevezésű, az LMBTQ emberek helyzetéről szóló kerekasztal-beszélgetésre, ám végül csak az ellenzék képviseltette magát a rendezvényen. A KDNP nem válaszolt az LMBT Szövetség felkérésére, míg a Fidesz a szervezőknek küldött válaszában ugyan nagyon fontosnak nevezte a részvételt, végül mégsem jelent meg egyik politikusuk sem a Hátsó Kapu nevű helyen tartott eszmecserén. Hogy valamilyen formában mégis csak jelen legyenek a kormánypártok, arról a szervezők egy pártlogós papírfigurával gondoskodtak.

A felmerült kérdésekben képviselt álláspontokban csak minimális volt az eltérés a résztvevő pártok között. Ezért az a furcsa helyzet állt elő, hogy a valódi vita helyett ellenzéki társalgássá szelídült kerekasztal-beszélgetésben végül az LMP képviseletében megjelent Schiffer Andrásé lett a „konzervatív” szerep. Ez persze nem valódi konzervatív álláspontot jelentett, hiszen az elhangzottak szerint az LMP is kiáll az LMBTQ emberek jogai mellett. A többi, beszélgetésben résztvevő párthoz hasonlóan támogatják, hogy az élettársak örökbe fogadhassák egymás vér szerinti gyermekeit – ami egyébként a heteroszexuális párok esetében sem egy egyszerű folyamat –; illetve támogatják azt is, hogy a leszbikusok számára elérhető legyen a mesterséges megtermékenyítés. A melegházasság kapcsán viszont Schiffer türelemre intett. Mint fogalmazott: igenis figyelembe kell venni a társadalmi környezetet, figyelembe kell venni, mi az, ami nem ütközik falakba, mert a doktriner álláspont előítéleteket szít, és összességében csak kárt okoz az LMBTQ-közösségnek.

Nagyjából ebben az egy kérdésben, vagyis a jogi változások tempóját tekintve volt valódi törésvonal a beszélgető felek között. Schiffer Andrást valószínűleg nem függetlenül a visszafogottabb álláspontjától a nézői kérdések során többen is megtalálták, volt aki egyenesen azt állította, hogy „Vona Gáborral piknikezett”. Az LMP társelnöke azonban ezt kikérte magának és leszögezte: nem a melegházasság ellen van, pusztán csak azt szeretné, ha azt olyan társadalmi környezetben fogadnák el, amikor nem kell attól tartani, hogy az ügy ellenzői törnének-zúznának az utcán a döntés miatt, illetve hatalomra kerülve „háromszor vennék azt vissza”. Szintén az óvatos haladás mellett érvelt a kérdésben az Együtt 2014-PM-et képviselő Juhász Péter is.

Maga a melegházasság téma egyébként addig fel sem merült, amíg Schiffer András szóba nem hozta. Előkerült viszont az alaptörvényben, illetve a családvédelmi törvényben rögzített családfogalom, amit a beszélgetésben résztvevők egybehangzó véleménye szerint túlságosan szűkre szabott a jobboldali többség. Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettes megígérte: ha 2014-ben hatalomra kerülnek, akkor ezt mindenképpen korrigálni fogják, mint ahogy a Ptk.-ba is beemelnék a bejegyzett élettársi kapcsolat. Ennek kapcsán megjegyezte: „nem akar ijesztgetni” senkit, de szerinte a kormánypártok ténykedése abba az irányba mutat, hogy akár meg is szüntethetik a jövőben ezt a kifejezetten az LMBTQ-közösség számára létrehozott intézményt. Itt megint csak Schiffer volt az, aki hűtötte a lelkesedést, mondván az alaptörvény módosításához kétharmad kell, így erről a kérdésről szerinte fölösleges beszélni. Azt viszont ő is fontosnak nevezte, hogy a Ptk.-ba belekerüljön a bejegyezett élettársi kapcsolat, illetve azt is, hogy a „sima” élettársi kapcsolat átkerüljön a szerződések közül a Ptk. családjogi részébe. Hangsúlyozta: ennek nem csupán szimbolikus jelentősége van, hanem komoly következményekkel is jár.

Abban mindenki egyetértett, hogy semmilyen területen nincs helye a szexuális orientáció miatti diszkriminációnak, így az egészségügyben, illetve az oktatásban sem. Utóbbi kapcsán elhangzott: a pedagógusok, illetve az ő képzésük jelenti a kulcsot ahhoz, hogy mérséklődjön az agresszió a valamilyen szinten „más” diákokkal szemben és nagyobb legyen a nyitottság. A résztvevők ebből a szempontból kritizálták is a jelenlegi oktatáspolitikát, mondván az nem segíti ezeket a törekvéseket, nem törekszik a sokszínűség bemutatására. Schiffer András itt leszögezte: be kell mutatni azt, hogy milyen a társadalom valójában, be kell mutatni a különböző társadalmi csoportokat, de nem osztja azt a nézetet, amely szerint azonos súllyal kellene bemutatni az azonos nemű, illetve a heteroszexuális kapcsolatot. A szocialista Simon Gábor a pedagógusok mellett a civil világ szerepét emelte ki abban, hogy növekedjen a tolerancia a mássággal szemben. Juhász Péter pedig azt jegyezte meg, hogy a kérdés nem LMBTQ specifikus, hiszen a romákat sokkal nagyobb mértékben éri diszkrimináció, mivel rajtuk „látszik” a származásuk, míg mondjuk egy szivárványcsaládból jövő gyermeken nem. Éppen ezért az Együtt 2014-PM nem foglalkozik a kérdéssel külön, hanem integratív szemléletben változtatnák meg az egész oktatáspolitikát.

Schiffer András szerint egyébként az LMBTQ-közösségnek elsősorban nem jogi eredetűek a problémái, azok többé-kevésbé megoldódtak az elmúlt években, hanem sokkal inkább a „mindennapos elnyomás” a baj, amit viszont csak hosszú idő alatt lehet megváltoztatni. Simon Gábor szerint a kisebbségek elleni agressziót az országban domináló félelem termelte ki, a félelem oka pedig a kilátástalanság. Ezzel Schiffer is egyetértett, aki egyébként a beszélgetés folyamán többször is tett egy-egy kritikai megjegyzést az előző kabinetekre, illetve feltette a kérdést, miért nem korábban tették meg ezt, vagy azt azok, akik már voltak kormányon?

Szóba került a reparatív terápia (vagyis az LMBTQ-emberek „meggyógyítása”) kérdése is. Ennek kapcsán az „értelmetlen”, „sarlatán”, „baromság” szavak hangzottak el a megjelent politikusok részéről. Simon Gábor utalva arra, hogy a Nemzetközi Pszichiátriai Társaság 1974-ben levette a homoszexualitást a betegségek listájáról, úgy fogalmazott: „a tűzzel játszik az a politikus, aki aktuálpolitikai alapon rángatja elő ezeket a kérdéseket”.

Ha a beszélgetők között a leginkább konzervatív vélemény Schiffer Andrásé volt, úgy a leginkább progresszívnek, már-már radikálisnak a Demokratikus Koalíció alelnöke mutatkozott. Niedermüller Péter szerint a „kulturális modernizáció” tekintetében jelentősen le vagyunk maradva, nálunk még tabunak számít mindaz, ami tőlünk akár csak 200 kilométerrel nyugatabbra már nem az, sőt, természetes. A DK alelnöke úgy véli: nem lehet várni a társadalmi környezet változására, igenis lépni kell a teljes egyenjogúság megteremtése érdekében, a pártoknak és a civileknek pedig együttes feladata, hogy megváltoztassa az emberek hozzáállását például a melegházasság kérdéséhez.

A DK szerint a politikának semmilyen más szerepe nincs a magánélet tekintetében, minthogy tudomásul vegye a sokszínűséget, és megteremtse azokat a jogi kereteket, „amelyeken belül mindenki úgy élheti az életét, ahogy akarja”. Niedermüller Péter vitatta a házasság tradícióit is; illetve az alaptörvényben megfogalmazott házasság-definíció kapcsán úgy fogalmazott, ha marad az az irány, amit a kormánytöbbség jelenleg képvisel, akkor előbb-utóbb majd azt is kikötik, hogy házasságot csak keresztény nő és keresztény férfi köthet. Schiffer András ennek kapcsán szóvá tette: nincs szükség az indulatok szítására, nem kell olyasmiket tulajdonítani politikai ellenfeleiknek, amikre azok nem készülnek, mert ez csak árt.

A Budapest Pride létjogosultságát feszegető kérdés kapcsán az LMP társelnöke egyébként úgy vélekedett: fontos, hogy az LMBTQ-emberek felemeljék a fejüket, és kiálljanak a jogaik mellett. És bár az utóbbi három évben mindig részt vett a fesztivál megnyitóján, ugyanakkor mivel ő maga nem tartozik ehhez a csoporthoz, nincs joga eldönteni azt, hogy szükség van-e erre a rendezvényre, vagy sem.

Az MSZP nem régiben megalakult LMBTQ Munkacsoportjának kitűzőjét viselő Simon Gábor szerint a jelenlegi kormánytöbbség egyoldalúan, a saját képére akarja formálni az egyébként sokszínű társadalmat, amire nem kaptak felhatalmazást. Úgy véli „kitolják” a Nemzeti Együttműködés Rendszeréből azokat a csoportokat, amelyek nem tetszenek nekik. Az MSZP elnökhelyettese szerint a jelenlegi társadalmi környezet titkolózásra és hazugságra késztet, nem fogadják el a sokszínűséget. Ezért tartja fontosnak a Pride-ot, mivel az szembesít. Ahogy a beszélgetés folyamán többször beleszőtte a mondókájába, úgy zárszóként is azt mondta: 2014-ben közösen megtehetik az első lépést a változáshoz.

Összesen 243 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békafa őrnagy
2013. július 07. 00:12
Az anyátok pics@járól mikor rendeztek konferenciát?
Moses Hess
2013. július 06. 11:14
MIFÉLE TÁRSULAT EZ? Megmondom! Identitászavaros "jött-magyar" híg-magyar és különféle, az elmúlt 200 évben ide, Magyarországra (sajnálatosan) betelepedett idegen etnikumok gyökértelen keverékei. Egykori internacionalisták. Most aktuálisan transznacionalisták és kozmopoliták, volt kommunisták, judeobolsevik felmenők liberálissá átvedlett ivadékai, és homoszexuálisak. Majd, ha az ortodox zsinagógákban az ortodox rabbi összeadja a buzeránsokat, akkor tovább filozofálunk erről a súlyos szexuális devianciáról!Mózes öt könyve a zsidóság és a kersztény és Iszlám szellemi és erkölcsi fundamentuma. Héberül így hangzik: VE’ET ZÁCHÁR LO TISKAV MI’SKVÉI ISÁ – TOÉVÁ HU”. Mondja a törvény (héberül)! Azaz ne háljál úgy férfival, ahogyan az asszonnyal hálsz. 1 Mózes 19:1-13; 3Mózes (Leviták 18,22 ) (KERESZTÉNYI rész: Róma 1:26-27; 1 Korinthus 6:9) BÜNTETÉS: „És ha valaki férfival hál úgy, amint asszonnyal hálnak: utálatosságot követtek el mindketten, halállal lakoljanak, vérök rajtok.” (Leviták. 20,13). Erre buzik nincs mentség! A buzi zsidóknak mégannyira sem! A buzi zsidók a világ legutálatosabb férgei! Mert saját etnoszocio és vallási -spirituális kultúrájukat is megsértik. Ezektől a mocskos lényektől nincs mit remélni. Undort keltő hitvány fehérjehalmazok. A természet megcsúfolt torzszülöttei. Nem vonulgatniuk kellene, hanem titkon meglapulni. Semmiféle közélei, Politika pozícióban nincs helyük! Miért? Mert szexuális abnormitásuk egész személyiségüket eltorzítja. Biológiai zsákutcák! KÖVETKEZTETÉS: a magyarországi "baloldalnak és liberálisnak " nevezett népességhányad idegen gyökerű, idegen etnikai elemekből álló idegen test a magyar értékrendben, de valamennyi magyar társadalmi folyamatban. Az idegenszerűségük teszi őket frusztrálta, arrogánssá.
Selamat
2013. július 06. 09:06
Ahogy elnéztem a vitázókat, kettőjüket kivéve már azok közé tartoznak, hogy ha már nem tudja csinálni, legalább vitázik egy jót róla...
Senior
2013. július 06. 08:43
Ujabb bizonyíték, hogy Schiffer Mo. legértelmesebb politikusa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!