OKSZ: Veszélyben az élelmiszer-kereskedelmi kisvállalkozások

2013. február 08. 11:44

Az új dohányboltok kínálatának szerény mértékű bővítését nem kifogásolja az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ), a trafiktörvényhez benyújtott új módosító javaslat viszont veszélyezteti sok élelmiszer-kereskedelmi kisvállalkozás létét – közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

2013. február 08. 11:44

A kormány február 4-én benyújtott javaslata alapján úgy módosítanák a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt, hogy az újonnan induló nemzeti dohányboltok a dohánytermékeken kívül egyebek mellett szeszesitalt, energiaitalt, kávét, ásványvizet és üdítőitalt is árulhassanak – emlékeztet az OKSZ.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kimutatása szerint az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalmon belül azoknak a termékeknek a részesedése, amelyeket az új nemzeti dohányboltok árusíthatnának, együttvéve 40 százalék körül mozog a 2008-2012 közötti ötéves teljes időszakot tekintve.

A lakossági fogyasztás növekedése nem várható, így azzal kell számolni, hogy elsősorban az új dohányboltokéhoz hasonló kisvállalkozó élelmiszerüzletek forgalma csökkeni fog. A kisvállalkozások számára, főként a kistelepüléseken, a legkisebb mértékű forgalomkiesés is végzetes lehet.

A KSH tavalyelőtti adatai alapján a 3011 hazai település közül 2867-ben tízezernél kevesebben laknak. Az OKSZ szerint ezeken a helyeken eleve megkérdőjeleződhet azoknak az élelmiszerüzleteknek a sorsa, amelyek mellett más értékesítőhely a dohánytermékekkel együtt az élvezeti cikkek teljes körét kínálhatja. Az országban található 44 ezer élelmiszerüzlet többsége kisvállalkozás, számukra súlyos helyzetet jelenthet az új dohányboltok forgalomelszívó hatása.

Az OKSZ közölte azt is: javasolták az új dohánykereskedelmi rendszer kialakítását irányító nemzeti fejlesztési tárcának, hogy célszerű lenne a jövedéki előírások megváltoztatásával a nemzeti dohányboltok árrését szabályozni. Az 500 milliárd forintos dohánypiacon jelenleg 4-5 százalékos árrést hagynak a gyártók a kereskedőknek. Az uniós szabályozás szerint a gyártók ugyan szabadon határozhatják meg a legmagasabb kiskereskedelmi árat, de ezt a tagállamok ellenőrizhetik.

Az OKSZ érthetetlennek tartja azt is, hogy módosult a pályázati kiírás, és a dohánybolt új értelmezésével, amely szerint az csak szabad tér felől közelíthető meg, kizárták a bevásárlóközpontokat a dohánytermékek értékesítéséből. Ez a szövetség szerint a vásárlók számára kedvezőtlen, a törvény pedig ilyen szűkítést nem tartalmaz.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cudaregyvilág
2013. február 08. 15:59
"és ők összehúzzák a derékszíjat, és féllábon kiböjtölik az a bő egy évet, ami jövő áprilisig van." Mi lesz jövő áprilisban? Földindulás? Elmondom, nem lesz semmi, nyer a Fidesz, és folytatódik a Tündérmese, és tudod mit, fogják még azt a nadrágszíjat összébb is húzni, és akkor se fog nyikkan senki! MERT BIRKÁK VAGYUNK, AZOK BIZONY!
bigyomail
2013. február 08. 12:04
Sima piacátrendezés. Mindenféle szabadon tenyésző vállalkozók helyett a kormány kegyétől, annak engedélyétől függő vállalkozók felé. Ennyi. Értelme is van. Egy államtól független középosztály nem érdeke a kormánynak, mert még a végén nem rá szavaz, mert állami támogatás nélkül is köszöni, jól van. Ide olyan emberek kellenek, akik az államtól, az állami gondoskodástól és ezen keresztül a politikus kegyétől függenek, mert az ő szavazataik megvásárolhatók.
3M..
2013. február 08. 11:57
Az is hülye volt aki ezt a nemzeti dohánybolt ötletet egyáltalán felvetette. Tekerik csavarják, de sehogy nem akar kijönni belőle semmi. Nem is fog, csak tönkreteszik a többi kisvállalkozót akinek kisboltja egyetlen megélhetése. Sok van ilyen a falvakban. És pont a választások előtt erőltetik ahogy az útdíjat is. Nem fog ez sokba kerülni? Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!