Plágiummal gyanúsítja Semjént a hvg.hu

2012. november 19. 06:14

A hvg.hu szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes 1991-ben megvédett teológiai doktori dolgozata negyven százalékban más, idegen nyelvű szakirodalmak szó szerinti átvétele. A portál szerint gyanús az is, hogy miközben életrajzában nem említi német nyelvtudását, mégis számos német forrást használ fel.

2012. november 19. 06:14

Semjén Zsolt 1991-ben A New Age kihívása és az evangelizáció lehetősége címel írt doktori dolgozata a hvg.hu szerint negyven százalékban szövegszerű egyezéseket tartalmaz Helmuth von Glasenapp Az öt világvallás című munkájával, a német Stefan Üblacknernek a Stadt Gottes című német nyelvű népszerű katolikus magazinban megjelent Der Traum vom „New Age” ímű cikksorozatával, illetve a brit Lewis Spence The Encyclopedia of the Occult című könyvével. Az idegen nyelvű forrásokból történt átvételeket a portál szerint a szerző nem jelzi, idézőjelek nélküli szó szerinti fordításról, rövidítésről, néhol átfogalmazásról van szó.

A Miniszterelnökség szerint az ügy „szánalmas politikai provokáció”, Hoffmann Rózsa szerint pedig kizárt, hogy Semjén Zsolt plagizált volna. A Miniszterelnökség közleménye szerint „a hvg.hu cikke is leírja, hogy mind a dolgozat elfogadása, mind átminősítése mindenben megfelelt a vonatkozó törvényi szabályozásnak. A hvg.hu cikke is elismeri, hogy a Semjén Zsolt dolgozatában hivatkozott művek pontosan meg lettek jelölve. A mű összeállítása és a hivatkozások dr. Lenhardt Vilmos teológiaprofesszor szándéka szerint és iránymutatásával készültek, és többéves munka van benne. A téma egészen újszerű volt, Magyarországon még senki sem foglalkozott ezzel a kérdéssel, következésképpen hazai irodalma sem volt”.

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Next adósság
2012. november 19. 14:26
Biztos igaz lehet a dolog. A HVG, (Héber Világ Gazdaság az nem nagyon sürűn szokott hazudni, csak ha úgy kivánja az érdekük.
next mindig élni fog
2012. november 19. 10:27
Sicc Pali után a másik komcsi is lebukik? Hm!
StG
2012. november 19. 10:18
Úgy látszik, ebben az esetben is cikksorozatról van szó, Semjén és az ő dolgozat, 2. rész: http://hvg.hu/itthon/20121119_Plagiumgyanu_Semjen_szociologia
buddhafoga
2012. november 19. 09:36
Nagy vita a semmiről...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!