Elhunyt Bulányi György

2010. június 07. 17:45

A Bokor-közösség alapítóját, a huszadik századi magyar katolikus közösség egyik meghatározó alakja június 6-án hunyt el.

2010. június 07. 17:45

A magyar-német szakon végzett tanárt 1943-ban szentelték fel pappá. Két évig tanított piarista gimnáziumban Tatán, Sátoraljaújhelyen, illetve Debrecenben. Ezután látott hozzá  1945-ben a Bokor közösség szervezéséhez. A kommunista rezsim idején 1952-ben életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

A börtönből 1956-ban szabadult, de 1958 áprilisában ismét elfogták, így végleg csak 1960-ban helyezték szabadlábra. Ekkor szállítómunkásként kezdett dolgozni. Az utóbbi éveket a Piarista Rend Duna-parti házában töltötte.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eljovendo
2010. július 10. 11:39
Bulányi köreiből több pap is megnősült már a hetvenes-nyolcvanas években, ő maga is ellenezte a kötelező celibátust, szóval nyugodtan megnősülhetett volna, ha annyira vállára akarta volna venni a szaporodás terheit. Lk 11,46 - De Jézus így válaszolt: "Jaj nektek, törvénytudók, mert az emberekre elviselhetetlenül nehéz terheket raktok, de magatok egy ujjal sem mozdítjátok a terhet." Kinek a túlélési stratégiáját propagálta? A nemzetét? Mi köze a nemzetek közti tülekedésnek a jézusi embertestvériséghez? Különben a nemzetnek egyáltalán nem érdeke a szaporodás, mint ahogy a II. magyar hadsereg Don-kanyarba küldése se volt a nemzet érdeke (az ország védtelen maradt, Hitler könnyen meg tudta szállni).
eljovendo
2010. július 08. 22:50
Bulányi hihetetlen nagy munkát végzett (az asztali számítógép előtti korszakban!) Jézus mondásainak tudományos szó- és tartalomelemzésével. Ezt foglalja össze a Keressétek az Isten Országát! c. műve ezer oldalon. Csodálatos egységes jézusi tanítás bukkant föl a zavaros egyházi hordalékok alól. Sajnos nem csak az egyházi intézmények voltak ellenérdekeltek az elnyomás alatt kialakult megújulás befogadásában. Bulányi közössége, sőt ő maga számára is nehéznek bizonyult a fölfedezett jézusi embertestvériség eszménye. Visszasüllyedt a nacionalizmusba, s a rendszerváltás után szinte kizárólag már csak a gyerekvállalást, a népesedési versenyt erőltette. Pedig fogalma sem volt róla, mint jelent egy nagycsaládot felnevelni, eltartani, így egy szokásos "bort iszik, vizet prédikál" pap lett belőle.
kanpalisoda
2010. június 08. 11:52
Van abban valami elgondolkodtató, ha valakit a kommunista rendszerben bebörtönöznek valamiért, amit szabadulása után tovább folytat. És ez nem biztos, hogy az illető rettenthetetlensége.
HattoryHanzo
2010. június 08. 08:58
Azért az egy elég komoly törésvonal lehetett Bulányi és a római katolikus egyház között, hogy Bulányi meglátása szerint az Ószövetség nem az Úr igéje: "Mégis fel kell vetnem a kérdést, mert e hagyomány hatására rendre úgy gondolkodunk, ahogyan Jézus Istene nem gondolkodik. Nem rosszabb ez a hagyomány, mint más népek hagyománya. De mégis, az Ószövetség egy nép, a zsidó nép eredetmondája, nemzeti kultúrája, Jézus előtti kultúrája. S Jézus azt mondta magáról, hogy mindazok, akik őelőtte jöttek, tolvajok és rablók, és nem hallgattak rájuk a juhok. Ő az ajtó. Aki ezen, rajta keresztül megy be, az üdvözül és talál legelőre (Jn 10,8-9). Hogyan tehetjük ezek után meg, hogy mindörökre megnyomorítjuk Jézus tanítását azzal, hogy egy Jézus előtti nép és kultúra szöveggyűjteménye után ugyanúgy odatesszük a liturgia szavát, mint Jézus szavai után: Ez az Isten igéje."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!