„Valamikor jövő tavasszal ennek a háborúnak véget kell érnie” – Kis-Benedek József a Mandinernek

2023. július 26. 06:04

Addig mindkét részről lehet még egy-egy utolsó nagy támadás, viszont ez az ukránoktól még több áldozatot követel, a nyomás pedig már óriási az orosz elnökön, hogy sikert érjen el. Kis-Benedek József egyetemi tanárt, az MTA doktorát kérdeztük a Stratéga minapi adásában. Összefoglaló.

2023. július 26. 06:04
null

„A fronton nincs uborkaszezon” 

– kezdte meg a beszélgetést Kis-Benedek József, arra utalva, hogy a háború nem olyan, mint a politika, mivel a harctéren csak a katonák rotációs pihentetése jelent valamiféle szünetet, de a harcok nem állnak le, mindkét fél bármi áron célt akar érni. Jelenleg háromszáz kilométeres sávban folyik a harc, és összesen 12 dandár áll rendelkezésére az ukránoknak. Rámutatott, hogy az ukránok új taktikája abból áll, hogy a logisztikai pontokat próbálják támadni, hogy elvágják az oroszok utánpótlási útvonalait. Az ukránoknak komoly stratégiai kihívás, hogy nincs megfelelő légitámogatásuk, amely nélkül a szárazföldi csapatok nem képesek jelentős előretörésre.

Robbantás történt július 17-én a Kercsi hídon, amelynek következtében két civil vesztette életét. Moszkva közölte, hogy az ukránok hajtották végre tengeri drónok segítségével.

Az ukránok próbálják azt bizonyítani, hogy még képesek odacsapni” 

– kommentálta Kis-Benedek József az eseményeket, hozzátéve, viszont számítani kell a Fekete-tenger felől az orosz haditengerészet támadásaira.

A vilniusi NATO-csúcs

A hetekben megtartott Vilniusi NATO-csúcs után már elhárult az akadály Svédország NATO- csatlakozása elől, mivel a törökök bejelentették, hogy nem nincs ellenükre a skandináv ország felvétele. Ukrajnával kapcsolatban jövőbeli cél a NATO-csatlakozás, viszont konkrét céldátumot nem határoztak meg a tagállamok.

 

„Ukrajna NATO-tagságáról szó nincsen” 

 

– értékelt az MTA doktora, szerinte a csatlakozás, mint lehetséges forgatókönyv, csupán a médiának, valamint a lakosságnak szólt, komolyan fel sem merülhetett az illetékes szervek részéről, hogy Ukrajnát jelen állapotában felvegyék a katonai szövetségbe. Hozzátette:

Az egész háború azért kezdődött, mert Ukrajna NATO-tag akart lenni.”

Törökország beleegyezésével minden akadály elgördült a svéd NATO-csatlakozás elől, amelyben - Kis-Benedek József szerint – az amerikai nyomás is közrejátszott, hiszen számos modern haditechnológiai eszközt is biztosítanak a törökök számára. „Nem látom azt, hogy a törökök, illetve a magyarok egyeztettek volna.” Szerinte a magyar politika nem jól érzékelte ezt a szituációt, már előbb be kellett volna jelentenie, hogy elfogadja a svédek NATO-csatlakozását.

Valamikor jövő tavasszal ennek a háborúnak véget kell érnie

– mondta Kis-Benedek József, aki szerint az Amerikai Egyesült Államokban a jövő évi választások el fogják vonni a figyelmet és a pénzügyi juttatásokat Ukrajna elől. Úgy értékeli, hogy mindkét részről lehet még egy utolsó nagy támadás, viszont ez az ukránoktól még több áldozatot követel, ugyanis óriási a nyomás Vlagyimir Putyin orosz elnökön, hogy sikert érjen el. Az USA a hetekben adott kazettás bombákat Ukrajnának, amelyek óriási pusztításra képesek.

Egy bombával egy focipálya nagyságú területet lehet megtámadni, ahol kő kövön nem marad” 

– magyarázta az MTA doktora. A kazettás bomba valójában az emberek elpusztításáról szól, és nem véletlen, hogy a nemzetközti közösség döntő többsége ellenzi azok használatát. A kazettás bombák bevetése esetében azonnali válasz várható a másik fél részéről – figyelmeztetett a szakértő az újabb eszkalációs spirálra. 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

A műsor podcast formában is meghallgatható: 

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Illieral
2023. augusztus 10. 23:37
Emlékszem Kiss Benedek József tavaly is azt mondta, hogy idén tavasszal vagy nyáron véget ér a háború. Amúgy bírom az öreget, de pont olyan mint a többi szakértő ő sem sok mindent talál el. Találgatnak ezek csak össze vissza.
P_F_Juli
2023. július 26. 10:46
"pipa89 2023. július 26. 07:43 Nem tudom, hogy az oroszoknak lesz-e annyi türelme a jenkikhez és a brüsszelita Európához, vagy elszakad a cérna..." Ha Putyinon múlik, nem fog elszakadni a cérna, mivel ez már megtörtént volna, ha ennek a veszélye fennállna. Csak abban az esetben fognak nukleáris eszközhöz nyúlni, ha Oo fennmaradása kerül veszélybe, vagy a másik fél ilyen eszközhöz nyúl. Kazettás bombát is csak válaszcsapásként vetnének be. De ha Putyin helyébe lép valaki, nem biztos, hogy Ő is így gondolkodik.
falcatus-2
2023. július 26. 09:18
Martell 2 2023. július 26. 08:51"Akkor lesz vége a háborúnak ha összeomlik az ukrán hadsereg...">>>vagy amikor a farokpianista, időben ez lehet a legközelebbi
Martell 2
2023. július 26. 08:51
Nem létezik ilyen határidő, a demokrata és republikánus politikusok többsége a mélyállam csicskája, ami háborút akar, az afgán háború is 20 éven át tartott és nem érdekelte az USA állampolgárokat. Akkor lesz vége a háborúnak ha összeomlik az ukrán hadsereg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!