„Az egész történet a végén Nagy Ervinnek fog fájni” – Demeter Szilárd a Mandinernek

2023. június 26. 18:05

A Libriről, a magyar kultúra finanszírozásáról, a Carson Coma kiállásáról és a politizáló művészekről is volt szó a Mandiner Reakció legújabb adásában.

2023. június 26. 18:05
null

„Számukra az a magyar író, aki Eszterházy Péterré akar válni” – kezdte a beszélgetést Demeter Szilárd azzal kapcsolatban, hogy számos ellenzéki újságíró, valamint író nehezményezi, hogy a Mathias Corvinus Collegium megvásárolta a Libri könyvkereskedő és kiadó vállalat többségi tulajdonát. Ennek kapcsán született egy Népszava-írás is, amire a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Mandineren megjelent publicisztikában reagált.

A műsorban elmondta, nem példátlan eset, hogy politikához közel álló tulajdonos lesz, a cégnek továbbra is be kell tartania a piaci szabályokat. Például a Bödőcs Tibor könyvek eladásának profitjából tudják a szépirodalmat finanszírozni.

A Bud Light-tól Nagy Ervinig

„A piac nem ideológiavezérelten működik” – értékelt a PIM főigazgatója, s utalt a Bud Light sörgyártóra, amely egyik termékét transgender személlyel reklámozta. Válaszként fogyasztói harag zúdult rájuk, így kénytelenek voltak a reklámot megváltoztatni. Magyarországon van egy ideológia vezérelt mainstream írói-művészi közösség, amely a Nyugaton diktált paneleket mondja fel. Nagy Ervin színművészt a mainstream és az ellenzéki média rendkívül felkapta az elmúlt hetekben, egyfajta szabadságharcosi pózba állítják a jelenlegi rendszerrel szemben.

Úgy látja, ha a média fel akar belőle építeni egy ellenzéki vezetőt, az végül Nagy Ervinnek fog fájni a végén. Egyrészről ha megmérettetik a választáson, kapni fog bizonyos számú szavazatot, amely vélhetően nem akkora támogatottságot fog tükrözni, mint amit ő remél. Másrészről: ha a profi politizálást mellett dönt, észlelni fogja, hogy messze nem baráti közösség veszi körül, hanem a kőkemény érdekek mentén szerveződő emberek összessége. Demeter Szilárd ezzel kapcsolatban megjegyezte:

az értelmiség feladata nem ellenzékinek lenni, hanem szabadnak”, a pártpolitikai szimpátia vagy az ideológiai elköteleződés nem váltja ki a tehetséget.

Itt utalt Tóth Gabi énekesnőre, akit az ellenzéki megmondóemberek és média folyton támadnak jobboldali beállítottsága miatt, miközben kiváló, tehetséges énekesnő. A beszélgetésen szóba került az is, hogy a Carson Coma zenekar valamiféle ellenzéki vagy rendszerkritikus hangot üt meg, azonban Demeter Szilárd szerint inkább próbálják belenyomni a színvonalas zenét játszó zenekart ebbe az ellenzéki szerepbe. A zenekar is kifejtette, ilyen céljaik nincsenek.

Bödőcs Tiborról

Szóba került Bödőcs Tibor humorista is. Demeter Szilárd: „Bödőccsel egyetlen problémám van, nekem legalábbis személy szerint, hogy ő lehetett volna egy magyar Dave Chappelle, és elképesztő szükségünk lenne egy ilyen magyar Dave Chappelle-re, aki elgondolkodtató módon mindenkibe beleáll, ideológiavezéreltségtől függetlenül, és ő ezt a renoméját rombolja le azzal, hogy elkezdett átmenni agitpropba, ilyen harcos-karcos, kritikátlan ellenzékibe. Ráadásul

egyre butábban csinálja. Én sajnálom, mert tehetséges a gyerek.”

A magyar kultúra és mecénásai

„Véleményem szerint túl sok intézményünk van” – jelentette ki Demeter Szilárd, aki szerinte csak fenntartani akarjuk az intézményeket, de a feladatellátásra nem fókuszálunk. Rávilágított arra a tendenciára, hogy kőszínházak száma exponenciálisan növekedett, ugyanakkor sem a dolgozók, sem a látogatók száma nem tartott lépést ezzel, tehát nem valós társadalmi igényt szolgál ki egy ekkora infrastruktúra.

Úgy értékeli, hogy a jelenlegi válsághelyzetben statisztikai alapon kellene megvizsgálni, melyek azok a kritikus infrastruktúrák a kultúra területén, amelyeknek elengedhetetlen a pénzügyi forrás biztosítása. Szerinte a versenylogikának kellene érvényesülnie: olyan művészeket támogatni, akik olyan teljesítményt tudnak felmutatni, amelyet értékel a közönség, és nem azokat, akik csak egy nagyon szűk réteg szórakozását elégítik ki.

Ha a befogadó közönség eltávolodik az alkotástól, mert az nem tudja megszólítani, akkor valójában nem a közönséggel van a baj, hanem az adott művész produktumaival.

Csák János nemrégiben adott interjút a Mandinernek, amelyben kifejtette, hogy a magyar kultúrának lehetnének piaci mecénásai, így hozzájárulnának a kulturális spektrum kiszélesítéséhez. Demeter Szilárd szerint, ha a nagyvállalkozók egy adott kulturális régió életéhez hozzájárulnak, abban az esetben a körülményeket jelentősen javítani tudják. Arra mutatott rá, hogy Nyugaton kialakult ennek a kultúrája, „amikor már elég gazdag vagy ahhoz, hogy egzisztenciális gondokat ne okozzon, ha támogatsz valakit, úgy érzed, hogy neked ez egyfajta erkölcsi kötelességed”, viszont „ennek a kultúráját nem lehet a kormányzati politikával erősíteni, és nem parancsolhatsz rá valakire, hogy legyél jó ember” – mutatott rá a PIM főigazgatója.

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

 

 

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2023. július 13. 19:58
Demeter te tetves erdélyi rühes Román cigány , neked ebben az Országban nem osztottak lapot!
Palatin
2023. június 28. 19:20
Ervint még a kóbor kutyák se fogják követni. Azt hiszi a kis ostoba, hogy ha a szinházban tapsolnak neki, akkor ö már valaki. A szinházban is csak addig fognak tapsolni neki, amig nem foglalkozik politikával. Ha valami változatosságot akar a csepürágás mellett még ez a megtévedt lélek, akkor tanulja ki a cipész szakmát. Az emberek megismerését ugyanis egészen alul kell kezdeni. Ervinke, mi magyarok utáljuk az ügynököket. Csak azért, hogy tudd, mire vállalkozol... Ki Gyurcsánnyal fúj egy követ, az rendes ember nem lehet. Akarod, hogy rólad is ez legyen a véleményünk? Nagy Ervin rátermettsége, önállósága, találékonysága, kreativitása nem ér fel még egy Xerox másoló hasonló tulajdonságaival sem. Az ö politikai intelligenciája,- bruhahahaaa..., ne röhögtess... -, kb. középúton helyezkedik el Pankotai Lilike és Szabó Tímcsi ezirányú paraméterei között. Így, ha a nemzetközi globál-libernyák ellenfeleink örá esküsznek, mint puccsista nagyágyúra, akkor nincs mitöl félnünk.
22-es csapdája
2023. június 28. 08:42
"Számukra az a magyar író, aki Eszterházy Péterré akar válni." Na, ezért tartunk itt, ahol. Még Demeter is egy ballib által felfújthoz igazodik. Stochkolm szindróma sokadik évad, sokadik rész. Mi lenne, ha végre megfogalmaznánk egy általános, tartalmi definíciót, vagy próbálnánk a ballibtől függetlenül körülírni, mi lenne a magyar író a mi szánk íze szerint?? Utána lehet közelíteni az álláspontokat, de ha a rajtnál lemondunk az önazonosságról, a saját értékrendünk, ízlésünk megfogalmazásáról, megette a fene az egészet.
herden100
2023. június 28. 06:21
Alap-mű: https://www.magyaridok.hu/szakacs-arpad-kinek-a-kulturalis-diktaturaja/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!