Orosz-kínai csúcs, hatalmi átrendeződés, új világrend születése – Földi László a Stratégában

2023. március 23. 17:00

Oroszország gyengül, Kína kihasználja a helyzetet, a NATO pedig gyakorlatilag az Egyesült Államok érdekeiről szól. Megkezdődött a világ átrendeződése – véli Földi László titkosszolgálati szakértő, a Védett Társadalom Alapítvány elnöke, aki a Stratéga vendége volt.

2023. március 23. 17:00
null
Pócza István
Pócza István

A 21. században a politika trágárrá vált, ahol az ideológia a legfontosabb. Az Egyesült Államok bajban van, amely agresszív külpolitikai stratégiájával magyarázható. Fennáll a veszélye annak, hogy Európában a választók bosszúból el fognak fordulni az európai parlamenti választásoktól. A visegrádi négyek pedig úgy működhetnének jól, ha Varsó Budapestről inspirálódna és a markáns kérdésekben az együttműködés élére állna. Európa az amerikaiak szemében konkurencia volt az Oroszországgal való stabil kapcsolatok miatt; mára Európa is gyengül. A nemzetközi átalakulásnak egyelőre a NATO tagországok sem feltétlenül győztesei. Ha a NATO győztes fél, akkor miért van az, hogy a NATO-ban lévő nemzetek rosszabbul élnek? - tette fel a kérdést Földi László, akivel sok izgalmas stratégiai kérdést jártunk körül. 

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg: 

A beszélgetés podcast formában is meghallgatható: 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. március 24. 07:02
Laci,inkább a fittyedt szájú Andi,és az ÚD Zrt a te világod..
Namond
2023. március 24. 03:39
Ahhoz, hogy Varsó Budapestről inspirálódjon és a markáns kérdésekben az együttműködés élére álljon - azaz Budapest szócsöve legyen és Orbán irányítsa a V4-et - Orbán személye nem túl szimpatikus.
Valodi
2023. március 23. 23:46
No, itt a századik komment: Faludy György Tanuld meg ezt a versemet Tanuld meg ezt a versemet, mert meddig lesz e könyv veled? Ha a tied, kölcsönveszik, a közkönyvtárban elveszik, s ha nem: papírja oly vacak, hogy sárgul, törik, elszakad, kiszárad, foszlik, megdagad vagy önmagától lángra kap, kétszáznegyven fok már elég – és mit gondolsz, milyen meleg egy nagyváros, mikor leég? Tanuld meg ezt a versemet. Tanuld meg ezt a versemet, mert nemsokára könyv se lesz, költő se lesz és rím se lesz, és autódhoz benzin se lesz, és rum se, hogy leidd magad, mivel a boltos ki se nyit, s kivághatod a pénzedet, mert közeleg a pillanat, mikor képernyőd kép helyett halálsugarat közvetít, s mert nem lesz, aki megsegít, ráébredsz, hogy csak az maradt tiéd, mit homlokod megett viselsz. Ott adj nekem helyet. Tanuld meg ezt a versemet. Tanuld meg ezt a versemet, s mondd el, mikor kiöntenek a lúgtól poshadt tengerek, s az ipar hányadéka már beborít minden talpalat földet, akár a csiganyál, ha megölték a tavakat, s mankóval jön a pusztulás, ha fáján rohad a levél, a forrás dögvészt gurguláz s ciánt hoz rád az esti szél: ha a gázmaszkot felteszed, elmondhatod e versemet. Tanuld meg ezt a versemet, hogy elkísérjelek. Lehet, s túléled még az ezredet, s pár kurta évre kiderül, mert a bacillusok dühödt revánsa mégse sikerül, s a technológia mohó hadosztályai több erőt mozgatnak, mint a földgolyó – memóriádból szedd elő s dúdold el még egyszer velem e sorokat: mert hova lett a szépség és a szerelem? Tanuld meg ezt a versemet, hadd kísérlek, ha nem leszek, mikor nyűgödre van a ház, hol laksz, mert nincs se víz, se gáz, s elindulsz, hogy odút keress, rügyet, magot, barkát ehess, vizet találj, bunkót szerezz, s ha nincs szabad föld, elvegyed, az embert leöld s megegyed – hadd bandukoljak ott veled, romok alatt, romok felett, és súgjam néked: tetszhalott, hová mégy? Lelked elfagyott, mihelyst a várost elhagyod. Tanuld meg ezt a versemet. Az is lehet, hogy odafenn már nincs világ, s te odalenn a bunker mélyén kérdezed: hány nap még, míg a mérgezett levegő az ólomlapon meg a betonon áthatol? s mire való volt és mit ért az ember, ha ily véget ért? Hogyan küldjek néked vigaszt, ha nincs vigasz, amely igaz? Valljam meg, hogy mindig reád gondoltam sok-sok éven át, napfényen át és éjen át, s bár rég meghaltam, most is rád néz két szomorú, vén szemem? Mi mást izenhetek neked? Felejtsd el ezt a versemet. Toronto, 1980
Falióra tábornok
2023. március 23. 22:20
"minden a terv szerint halad" - v. putyin, háborús bűnös https://twitter.com/ChrisO_wiki/status/1639002459044446211
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik